Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

ULTIMA ORĂ! 64 percheziții domiciliare, 74 de mandate de aducere, acțiune la care au participat și polițiștii din Vrancea


Comunicat de presă – IGPR
GRUP INFRACÈšIONAL SPECIALIZAT ÎN FRAUDE INFORMATICE, FALS INFORMATIC ȘI SPÄ‚LARE DE BANI, DESTRUCTURAT
Polițiștii de combatere a criminalității organizate și din cadrul Direcției de Operațiuni Speciale, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au efectuat, în această dimineață, 64 percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane bănuite că ar fi efectuat licitații frauduloase, pe site-uri de vânzări de bunuri. 74 de persoane vor fi conduse la audieri.
La data de 15 noiembrie a.c., peste 260 de polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate — I.G.P.R. și de la structurile de combaterea a criminalității organizate din Vâlcea, Pitești, Cluj, Craiova, Iași, Ploiești, Neamț, Hunedoara, Dâmbovița, Buzău, Botoșani, Vrancea, Olt și Vaslui, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. — B.T. Vâlcea, au efectuat 64 de percheziții domiciliare.
Perchezițiile au fost desfășurate în 9 județe și în municipiul București: 26 în județul Vâlcea, 15 în județul Cluj, 14 în municipiul București, 2 în județul Buzău, 2 în județul Bihor și câte una în județele Hunedoara, Dâmbovița, Botoșani, Neamț și Dolj.
Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii aprilie 2015, pe raza municipiului București, s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii de infracțiuni de fraudă informatică, fals informatic și spălare de bani.
Până în prezent, ar fi fost racolate persoane care ar fi deschis conturi în străinătate (aproximativ 230) și în România (aproximativ 120), la grupul infracțional aderând mai mulți membri, pentru a induce în eroare victimele prin intermediul comunicărilor on-line.
Grupul infracțional este structurat pe 3 paliere. Astfel, coordonatorul rețelei și alți membri ar fi racolau persoane, cetățeni români și străini, dispuse să deschidă conturi bancare.
Alți membri ar fi lansat oferte de bunuri fictive, pe diferite site-uri de profil din Europa, ar fi creat adrese de e-mail, introducând date informatice necorespunzătoare cu realitatea, ar fi creat pagini false de internet, pe care ar fi copiat pagini aparținând unor companii cunoscute de tranzacții on-line și ar fi corespondat cu victimele, prin intermediul poștei electronice, pentru transferarea sumelor de bani pentru presupusele bunuri achiziționate.
De asemenea, ceilalți membri ar fi deschis conturi bancare în România și în străinătate, pe care le-ar fi pus la dispoziție grupării, în schimbul unor sume de bani.
Coordonatorul grupului infracțional, un bărbat, de 28 de ani, și-ar fi însușit 30-35% din fiecare tranzacție, diferența fiind primită de autorul fraudei.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat la 4.000.000 de euro.
Polițiștii vor pune în executare 74 de mandate de aducere, persoanele în cauză urmând a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. — B.T. Vâlcea, pentru audieri.
La acțiune au participat un procuror, trei polițiști germani și reprezentantul român la Europol, precum și jandarmi.
Activitățile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale.
În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic și spălare de bani.
CENTRUL DE INFORMARE ȘI RELAÈšII PUBLICE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?