Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

ISU Vrancea nu are o pernă pneumatică pentru salvarea persoanelor de la înălțimi. Cu ce lucrează acum pompierii vrânceni și ce va intra în dotarea ISU

Cazul femeii de la Constanța care a murit în urmă cu trei săptămâni după ce s-a aruncat de la etajul 6 al apartamentului său cuprins de flăcări, a șocat o lume întreagă. În urma primelor anchete desfășurate, se pare că în dotarea ISU Constanța nu exista o pernă pneumatică pentru salvarea persoanelor aflate la înălțimi, necesară în astfel de situații. Un astfel de echipament lipsește și din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al Județului Vrancea, însă „La nivelul I.G.S.U. s-a constituit un grup de lucru care analizează caracteristicile tehnico-tactice ale mijloacelor de salvare de la înălțimi, în vederea achiziționării centralizate a acestora‟, a precizat plt. major Cristina Pîrvu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Vrancea.

Ce tipuri de autospeciale se află în dotarea ISU Vrancea

În dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea se află 14 autospeciale pentru transport personal și muncă operativă și 1 Autocamion pentru intervenție și transport personal, utilaje și echipamente specifice, însă „în perioada 14-19.03.2021, Inspectoratul va fi dotat cu o Autopompă cisternă pentru incendii de pădure, cu o capacitate de 3.000 litri‟, a spus plt. major Cristina Pîrvu.

În prezent, șapte subunități aparținând I.S.U. Vrancea asigură intervenția în situații de urgență. Este vorba de Detașamentul de pompieri Focșani, Secția de Pompieri Adjud, Stația de Pompieri Panciu, Stația de Pompieri Vidra și Punctele de Lucru Soveja, Năruja și Vulturu.

Autovehicule aflate în dotarea Detașamentului de Pompieri Focșani: Autospeciale de lucru cu apă și spumă (7), Autospeciale pentru descarcerare (1), Autospeciale SMURD (ambulanțe + ATPVM) (3), Autospeciale de intervenție și salvare din diferite medii ostile vieții (7), Ambarcațiuni și bărci pneumatice de salvare (5), Autocamion pentru intervenție și transport personal, utilaje și echipamente specifice (2). Echipamente specifice care pot fi tractate, încărcate pe autocamioane: motopompă remorcabilă (2), motopompă transportabilă (2), container specializat pe tipuri de dezastre (2), motofierăstrău (1) și autospeciale pentru transport personal și muncă operativă (3).

Autovehicule din dotarea Secției de Pompieri Adjud:

Autospeciale de lucru cu apă și spumă (3), Autospeciale pentru descarcerare (1), Autospeciale SMURD (ambulanțe + ATPVM) (1), Autospeciale de intervenție și salvare din diferite medii ostile vieții (1), Ambarcațiuni și bărci pneumatice de salvare (3), Autocamion pentru intervenție și transport personal, utilaje și echipamente specifice (2). Echipamente specifice care pot fi tractate, încărcate pe autocamioane: motopompă remorcabile (2), motopompă transportabile (2), container specializat pe tipuri de dezastre (2), motofierăstrău (1) și autospeciale pentru transport personal și muncă operativă (4).

Autovehicule din dotarea Stației de Pompieri Vidra:

Autospeciale de lucru cu apă și spumă (3), Autospeciale SMURD (ambulanțe + ATPVM) (1), Ambarcațiuni și bărci pneumatice de salvare (3), Autocamion pentru intervenție și transport personal, utilaje și echipamente specifice (1). Echipamente specifice care pot fi tractate, încărcate pe autocamioane: motopompă remorcabile (1), motopompă transportabile (1), container specializat pe tipuri de dezastre (1), motofierăstrău (1) și autospeciale pentru transport personal și muncă operativă (3).

Autovehicule din dotarea Stației de Pompieri Panciu:

Autospeciale de lucru cu apă și spumă (3), Autospeciale SMURD (ambulanțe + ATPVM) (1), Ambarcațiuni și bărci pneumatice de salvare (1). Echipamente specifice care pot fi tractate, încărcate pe autocamioane: motopompă remorcabile (1), motopompă transportabile (2), motofierăstrău (1) și autospeciale pentru transport personal și muncă operativă (4).

În total, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea sunt: 16 Autospeciale de lucru cu apă și spumă, 2 Autospeciale pentru descarcerare, 6 Autospeciale SMURD (ambulanțe + ATPVM), 8 Autospeciale de intervenție și salvare din diferite medii ostile vieții, 12 Ambarcațiuni și bărci pneumatice de salvare, 6 Autocamioane pentru intervenție și transport personal, utilaje și echipamente specifice, 6 Motopompe remorcabile, 7 Motopompe transportabile, 5 Containere specializate pe tipuri de dezastre și 28 de Autospeciale pentru transport persoanl și muncă operativă.

Echipamente noi în dotarea ISU Vrancea

Din 2013 și până în prezent, la nivelul ISU Vrancea au fost achiziționate mai multe echipamente moderne după cum urmează:

          În cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani au fost achiziționate: autospeciale de lucru cu apă și spumă (4), autospeciale pentru descarcerare (1), Autospeciale SMURD (ambulanțe + ATPVM) (3), Autospeciale de intervenție și salvare din diferite medii ostile vieții (7), Ambarcațiuni și bărci pneumatice de salvare (2), Autocamion pentru intervenție și transport personal, utilaje și echipamente specifice (2), motopompă remorcabilă (1), motopompă transportabilă (1), container specializat pe tipuri de dezastre (2), motofierăstrău (1) și autospeciale pentru transport personal și muncă operativă (3).

În cadrul Secției de Pompieri Adjud au fost achiziționate: autospeciale de lucru cu apă și spumă (2), autospeciale pentru descarcerare (1), Autospeciale SMURD (ambulanțe + ATPVM) (1), Autospeciale de intervenție și salvare din diferite medii ostile vieții (1), Ambarcațiuni și bărci pneumatice de salvare (1), Autocamion pentru intervenție și transport personal, utilaje și echipamente specifice (1), motopompă remorcabilă (1), motopompă transportabilă (1), container specializat pe tipuri de dezastre (2), motofierăstrău (1) și autospeciale pentru transport personal și muncă operativă (2).

          În cadrul Stațiilor de Pompieri Vidra și Panciu situația echipamentelor noi achiziționate este următoarea: autospeciale de lucru cu apă și spumă 2 la Vidra, niciuna la Panciu; Autospeciale SMURD (ambulanțe + ATPVM) câte una și la Vidra, și la Panciu; Ambarcațiuni și bărci pneumatice de salvare doar una la Vidra; Autocamion pentru intervenție și transport personal, utilaje și echipamente specifice doar unul la Vidra; motopompă transportabilă două la Panciu; Container specializat pe tipuri de dezastre, unul la Vidra; motofierăstrău câte unul la Vidra și Panciu, în timp ce Autospeciale pentru transport personal și muncă operativă, una la Vidra și două la Panciu.

Timp minim de răspuns intervenție ISU: 1 minut, timp maxim: 50 de minute

Dacă vă întrebați care este timpul de răspuns al pompierilor vrânceni în cazul producerii unui eveniment atât pe raza Municipiului Focșani, cât și în afara municipiului, iată răspunsul:

Timpul minim de răspuns (zona adiacentă subunității) – 1 minut; timpul maxim de răspuns (punctul cel mai îndepărtat): Detașamentul de Pompieri Focșani – 12 minute (cartier Mâdrești – Moldova, mun. Focșani); Punctul de Lucru Vulturu – 15 minute (sat Maluri, com. Vulturu); Secția de Pompieri Adjud – 12 minute (sat Șișcani, mun. Adjud); Stația de Pompieri Panciu – 8 minute (cartier Satu Nou, oraș Panciu); Punctul de Lucru Soveja – 9 minute (sat. Rucăreni, com. Soveja); Stația de Pompieri Vidra – 15 minute (sat. Viișoara, com. Vidra); Punctul de Lucru Năruja – 10 minute (sat Rebegani, com. Năruja).

Timp maxim de răspuns în localitățile din raionul de intervenție (altele decât localitățile de reședință): Detașamentul de Pompieri Focșani – 48 minute (sat Hotaru, com. Andreiașu de Jos); Punctul de Lucru Vulturu – 28 minute (sat Stupina, com Măicănești); Secția de Pompieri Adjud – 23 minute (sat Pădureni, oraș Mărășești); Stația de Pompieri Panciu – 19 minute (cartier Modruzeni, oraș Mărășești); Punctul de Lucru Soveja – 23 minute (sat Mărăști, com. Răcoasa); Stația de Pompieri Vidra – 50 de minute (sat Greșu, com. Tulnici); Punctul de Lucru Năruja – 34 minute (sat Sahastru, com. Nereju).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?