Când e nevoie de ajutor în campania de vaccinare, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea ține să dovedească faptul că nu precupețește nimic, însă doar dacă se merită. Am fost curioși să aflăm cât sprijin au primit din partea DSP Vrancea, dacă au primit, centrele de vaccinare din județ. Din ce preciza în cadrul unei conferințe de presă organizate la Instituția Prefectului, medicul epidemiolog Janina Lazăr, din cadrul DSP Vrancea, instituția veghează la sănătatea tuturor vrâncenilor în mod egal, așa că, acolo unde a fost nevoie, s-au implicat. Discuția era axată, ca de obicei, pe disensiunile dintre prefectură și DSP pe de o parte și Primăria Focșani de cealaltă. Și, în acest context, Janina Lazăr a dorit să atragă atenția că la Casa Armatei vaccinarea a fost asigurată „pentru o bună perioadă” cu personal propriu DSP, cu personal voluntar și personal din cadrul Spitalului Militar Focșani. Și că, la momentul relocării celor trei fluxuri de la Casa Armatei la Suraia, decizia a fost simplă, întrucât „exista personal medical suficient”. Însă, dintr-un răspuns furnizat redacției noastre de chiar DSP Vrancea, reiese că totuși ceva e putred. Și nu în Danemarca.
Astfel, deși are personal suficient, singurul ajutor oferit de DSP Vrancea unui centru de vaccinare a fost dat pe tavă la Suraia. Din toate centrele de vaccinare din județ, DSP a oferit asistență specializată doar într-un sens: mai întâi la Casa Armatei, iar apoi, prin relocarea fluxurilor, la Suraia. E adevărat, DSP Vrancea a pus la punct și o echipă mobilă care se ocupă de vaccinarea anti-Covid, fiind efectuate misiuni de imunizare la Centrul de Îngrijire și Asistență Odobești, Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Odobești, Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională Odobești, Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârsnice Odobești, Centrul de Dializă Diaverum Focșani și în centrele rezidențiale/ cămine bătrâni din Jariștea, Mărășești, Păunești, Panciu, Fitionești și Adăpostul de Noapte Bahne din Focșani.
În total, din ce spune DSP Vrancea oficial în răspuns, în campania de vaccinare sunt implicate 14 persoane. Doar 4 pentru centrul mobil, iar restul de 10 acționează în acel centru relocat Suraia, care practic, din ce asigura Janina Lazăr, avea tot necesarul de pe lume și fără sprijinul DSP Vrancea. Aici, la acest centru fix din Suraia, vaccinarea este asigurată cu sprijinul a 8 asistenți și un doctor, dar și a nelipsitului referent. Dintre asistenți, 6 sunt permanenți, iar 2 fac prin rotație, săptămânal. Pe de cealaltă parte, în centrul mobil au fost detașați de la DSP Vrancea doar un medic și 3 asistenți.
Conform unei comunicări a Prefecturii Vrancea, „potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică Vrancea, până la data de 5 aprilie 2021 au fost administrate în cadrul centrelor de vaccinare din județ 50.563 doze de vaccin din care: 40.019 doze Pfizer BioNTech; 6.309 doze Moderna; 4.235 doze AstraZeneca. Numărul total de doze administrate pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este de 50.563 din care: 31.828 cu prima doză; 18.735 cu doza a doua de rapel.
În data de 05.04.2021, au fost folosite 1.124 doze după cum urmează:
- 984 doze de vaccin Pfizer BioNTech;
- 100 doze de vaccin Moderna;
- 40 doze de vaccin AstraZeneca.
Detaliat, pe centre și fluxuri de vaccinare dedicate imunizării împotriva COVID-19, situația în data de 05.04.2021 este următoarea :
1) Adjud – Spitalul Municipal: 156 doze
2) Odobești – Sala de Sport: 150 doze
3) Panciu – Centrul de Cronici: 9 doze
4) Suraia -Sala de Sport Școala Gimnazială: 408 doze
5) Suraia -Centrul S_centru_1 Sala de Sport: 60 doze
6) Suraia -Centrul_1_Sala de Sport: 162 doze
7) Suraia – Centrul 3_Sala de Sport: 100 doze
8) Focșani – Dispensarul Sud: 31 doze
9) Focșani-Comandamentul Brigăzii 8 Larom : 12 doze
10) Focșani-Centrul P Comandamentul Brigăzii 8 Larom: 18 doze
11) Focșani-Centrul P_SMU DR.ALEXANDRU POPESCU: 18 doze
Într-un comunicat remis vinerea trecută, Primăria Focșani atrăgea atenția că „DSP Vrancea a autorizat 7 fluxuri de vaccinare într-un singur centru din comuna Suraia, iar la Focșani a autorizat doar 4 fluxuri în 3 centre diferite de vaccinare”. Comunicatul preciza că „în urma demersurilor primarului Cristi Valentin Misăilă și a deschiderii de care au dat dovadă cadrele didactice de la Colegiul Național Pedagogic “Spiru Haret” Focșani, în sala de sport a unității școlare va funcționa din data de 13 aprilie 2021 încă un centru de vaccinare pentru focșăneni.”
Între timp, centrul de vaccinare de la Suraia a ajuns subiect de pamflet pe site-uri precum timesnewroman.ro, cu titluri precum: „Vești bune! Sătenii din Suraia vând vaccin Pfizer în Piața Obor”; „Hotelierii din Poiană se plângă că Feteștiul și Suraia le-au furat toți turiștii”; „Bucureştenii, furioşi că trebuie să se vaccineze în Suraia, de unde au venit”.
Sursa foto: timesnewroman.ro