Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) a lansat, joi, proiectul „Programul de guvernare al pacienților”, care își propune ca obiectiv principal constituirea unui grup de specialiști în domeniul sănătății care să elaboreze un document de poziție al pacienților pe teme importante din acest sector. Programul va avea următoarea structură: starea actuală din sănătate, identificarea problemelor și soluțiilor propuse, inclusiv propuneri de modificare a actualului cadru normativ în domeniu.
APCR spune că, în acest fel, va aduce la cunoștința opiniei publice nu numai disfuncționalitățile din sistemul de sănătate românesc, dar va prezenta decidenților politici și soluții concrete la problemele identificate, care vor avea un fundament științific. „(…) Avem constituit deja un grup de aproximativ 20 de persoane din mediul academic de la Universitatea din București, Academia Română, Școală Națională de Sănătate, alți experți pe alte zone care au un interes comun în tot ce înseamnă politică de sănătate în România. (…) Grupul este deschis, pot participa și alte persoane. Grupul se va întâlni o dată la două luni, va dezbate, în final va conveni asupra unui document de etapă. Toate aceste documente pe capitole din Legea 95 (a Sănătății â n.r.) vor forma un document programatic numit ‘Programul de Guvernare al Pacienților’, care va avea în spate tot ce înseamnă cercetare științifică pe temele respective. Vom veni cu argumente, soluții concrete care în spate au o fundamentare științifică”, a declarat, într-o conferință de presă, avocatul APCR Dan Cimpoieru, care este și coordonatorul proiectului.
El și-a manifestat speranța că vor adera și alte organizații de pacienți și astfel să se formeze „un front comun”. „Ca timp, proiectul se va întinde pe un an. (…) În final, acest document va fi distribuit către tot ce înseamnă mass-media, autorități, către Comisia Europeană, Parlamentul European. Aceasta va fi poziția mișcării pacienților din România pe problema politicilor de sănătate din România”, a spus Dan Cimpoieru.