Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Pregătirile pentru Bac de la Biserica Militară din Focșani se desfășoară anul acesta online; din cine este formată echipa cadrelor didactice

Pandemia de COVID-19 nu i-a împiedicat pe Mihaela Tătaru și preotul Ionel Vrînceanu să-și continue activitățile cu elevii care vor să facă pregătire la materiile pentru examenul de bacalaureat, dar nu au posibilitate. Sunt nouă ani de când proiectul „O șansă pentru fiecare‟ pregătește o nouă generație de elevi care-și doresc să promoveze examenul maturității. Pregătirile care, de obicei, aveau loc la Biserica Militară „Ilie Tesviteanul‟ Focșani, se desfășoară, începând cu data de 1 martie a.c., în mediul online din cauza restricțiilor impuse de pandemie. „Încercăm să facem față situației, încercăm să ajutăm acești elevi cât putem de mult. În fiecare an am încercat să îmbunătățim ceva în programul dedicat acestei pregătiri, să venim tot timpul cu ceva nou în sprijinul lor pentru că și ei s-ar plictisi să vadă același lucru. Tot timpul trebuie să-i surprinzi în mod plăcut, pentru că altfel nici ei nu au tragere de inimă. Dacă faci un lucru cu plăcere, și rezultatele sunt pe măsură, dacă te duci undeva împins de la spate, forțat de împrejurări, atunci nici rezultatele nu sunt cele pe care le urmărim. Dorința noastră nu mai e de mult doar cea de a trece cu brio acest examen al maturității, încă după prima generație ne-am dorit ca ei să ajungă la facultăți de renume, așa cum s-a și întâmplat de altfel, avem elevi la toate facultățile din țară. O pandemie care ne-a bulversat viețile tuturor, nu trebuie lăsată să ne ia chiar toate bucuriile. Chiar dacă nu putem fi aproape unii de ceilalți, trebuie să găsim mijloacele și resursele necesare pentru a merge mai departe cu viața asta care, până la urmă, este un dar de la Dumnezeu‟, a spus Mihaela Tătaru, managerul de proiect.

„Proiectul acesta a deschis multe drumuri pentru elevi‟

Anul acesta, 35 de elevi au răspuns „prezent‟ la orele de pregătire desfășurate în cadrul proiectului „O șansă pentru fiecare‟. Toți beneficiarii acestui proiect provind de la liceele din Focșani, cei mai mulți fiind de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟, însă sunt elevi și de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret‟, Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu‟ , Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu‟, Colegiul Tehnic „Ion Mincu‟, Colegiul Național „Cuza‟ și Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau‟.

          Alexandru Tănasă este unul dintre beneficiarii proiectului „O șansă pentru fiecare‟. În prezent, profesor de matematică, Alexandru Tănasă este, pentru al treilea an consecutiv, unul dintre profesorii care își dedică parte din timpul liber pregătit elevii pentru examenul de bacalaureat. „Proiectul acesta a deschis multe drumuri pentru elevi, dar și pentru profesori. Inițial, am fost beneficiar al pregătirilor de la biserică, la limba română, care mi-au prins foarte bine și am rămas și cu prieteni. După ce am dat bacul și am intrat la Facultatea de Matematică din Iași, mi-am dorit să susțin și eu pregătiri la biserică, în calitate de profesor, dacă Dumnezeu mă va aduce acasă, la Focșani. Așa a și fost, din 2018 de când am terminat facultatea, mă bucur anual de tinerii care vin la biserică și se pregătesc pentru bacalaureat și care au avut încredere în mine și în echipa noastră! În prezent sunt profesor de matematică la Școala Gimnazială Urechești și la Școala «Anghel Saligny» din Focșani. Vârsta mi-a oferit un punct forte și astfel sunt implicat împreună cu doamna Mihaela Tătaru și părintele Ionel Vrînceanu în acest proiect care unește suflete.

          Spun echipă deoarece fiecare cadru didactic aduce un plus pentru destinele elevilor, iar profesoara Elena Manole este doamna cu care am făcut la biserică pregătire când eram în clasa a XII-a, iar acum  e colega mea la școala nr. 5. Fie ca Dumnezeu să lucreze la inima fiecărui tânăr și să le dea putere să se pregătească pentru bacalaureat, chiar dacă vom derula activitățile anul acesta în mediul online‟, ne-a povestit Alexandru Tănasă, profesor de matematică.

„O șansă pentru fiecare‟, proiect de suflet pentru elevii și profesorii vrânceni

Echipa cadrelor didactice care, în mod voluntar, fac pregătire cu elevii ce  vor susține examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, este formată din: prof. Anca Balosin (Biologie), prof. Constanța Marieta Giurcan (Istorie), prof. Nelu Taman ( Istorie), prof. Elena Manole (Limba și literatura română), prof. Gina Sava (Limba și Literatura Română), prof. Florin Cristea ( Geografie), prof. Diana Burlacu (Geografie), prof. Alexandru Tănasă (Matematică), prof. Ana Maria Boicu (Logică și Filosofie).

Am început să lucrez în acest proiect din 2012. De ce am acceptat? Din mai multe motive. Pentru că îmi place să lucrez cu oamenii, cu tinerii, să mă încarc cu energie și putere. Pentru că vreau să dăruiesc din ceea ce am primit și eu, la rândul meu, de la profesorii pe care i-am avut. Pe lângă faptul că predau istorie tinerilor, vreau să predau și alte valori, precum încrederea, respectul, perseverența, responsabilitatea și recunoștința. Apoi, pentru că este ceva special să predai în biserică; la începuturi, educația se realiza în cadrul bisericii. Simt că astfel duc mai departe această tradiție.

          De ce continui? Pentru că simt că misiunea mea în viață include și acest aspect, mai ales că el a venit într-un moment când eram nemulțumită pentru că

elevii mei de la școală nu veneau la pregătire, cu ani în urmă. Dacă Dumnezeu mi-a scos în cale acest proiect și oamenii frumoși care îl coordonează, înseamnă că trebuie să merg mai departe. Mulțumesc acestor oameni pentru încrederea acordată, părintelui Ionel Vrînceanu și doamnei Mihaela Tătaru, managerul proiectului‟, a spus prof. Constanța Marieta Giurcan, profesor de Istorie la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu‟ din Odobești.

Într-o perioadă destul de agitată pentru elevii din anii terminali, o mână de ajutor întinsă la momentul potrivit poate fi cheia succesului. „Tinerii au nevoie de aceeași susținere, indiferent de schimbările/ impedimentele ivite. De aceea ne bucură că avem în continuare binecuvântarea părintelui Vrînceanu astfel încât proiectul fundației să meargă mai departe. Le vom oferi elevilor de clasa a XII-a suportul de care au nevoie ca să treacă de examenul de BAC cu brio. Așadar, vom continua să-i pregătim la disciplinele de examen pe tinerii care ne-au cerut sprijinul, de data aceasta pe cale digitală. Știm că atmosfera din bisericuța de lemn nu poate fi egalată, dar ne punem speranță că Dumnezeu ne va veghea la fel, luminându-le elevilor mintea spre o învățătură cu folos!‟, ne-a spus  Elena Manole, profesor de Limba și Literatura Română.

De aceeași părere este și Florin Cristea, profesor de Geografie: „Deoarece trăim vremuri tulburi, atât din punct de vedere economic, medical, educațional cât și emoțional, proiectul «O șansă pentru fiecare» încearcă, mai mult ca oricând, să fie o ancoră pentru elevii dezavantajați și care trec destul de greu prin pandemie. Chiar și în varianta online, încercăm să ajutăm adolescenții să-și găsească «calea». Sper ca rezultatele de la proba de Geografie a examenului de bacalaureat să confirme așteptările lor. Depinde doar de noi (elevi și profesori)!‟.

Conștientizând  cât de important este acest proiect, Ana Maria Boicu, profesor de Logică și Filosofie, s-a alăturat echipei „O șansă pentru fiecare‟ pentru a împărtăși din cunoștințele sale cu elevii care vor susține în acest an examenul maturătății. „Cunosc proiectul de la biserică de mulți ani și am apreciat foarte mult dăruirea domnilor  profesori pentru elevi. În calitate de ziarist am scris multe articole despre echipa de proiect, am văzut realizările și bucuria  beneficiarilor. Acum, când mi s-a solicitat ajutor, în calitate de profesor, m-am bucurat mult că pot dărui și eu timp și cunoaștere‟, ne-a spus Ana Maria Boicu.

Încântat de faptul că pandemia de COVID-19  nu a împiedicat desfășurarea proiectului „O șansă pentru fiecare‟, preotul Ionel Vrînceanu speră că și în acest an elevii care au ales să facă pregătire pentru examenul de bacalaureat, să-l promoveze. „Acum ne-am organizat mai bine ca să putem face tot ceea ce depinde de noi să-i ajutăm pe cei care doresc și sunt dispuși să învețe. Este un lucru extraordinar,  și orice s-ar întâmpla, o să continuăm. Pe toți cei care au această dorință de a fi ajutați, noi încercăm să-i ajutăm și să-i motivăm puțin în acestă perioadă care este destul de complicată. Și să vadă că au pe cineva alături care sunt disponibili să-i ajute. Cea mai mare bucurie este că au deschidere față de noi‟, ne-a declarat pr. Ionel Vrînceanu, parohul Bisericii Militare „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul‟ Focșani.

 

Foto: Arhivă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?