Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

PSD Vrancea acuză „abuzul” în alocarea banilor către localități, într-un „simulacru” de ședință. „M-am simțit ca într-un regim totalitarist”

Consiliul Județean a alocat ieri, în ședință de îndată, suma de 27,1 milioane de lei celor 73 de unități administrativ teritoriale (UAT) din județul Vrancea. Este vorba despre fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean constituit din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa în anul 2021, precum şi sumele defalcate din TVA și impozitul pe venit previzionat pe anii 2022 – 2024.

Deși au fost alocate sume de bani tuturor localităților, „partea leului“ a mers către primăriile conduse de edili liberali, adică reprezentanți ai partidului aflat la guvernare. Cea mai mare sumă, respectiv 2 milioane de lei, a mers către municipiul Adjud (primar PNL) în timp ce Primăria municipiului Focșani a primit numai 506 mii lei, în condițiile în care repartiția de fonduri ar fi trebuit să țină cont de numărul de proiecte, numărul de locuitori, problemele cu care se confruntă, suprafață, etc. Situația este oarecum asemănătoare și la nivelul orașelor, unde Mărășești primește suma de 900 de mii de lei, iar orașul Panciu (primar PNL) primește suma de 1,7 milioane de lei, deși orașul Mărășești este cunoscut și recunoscut pentru problemele cu care se confruntă privind veniturile colectate la bugetul local. Situația este mai rechilibrată la orașul Odobești, care a primit suma de 1,5 milioane de lei.

Consilierii județeni PSD au propus un amendament prin care sumele de bani sa fie împărțite echitabil dar a fost respins de majoritatea PNL-ALDE. La această ședință au lipsit dezbaterile, niciun consilier județean neputând lua cuvântul, după cum susțin consilierii județeni social democrați.

Sumele alocate au fost distribuite astfel:

Adjud-2 milioane lei; Focșani-506 mii lei lei;

Mărășești-900 mii lei; Odobești- 15 milioane lei; Panciu-1,7 milioane lei;    Andreiașu de Jos- 300 mii lei; Bălești-300 mii lei; Biliești-500 mii lei; Bîrsești-300 mii lei; Boghești-120 mii lei; Bolotești-500 mii lei; Bordești-400 mii lei; Broșteni 400 mii lei; Chiojdeni-500 mii lei; Cîmpineanca-300 mii lei; Cîmpuri-120 mii lei; Ciorăști-600 mii lei; Cîrligele-450 mii lei; Corbița-120 mii lei; Cotești-120 mii lei; Dumbrăveni-120 mii lei; Dumitrești-500 mii lei; Fitionești-300 mii lei; Garoafa-500 mii lei; Golești-100 mii lei; Gologanu-300 mii lei; Gugești-100 mii lei; Gura Caliței-450 mii lei;

Homocea-600 mii lei; Jariștea-600 mii lei; Jitia-120 mii lei; Măicănești-500 mii lei; Mera-200 mii lei; Milcovul-300 mii lei; Movilița-200 mii lei; Nănești-120 mii lei; Năruja-120 mii lei; Negrilești-120 mii lei; Nereju-450 mii lei; Nistorești-200 mii lei; Obrejița-100 mii lei; Paltin-100 mii lei; Păulești-100 mii lei; Păunești-500 mii lei; Ploscuțeni-150 mii lei; Poiana Cristei- 150 mii lei; Popești-200 mii lei; Pufești-100 mii lei; Răcoasa-100 mii lei; Răstoaca-500 mii lei; Reghiu-250 mii lei; Ruginești-150 mii lei; Sihlea-400 mii lei; Slobozia Bradului-500 mii lei; Slobozia Ciorăști-328 mii lei;

Soveja-500 mii lei; Spulber-450 mii lei; Străoane-100 mii lei; Suraia-500 mii lei; Tănăsoaia-100 mii lei; Tătăranu-100 mii lei; Țifești-500 mii lei; Tîmboiești-600 mii lei; Tulnici- mii lei; Urechești- 500 mii lei; Valea Sării-100 mii lei; Vidra 300 mii lei; Vînători-200 mii lei; Vintileasca-300 mii lei; Vizantea Livezi-600 mii lei; Vrîncioaia-100 mii lei; Vulturu-400 mii lei.

Practic, după cum rezultă din această repartiție, primarii comunelor conduse de primari liberali au primit sume cuprinse între 400 și 600 de mii de lei, în timp ce comunele conduse de edili social democrați au primit în marea lor majoritate sume cuprinse între 100 și 120 mii lei, excepție făcând cîteva localități care au primit câte 300 de mii de lei. Cea mai mare sumă alocată unor localități cu primari PSD se regăsește la Cîrligele-450 mii lei, Vulturu-400 mii lei și Slobozia Ciorăști 328 mii lei.

Consilierii județeni ai PSD au organizat o conferință de presă în care au susținut că repartiția sumelor reprezintă „un abuz al președintelui Cătălin Toma“.  Aceștia consideră că ședința a fost „un simulacru” în condițiile în care, spun social-democrații, președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, nu a întrebat „dacă există observații pe marginea bugetului, în forma propusă de el, și a supus la vot proiectul de hotărâre fără a da cuvântul niciunui consilier”. Mai mult, spun consilierii PSD, proiectul de hotărâre „avea aviz negativ din partea Comisiei de Buget, lucru pe care a omis să îl aducă la cunoștință”.

          „Președintele Cătălin Toma nu a dat cuvântul niciunui consilier județean, nici măcar nouă, celor care am făcut un amendament, pentru a ne explica solicitarea și să venim cu argumente pro și contra la repartiția făcută efectiv după criterii politice. Mai mult de atât, domnul președinte a omis să ne spună că proiectul de hotărâre a primit aviz negativ din partea Comisiei de Buget și Finanțe din Consiliul Județean din mai multe motive din care amintim: excedentul bugetar – o parte din UAT-urile care au primit sume nu au reușit anul trecut să cheltuie banii primiți prin hotărâri de guvern; alte primării nu au solicitat sume de la Consiliul Județean, nici pentru funcționare și nici pentru dezvoltare, sau au solicitat sume mici și au primit sume mai mari. Din aceste considerente am propus un amendament care viza un alt mod de repartizare a sumelor, unul echitabil, dar nu am putut să ne susținem amendamentul depus, nici să contraatacăm proiectul de hotărâre propus care este la limita penalului“, a afirmat consilierul județean Laurențiu Marin.

Aceeași poziție a avut-o și fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, consilierul Cristian Dănuț care a declarat că modul cum a decurs ședința de ieri reprezintă „un real abuz al președintelui Cătălin Toma“. „În anii trecuți nimănui nu i-a fost îngrădit dreptul la a-și exprima opinia. Atât timp cît Marian Oprișan a fost președintele Consiliului Județean, fiecare consilier a fost liber să-și exprime opinia dacă a dorit acest lucru. Astăzi m-am simțit ca într-un regim totalitarist, mi s-au îngrădit drepturile, ba chiar am simțit ca i-am dezamăgit pe cei care ne-au votat, pe cei care îi reprezentăm“, a susținut social democratul Cristian Dănuț.

Consilierul județean PSD Vasile Marin a explicat că ai săi colegi au propus un amendament care să reflecte cât mai corect situația raportată de localități și a propus un coeficient echitabil pentru toate UAT-urile. „Astfel, am calculat că suma disponibilă pentru repartizare reprezintă 8,22%  din totalul solicitat de localități și am propus ca acest coeficient să se aplice tuturor localităților, în funcție de necesarul comunicat către Consiliul Județean, fără discriminare sau criterii politice. Ba chiar unele localități cu primari PNL primeau mai mulți bani decât s-a propus inițial în proiectul de hotărâre, sume de care aceștia aveau nevoie pentru proiecte de investiții în localitățile lor. Aici vorbim de Garoafa, Movilița, Sihlea, comune care au nevoie de bani pentru proiecte de dezvoltare locală.

          Bineînțeles că nu am reușit să îi convingem pe liberali iar proiectul a trecut cu votul majorității PNL-USR-PLUS-ALDE, în forma inițială chiar și fără avizul comisiei de buget din Consiliul Județean, supus votului într-o manieră josnică, fără dezbatere și fără a ni se da măcar dreptul de putea lua cuvântul. Nu ne-am imaginat că se poate ajunge la un astfel de gest, pentru un proiect atât de important. Considerăm că această împărțire pe criterii politice a banilor nu este benefică localităților județului și sperăm ca PNL să își dea seama de greșeala gravă pe care o face“, a declarat consilierul județean PSD, Vasile Marin.

Întrebați de ce cred că, pentru prima dată, nu a fost permisă o dezbatere în Consiliul Județean, consilierul Cătălin Răducanu a declarat: „Pentru că nu ar fi avut argumente să răspundă unei propuneri pertinente pe care PSD a lansat-o prin intermediul unui amendament: un tratament unitar al tuturor localităților din județul Vrancea!“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?