Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Zi liberă, prin lege, în care părinții să-şi poată duce copiii la analize medicale


Părinții au dreptul, prin lege, la o zi liberă în care să-și poată duce copiii la analize medicale. Prin legea nr. 91/2014 unul dintre părinți, sau reprezentantul legal al copilului, poate depune o cerere scrisă  către angajator cu 15 zile înainte de vizita la medic. Potrivit actului normativ, părinții nu sunt obligați să apeleze doar la medicii din sistemul public de sănătate. Odată cu cererea, ei trebuie să înainteze și o declarație pe proprie răspundere, conform căreia celalalt părinte nu a beneficat deja de această zi liberă și nici nu intenționează, pe toată perioada anului respectiv. În cazul în care cererea este înaintată de către un reprezentant legal, se impune atașarea unui document care să ateste calitatea acestuia.
Dacă o familie are trei sau mai mulți copii, va primi două zile libere consecutive sau separate, în functie de cum decide angajatorul. ,Art.1. (2) Titularii dreptului la liber sunt părinții, respectiv reprezentanții legali ai copilului, asigurați în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. (3) Persoanele prevăzute la alin. (2) au dreptul la liber, în condițiile prevăzute de prezenta lege, pentru îngrijirea sănătății copilului, fără obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente”, se arată în actul normativ. În cazul în care în care nici unul dintre părinți nu își exercită acest drept pe durata unui an, dreptul la liber nu se va reporta în anul viitor.Dacă angajatorul nu răspunde afirmativ cererii depuse de către părinte, acesta poate fi sancționat, după cum se arată în articolul 4,alineatul 3 din actul normativ: ,,Art.4. (3) Nerespectarea de către angajatori a prevederilor prezentei legi constituie contravenție și se sancționează de către Inspecția Muncii cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 lei.”
    Deși această lege există încă din 2014, foarte multe persoane nu au cunoștință de existența ei și nu solicită angajatorului ziua liberă de care pot beneficia pentru a-și duce copilul la analize medicale. Discutând cu mai mulți angajatori și persoane aflate la conducerea mai multor instituții de stat, am aflat că în rândul angajaților există o reală lipsă de informare în ceea ce privește acest act normativ. Astfel, am aflat că la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, de exemplu, o instituție care are în subordine un număr semnificativ de angajați, nu a existat din 2014 și până în prezent, nici o cerere a vreunui angajat care să solicite liberul pentru analizele medicale ale copilului. ,,La noi nu au existat astfel de solicitări, nici un angajat nu a depus cerere pentru a beneficia de acea zi liberă la care face referire legea, pentru că cel mai probabil nu se știe despre existența ei. Suntem de părere că o mai bună informare în rândul cetățenilor ar ajuta la cunoașterea acestor drepturi, pentru că noi, ca și angajatori, suntem dispuși să răspundem afirmativ solictărilor de acest gen”, ne-a declarat un reprezentant din cadrul departamentului de resurse umane de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.
    Nici angajații din învățământ nu par să fi auzit de această lege. ,,Recunosc, colegii mei nu prea știu despre posibilitatea asta, nu invocă acest amendament atunci când au câte o urgență medicală cu cei mici. Cam toți își iau zile libere din concediu, când trebuie să se prezinte cu copilul la medic”, ne-a declarat Liliana Jeni Mihai, directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?