Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Tensiuni între angajaţi şi directorul Penitenciarului Focşani; la poliţie sunt în lucru dosare penale

Mai mulţi angajaţi ai Penitenciarului Focşani sunt nemulţumiţi de modul în care directorul unităţii, comisarul şef de poliţie penitenciară Iuliana Giurgea, se comportă şi li se adresează. Pe lângă acuzațiile privind limbajul neadecvat şi comportamentul diferenţiat, unii dintre angajaţi spun că directoarea ar face inclusiv abuzuri. Astfel, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea şi poliţie au fost depuse mai multe sesizări. Cel puţin una dintre ele face referire la infracţiunile de abuz în serviciu şi hărţuire psihologică la locul de muncă. Ancheta este în curs şi rămâne de văzut dacă sesizările se vor confirma.

Una dintre persoanele cu care directoarea Iuliana Giurgea ar fi intrat în conflict şi care a ales să facă publică situaţia şi să sesizeze organele competente este comisarul şef Adrian Ifrim. Potrivit acestuia, comisarul şef Giurgea s-ar comporta foarte urât cu unii dintre subalterni, ar folosi cuvinte jignitoare la adresa lor, iar pe el l-ar fi băgat în Comisia de disciplină pentru un motiv inexistent. Tot Adrian Ifrim ne-a spus că soluţia Comisiei de disciplină a nemulţumit-o atât de tare pe Iuliana Giurgea, încât aceasta nu a semnat referatul nici până astăzi, situaţie care nu s-ar mai fi întâmplat până acum în istoria Penitenciarului Focşani.

„Eu şi domnişoara director Iuliana Giurgea suntem angajaţi de mai bine de 20 de ani şi am avut o relaţie foarte bună. La un moment dat, pe secţia condusă de mine a existat un incident cu o persoană privată de libertate, iar doamna director a început să mă acuze că eu aş fi vinovat pentru ieşirea acesteia, lucru care evident nu a fost adevărat. La sfârşitul anului 2019 a existat o altă situaţie tensionată între noi, fiind vorba despre un incident care nu avea legătură cu serviciul.

          În 2020, domnişoara a devenit director şi aşa cum am arătat şi în sesizarea  depusă la Parchet, a început să mă şicaneze în toate felurile. O dată pe săptămână are program de audienţe cu persoanele private de libertate. Deşi legea prevede că şeful de secţie trebuie să asiste la aceste întâlniri, doamna îmi transmite prin diverse persoane să plec din birou şi să fac altceva. Precizez că procedează aşa doar cu mine, nu şi cu ceilalţi colegi ai mei.

          De asemenea, în iulie anul trecut a sesizat Comisia de disciplină pentru o presupusă abatere din partea mea. Eram la o şedinţă de dimineaţă şi am folosit un cuvânt nepotrivit, dar nu la adresa cuiva, ci faţă de o situaţie. Domnişoara a considerat că am folosit un limbaj trivial şi a sesizat Comisia de disciplină. Nu am fost găsit vinovat de Comisie, şi evident nu am primit nici o sancţiune, iar acest lucru a nemulţumit-o foarte tare pe domnişoara director. Deşi avea obligaţia să semneze referatul Comisiei de disciplină, nu a făcut acest lucru nici până în prezent, pentru că nu este de acord cu hotărârea Comisiei”, ne-a povestit comisarul şef Adrian Ifrim.

Conform celor consemnate în referatul Comisiei de disciplină, din declaraţiile martorilor a reieşit că „remarca” comisarului şef Ifrim nu a afectat pe nimeni, nu a fost adresată unei persoane, şi niciuna din persoanele prezente nu s-a simţit lezată de atitudinea ofiţerului. Mai mult, o parte dintre martori au spus că nici nu au auzit ceea ce a spus comisarul şef Ifrim, pentru că erau antrenaţi în alte discuţii. În acelaşi referat se mai precizează că ofiţerul dat pe mâna Comisiei de disciplină are o „conduită decentă, civilizată şi profesionistă”.

Din dispoziţia doamnei director mi s-a interzis accesul în unitate”

Comisarul şef Adrian Ifrim spune că şicanele la adresa sa ar fi continuat şi ar continuă şi în prezent. Astfel, potrivit lui, într-o zi din octombrie anului trecut, nu a fost primit în unitate „din dispoziţia doamnei director”. Şi acest aspect este semnalat în sesizarea făcută la Parchet. În plus, ofiţerul ar fi fost fost obligat să facă un test Covid din banii personali şi să îşi ia concediu, în timp ce colegii lui ar fi beneficiat de învoire plătită. „În luna octombrie a anului 2020 am lipsit de la serviciu din motive medicale. În momentul în care am revenit, din dispoziţia domnişoarei director, mi s-a interzis accesul în unitate şi mi s-a pus în vedere să fac un test Covid sau să prezint o adeverinţă medicală de la medicul de familie referitor la noul virus. Am efectuat testarea din bugetul personal, iar când am ajuns la serviciu am solicitat decontarea testării, dar am fost refuzat, cu toate că am efectuat testul la solicitarea expresă a domnişoarei director. Tot din dispoziţia sa, nu mi-au fost acordate zile de învoire aşa cum s-a întâmplat în cazul celorlalţi colegi care au fost testaţi, ci am fost obligat să îmi iau două zile de concediu de odihnă, astfel fiind singura persoană din unitate care s-a aflat în această situaţie.

           Totul a început astfel: la sfârşitul lunii octombrie am avut o acţiune coordonată de ANP. Eu nu am ajuns pentru că aveam unele probleme de sănătate. Am luat legătura cu medicul de familie, i-am spus ce simptome am, iar dumnealui mi-a spus că este vorba de o viroză şi mi-a recomandat să rămân acasă 2-3 zile. De asemenea, am luat legătura şi cu un medic de la DSP, care mi-a spus acelaşi lucru că simptomele mele nu sunt simptome ale noului virus. Având în vedere situaţia, am informat telefonic la unitate şi mi s-a spus că ar fi bine să nu merg la serviciu pentru a nu exista probleme. Aşa am şi făcut, iar în momentul în care am revenit nu am fost primit în unitate din dispoziţia doamnei, aşa cum am arătat.

          Am făcut scris către doamna director şi am cerut explicaţii cu privire la motivele obligării efectuării testului, la nedecontarea contravalorii acestuia, dar şi de ce nu am beneficiat de învoire plătită la fel ca ceilalţi colegi. Deşi eu am făcut scris către doamna director, am primit răspuns de la domnul doctor al unităţii. În timp ce pe mine nu m-a primit în unitate, doamna a venit din concediu şi a intrat pe secţie, deşi nu are voie să facă acest lucru”, a mai povestit comisarul şef Ifrim.

„A fost în stare să numească pe o funcţie o persoană care nu îndeplineşte condiţiile”

Atât comisarul şef Adrian Ifrim cât şi alţi angajaţi ai Penitenciarului Focşani, cu care am stat de vorbă sub protecţia anonimatului, spun că Iuliana Giurgea ar fi pus într-o funcţie o persoană care nu ar îndeplini condiţiile. „Sunt multe de spus, iar atmosfera de la penitenciar este aproape insuportabilă pentru mulţi dintre noi. Doamna îşi permite orice. A fost în stare să numească pe o funcţie o persoană care nu îndeplineşte condiţiile. Una dintre condiţii, în cazul acestei persoane, este aceea de a avea o vechime de minim 3 ani pe o funcţie de conducere. Doamna nu are o astfel de vechime şi cu toate acestea i s-au delegat atribuţii de şef.

          Au fost făcute nenumărate sesizări dar nu s-a luat nici o măsură şi nici măcar nu am primit niciun răspuns la ele. În 23 de ani de activitate am schimbat şapte directori. Nu am avut probleme cu absolut nimeni şi niciodată în Penitenciarul Focşani nu a existat o asemenea atmosferă tensionată. Doamna director este foarte răzbunătoare”, a mai spus comisarul şef Ifrim.

Afirmaţiile comisarului şef Ifrim sunt susţinute şi de alţi colegi de-ai săi care nu au dorit ca numele să le fie făcute publice. Totul de teamă să nu fie şi mai persecutaţi, după cum afirmă ei. „În unitate este o apatie aproape generală. Evident că sunt şi colegi unde servilismul este la el acasă. Toată această tensiune se va reflecta în modul de îndeplinire a atribuţiilor. Foloseşte un limbaj nepotrivit, le spune unora dintre noi că sunt incompetenţi, face abuz de Comisia de disciplină. Referitor la cazul colegului meu care a fost băgat în Comisia de disciplină, pot spune că este pentru prima dată în istoria instituţiei când referatul întocmit de membrii acesteia nu are semnătura directorului unităţii. Doamna a refuzat să îl semneze pentru că nu îi convine soluţia. În acest caz, procedura nu este încheiată conform legii pentru că referatul nu este semnat. Doamnei i-au fost făcute nenumărate sesizări dar până la acest moment nu au fost luate măsuri şi nu s-au dat nici măcar răspunsuri la sesizări. După un an de la numirea în funcţie, lucrurile au luat-o razna la Penitenciarul Focşani. Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată ş o astfel de atmosferă tensionată nu a mai existat. Activitatea trebuie să se desfăşoare în mod civilizat. În plus, dânsa are atitudini subiective în deciziile pe care le ia. Este foarte greu pentru noi cei care ne desfăşurăm activitatea acolo şi

este foarte greu să trăim fiecare moment în tensiune. Este foarte greu de explicat cum este atmosfera în unitate şi cum este actul managerial”, a povestit un alt angajat al unităţii de detenţie.

Un alt cadru al Penitenciarului Focşani spune că „domnişoara director are grijă, în orice situaţie conflictuală pe care o provoacă, să nu aibă martori”. „Atmosfera de lucru nu este una plăcută şi este frustrant că am învăţat foarte mult şi că nu ne putem desfăşura activitatea în linişte. Nemulţumirile în rândul angajaţilor sunt multe, la fel ca şi situaţiile tensionate create de dumneaei fără un motiv anume. Ca să vă dau un exemplu de atitudine total nepotrivită pentru un director, la un moment dat i-a smuls unui coleg telefonul din mână pentru a vedea la ce se uită. Aşa ceva nu este normal şi nu este o atitudine de director. Face diferenţe vizibile între angajaţi şi are tendinţa de a-i proteja pe cei care îi fac toate „mofturile”, ca să spun aşa. Foloseşte cuvinte  nepotrivite, de genul „incompetent”, mai ales la adresa femeilor din unitate. Domnişoara director aşa a fost dintotdeauna, dar înainte aveau de suferit doar cei care erau subordonaţii dânsei. Acum, de când a devenit director, are probleme cu toată lumea. Are războaie personale cu unii dintre colegi şi a şi afirmat că vor fi plătite anumite poliţe. Nu suportă să ai puncte de vedere cu privire la activitatea pe care o desfăşori, să faci ceva fără ca dumneaei să ştie, să ai opinii. Se comportă ca şi cum ar fi directorul firmei sale, nu al unei instituţii, iar prin atitudinea răzbunătoare şi dictatorială aş putea spume, creează o mare tensiune în rândul angajaţilor, tensiune care nu este justificată. S-au făcut nenumărate sesizări la Bucureşti, dar până acum nu au fost luate măsuri. Este tare neplăcut să mergi la serviciu cu temeri şi cu gândul la „ce va mai face astăzi”, „cu cine se va mai certa” şi  altele”, ne-a spus un alt angajat al unităţii de detenţie.

Poveştile angajaţilor sunt multe şi cam toate au aceleaşi concluzii, respectiv că atmosfera de lucru ar fi una foarte tensionată şi că directorul unităţii s-ar comporta total nepotrivit.

La IPJ Vrancea sunt în lucru mai multe dosare

Un punct de vedere cu privire la existenţa unor sesizări am solicitat şi de la reprezentanţii IPJ Vrancea care nu au oferit informaţii despre conţinutul acestora, dar au confirmat faptul că ele există. Ar fi vorba despre mai multe dosare care fac referire la infracţiunea de abuz în serviciu. Deocamdată sunt audiaţi martori, urmând să se stabilească dacă sesizările au sau nu temei. „La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea există mai multe dosare penale în lucru, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, inspector principal Paula Enache.

Comisarul şef Giurgea nu ştie la ce se referă subalternii săi

Comisarul şef Iuliana Giurgea, directorul Penitenciarului Focşani, a fost  contactat de reporterii „Monitorul de Vrancea”, pentru a-i consemna punctul de vedere. Iuliana Giurgea părea a fi total străină de situaţie şi după o conversaţie telefonică destul de lungă ne-a solicitat ca aceasta să nu fie consemnată, presupunând că telefonul dat de presă a fost ‚,unul de curtoazie”. A răspuns totuşi întrebărilor noastre prin intermediul unei solicitări trimisă la biroul de presă al Penitenciarului Focşani. Conform răspunsului, la nivelul Penitenciarului nu există probleme, toată lumea se poartă frumos cu toată lumea şi toate acţiunile sunt legale. ,,Conducerea Penitenciarului Focşani nu a fost informată cu privire la existenţa unor plângeri înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea sau Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea, formulate de angajaţi ai unităţii”, este răspunsul cu privire la întrebarea referitoare la plângerile depuse împotriva conducerii.

De asemenea, comisarul şef Giurgea a fost întrebat şi despre atmosfera tensionată din penitenciar la care fac referire unii dintre angajaţi, dar şi la numirea într-o funcţie a unei persoane care nu ar îndeplini condiţiile, răspunsurile fiind la fel de evazive. „Membrii personalului unităţii, în relaţia cu publicul, colegii din instituţie sau din cadrul altor organizaţii sau sfere profesionale, prin activitatea desfăşurată, promovează şi respectă prevederile codului deontologic, aceştia manifestând o atitudine imparţială, nediscriminatorie, deschisă şi diligentă.

Îndeplinirea unor atribuţii de serviciu de către personalul Penitenciarului Focşani se realizează cu respectarea prevederilor legale”, se mai arată in răspunsul semnat de comisarul şef Giurgea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?