Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Secția ATI a Spitalului Municipal Adjud are echipamente din anul 1989. Care sunt nevoile spitalului suport Covid din Vrancea

Spitalul Municipal Adjud, unitate suport Covid în Vrancea, are nevoie ca de aer de aparatură medicală, iar zilele trecute a reușit să scoată la licitație un contract în valoare de 6.451.000 lei, pentru furnizarea echipamentelor, inclusiv operațiunile de montaj și punere în funcțiune. Proiectul „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare de către Spitalul Municipal Adjud, spital suport COVID-19” este finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare – POIM, contractul de finanțare fiind semnat încă octombrie anul trecut. Din ce explică unitatea, prin implementarea proiectului se dorește „dotarea cu echipamente medicale moderne care asigură intervenții chirurgicale rapide, eficiente, cu reducerea complicațiilor și recuperării, indiferent de stadiul bolii sau diversitatea simptomelor. Toate aceste echipamente fac ca Spitalul Municipal Adjud să funcționeze la standarde considerate normale la momentul actual”.

Obiectul viitorului contract îl reprezintă furnizarea a 215 echipamente medicale împărțite în 27 loturi, inclusiv serviciile accesorii de instalare, punere în funcțiune, instruire a personalului pentru utilizare, mentenanță și service în perioada de garanție a echipamentelor, iar spitalul asigură că se pot înainta oferte pentru unul sau mai multe loturi, fără nicio restricție, însă în cadrul unui lot nu se acceptă oferte parțiale. „În contextul pandemiei de Covid 19, având în vedere riscul mare de contaminare, se recomandă precauție și dotarea unităților medicale cu aparatură și echipamente adecvate pentru efectuarea activității medicale în condiții de maximă securitate, atât pentru personal cât și pentru pacienți. Spitalul Municipal Adjud a fost transformat în spital suport Covid pentru a acorda suportul necesar pacienților Covid pozitiv din județ și nu numai acestora, ci și întregii populații deservite”, este explicația din caietul de sarcini.

Sunt căutate ventilatoare (3 bucăți), stații cu monitoare pentru funcții vitale (8 bucăți), monitoare portabile funcții vitale (15 bucăți), injectomate (20 bucăți), sisteme de încălzire pacienți postoperator – pătură cu aer cald (2 bucăți), aparate sterilizat ploști (10 bucăți), dulap încălzit soluții cu sertare (o bucată), turn laparoscopie cu instrumentar (o bucată), aparate anestezie generală (2 bucăți), troliu anestezie (2 bucăți), EKG (5 bucăți), concentrator oxigen portabil (40 bucăți), ecograf portabil (2 bucăți), brancard electric pacienți cu centură (5 bucăți), paturi ATI (6 bucăți), paturi electrice cu saltele impermeabile protecție laterală, stativ perfuzii (60 bucăți), elevator electric (2 bucăți), pulsoximetru (10 bucăți), spirometru (3 bucăți), truse instrumente chirurgicale (3 bucăți), motortip pistol perforator (1 bucată), defibrilator (5 bucăți), lampă scialitică led cu picior (5 bucăți), aparat radiografii portabil (o bucată), trusă chirurgie astroscopică Full-HD (o bucată), videolaringoscop (o bucată) și un ecograf cu dopler.

Totodată, se arată în caietul de sarcini, spitalul trebuie să aibă aparatura necesară, cu care să fie dezvoltată „o capacitate suplimentară de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul Covid 19”, din aceeași sursă rezultând și cam cum a fost situația în urmă cu un an, când Spitalul Adjud, care deservește 65.000 de locuitori, a fost transformat în unitate suport. „Proiectul va contribui la limitarea răspândirii virusului și a efectelor extrem de grave ale acestuia, prin asigurarea disponibilității aparaturii și dispozitivelor medicale, în special în sectoarele strategice UPU-ATI-Pneumologie-Imagistică-Laborator-Cardiologie-Chirurgie, cu dotări suboptimale, având în vedere prognozele pe termen mediu și lung privind evoluția pandemiei. Spitalul Municipal Adjud a achiziționat un minim de aparatură și echipamente de protecție necesare în prima lună de la transformarea în spital suport Covid, atât cât au permis fondurile proprii, dar acestea au fost total insuficiente. În lunile care au urmat a devenit evident ce fel de echipament ar fi necesar pentru ca Spitalul Municipal Adjud să poată acorda cu adevărat suportul necesar pacienților Covid pozitiv din județ – și nu numai acestora, ci și întregii populații deservite.

O problemă evidentă și gravă este dotarea secției ATI cu aparatura esențială asistării pacienților Covid 19 cu simptome severe. Secția este dotată cu echipamente de la darea în folosință a spitalului în 1989, ea necesitând în prezent investiții majore în echipamente și mobilier modern. Acesta a fost principalul motiv pentru care s-a inițiat și promovat proiectul. Spitalul Municipal Adjud este în situația de a trata pacienți afectați de SARS-CoV-2, cu diverse afecțiuni și cu diverse comorbidități. În contextul stabilirii unui protocol de siguranță pentru pacienți și personal, monitorizarea stării pacienților se poate face prin sisteme performante, prin folosirea unei aparaturi moderne care să identifice rapid, corect și cu intervenție directă minimă orice deteriorare a stării acestora. Astfel a devenit imperios necesară achiziția de monitoare, pulsoxiometre, spirometre, injectomate, aparate EKG, ecografe portabile etc. Întregul circuit al pacientului infectat Covid 19 a fost luat în considerare atunci când au fost solicitate echipamentele și dotările din cadrul proiectului”, explică unitatea medicală.

Sursa foto: spitaladjud.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?