Alina Gârleanu, din cadrul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, a fost unul dintre cei 50 de voluntari de Cruce Roșie din țară premiați cu placheta „Voluntar pentru Umanitate” în cadrul Galei Voluntarului, eveniment ce a avut loc miercuri, la Palatul Elisabeta din București. Premierea a fost făcută de Alteța Sa Regală Principesa Margareta, președinta Societății Naționale de Cruce Roșie Română. „Această premiere a fost un moment deosebit, o recunoaștere a muncii mele de voluntariat, neașteptat. Acest lucru mă motivează să fiu alături de organizație în continuare și să o sprijin în tot ceea ce face. «Oricât de greu sau de complicat ar fi să fii voluntar, sau să faci voluntariat, continuați, doar așa veți reuși să schimbați ceva și să faceți bine!», este mesajul meu pentru viitoarele generații de voluntari”, a dorit să transmită Alina Gârleanu.
Alături de ea, la festivitate a participat și o delegație a Filialei de Cruce Roșie Vrancea, formată din Rodica Davidean, directorul instituției și voluntarii Anca Zaharia și Bogdan Breană. „O zi specială pentru Crucea Roșie Vrancea și voluntarii săi cu prilejul manifestărilor organizate la București, în Palatul Elisabeta și în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, în contextul împlinirii a 140 de activitate umanitară prin Crucea Roșie Română, în cadrul cărora voluntara Alina Gârleanu, de profesie asistent social în cadrul Serviciului Public de Asistență Socială al Primăriei Focșani, a fost premiată cu placheta «Voluntar pentru Umanitate» de către Alteța Sa Regală, Principesa Margareta, președintele Crucii Roșii Române, în semn de apreciere a activității depuse în cadrul Crucii Roșii Vrancea și Crucii Roșii Române. Alina Gârleanu este liderul de tineret al Filialei Vrancea și în cei 18 ani de voluntariat ai săi, fără întrerupere, a pregătit și deschis drumul pentru generațiile următoare de voluntari. În tot acest timp, Alina a reprezentat Filiala Vrancea în structura de conducere, membru și vicepreședinte în Comitet, a reprezentat Crucea Roșie Română în structurile de conducere la nivel național, Comitetul de Direcție și Consiliul Național, a reprezentat România în Comitetul European de Coordonare pentru Tineret, a inițiat și dezvoltat proiecte și programe în cadrul Crucii Roșii Române prin Filiala Vrancea și a participat la dezvoltarea strategică și organizațională a acesteia, la toate nivelele, de la nivel local la nivel european, a format și a mentorat voluntari prin programele tradiționale ale departamentului de tineret”, a arătat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.
„Prezența la eveniment alături de voluntari mi-a reconfirmat faptul că voluntariatul reprezintă cea mai nobilă misiune. Voluntarul de Crucea Roșie este cel care este dispus, prin determinare și implicare, să fie alături de oameni în cele mai dificile momente din viața lor. Îi îndemn pe tineri, și nu numai pe ei, să devină voluntari dacă vor să facă o schimbare în bine pentru lumea în care trăiesc!”, a spus, în urma participării la eveniment, Anca Zaharia, la rândul ei voluntar al instituției vrâncene de caritate în timp ce colegul său, Bogdan Breană, a declarat că a fost „deosebit de onorat să fiu alături de marea familie a voluntarilor de Cruce Roșie într-un moment special, prilej cu care am realizat, încă o dată, cât de importantă este Mișcarea de Cruce Roșie și Semilună Roșie în lume”.
Voluntarii, cea mai importantă forță a Crucii Roșii
Prin cuvântul său, Ioan Silviu Lefter, directorul general al Societății Naționale de Cruce Roșie Română (SNCRR) a arătat că voluntarii sunt forța cea mai importantă a Crucii Roșii, sunt puterea umanității și apărătorii valorilor umanitare. „În acest an aniversar, când marcăm 140 de ani de activitate umanitară neîntreruptă, suntem mândri și recunoscători predecesorilor voștri, miilor de voluntari care au slujit umanitatea în cele mai vulnerabile momente. Mulțumim primilor voluntari care au pus bazele Crucii Roșii Române: Dimitrie Ghica, Nicolae Kretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr. G. Cantacuzino și Dr. Carol Davila. Mulțumim Alteței Sale Regale, Principesa Margareta, președintele Crucii Roșii Române, pentru marea onoare de a sărbători voluntariatul în Palatul Elisabeta. Familia Regală a fost alături de organizația noastră încă de la înființare. Regina Elisabeta, Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana au contribuit cu talentul și spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane. În prezent, voi, voluntarii Crucii Rosii, de aici sau de acasă, sunteți cei care trebuie să vă asigurați că organizația noastră rămâne ancorată în comunitățile pe care le asistăm. Astăzi este rândul vostru să duceți mai departe mesajul și valorile Crucii Roșii! Astăzi, voi scrieți istoria! Vă invit deci să privim cu mândrie în urmă, la cele câte au fost, și cu încredere și ambiție spre cele ce vor veni. Vă felicit. Vă mulțumesc și vă invit să ne rămâneți alături în continuare, pentru că doar împreună putem duce mai departe misiunea Crucii Roșii Române”, a fost mesajul transmis în cadrul Galei de Ioan Silviu Lefter, directorul general al SNCRR.
Lansarea filmului documentar „Istoria Binelui. Crucea Roșie Română”
În partea a doua a „Galei voluntarului”, Crucea Roșie Română a lansat, în premieră, „Istoria Binelui. Crucea Roșie Română”, un film documentar inedit produs de Trinitas TV. Evenimentul a avut loc în Aula Bibliotecii Central Universitare „Carol I”, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României, președintele Crucii Roșii Române. La lansarea filmului au mai participat și reprezentați ai instituțiilor de prestigiu din România precum: Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, Acad. Sabina Ispas (Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Romane), reprezentanți ai Muzeului Național al Satului, reprezentanți ai Corpului Diplomatic din România, reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Totodată, alături de Crucea Roșie au fost membri de onoare precum Margareta Pâslaru, Mihaela Geoană, Raed Arafat, ambasadorul CRR Iuliana Tudor, dar și voluntari veterani, precum Elena Zeleniuc, soră de Cruce Roșie în Războiul din Coreea de Nord.
Directorul SNCRR, Ioan Silviu Lefter a arătat că „Istoria Binelui. Crucea Roșie Română” este un film despre oameni și faptele lor bune, este istoria unui simbol care este și în România, ca peste tot în lume, un simbol al speranței. „Suntem recunoscători nenumăratelor generații de voluntari care au acordat de-a lungul timpului ajutor tuturor celor în nevoie, indiferent de condiții. Ne mândrim cu surorile de Cruce Roșie care au alinat suferința răniților și bolnavilor în timp de război, care au tratat copii, tineri și bătrâni în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos și tuberculoză, care au contribuit la reîntregirea familiilor separate de război sau de regimul opresiv. Faptele de excelență din istoria acestei organizații ne motivează și ne obligă să ne adaptăm mereu la ce este nou și să rămânem în prima linie a sprijinului umanitar. Vom continua să aducem bucurie și speranță celor care au nevoie de noi. Miilor de voluntari care cu bunătate, modestie și spirit de sacrificiu au adus bucurie și speranță celor aflați în situații limită, dedicăm filmul «Istoria Binelui. Crucea Roșie Română»”, a declarat directorul general Crucea Roșie Română.