Cinci dintre cei 10 aleși PNL din Consiliul Local Focșani își continuă mandatele începute în 2016, cu aceleași promisiuni făcute votanților. Știm cu toții: un trai mai bun, viață sublimă și în general lapte și miere. Nimic sau aproape nimic despre ceea ce au făcut în primii 4 ani în CL Focșani, deși atât vechea legislație cât și actuala – în speță Codul administrativ, prevăd clar că orice consilier are obligația de a întocmi și depune, anual, un raport de activitate.
Însă, cum nu există și consecințe ale nerespectării articolului 52 din vechiul Cod și al articolului 225 din actualul, consilierii liberali au mers pe principiul „ziua trece, leafa merge”, și și-au încasat indemnizațiile lunare, fără a ține cont că au, totuși, de dat seama public în fața cetățenilor municipiului. Pe pagina de internet a Primăriei Focșani este o secțiune special dedicată rapoartelor de activitate ale consilierilor. Însă doar doi dintre consilierii liberali au și binevoit să scrie câteva rânduri, fiecare cât s-a priceput.
Campionul absolut al mandatelor în CL Focșani este Neculai Tănase. Foarte vocal și acuzator în timpul ședințelor de Consiliu Local, acesta nu a catadicsit să scrie un rând în vreun raport de activitate, de atâția ani de când vine în fața focșănenilor cu fel de fel de promisiuni pentru a fi ales din partea unui partid sau altul. Neculai Tănase este consilier din anul 2008 și, până să creadă în PNL, și-a încercat norocul în Consiliul Local Focșani din partea mai multor partide. Ce a făcut concret de peste 10 ani încoace, rămâne însă un mister.
Nici decanul de vârstă Costel Bîrsan nu apare pe lista liberalilor care au considerat că focșănenii ar trebui informați asupra activității anuale, printr-un banal raport de câteva rânduri.
Cât despre actuala doamnă vice PNL Ana-Maria Dimitriu, aceasta nu a fost preocupată să respecte Codul administrativ pe care „îl strigă” ori de câte ori are ocazia. Deși de multe ori s-a bătut cu pumnul în piept că știe pe dinafară absolut orice cuvânt și chiar înțelege și știe să aplice ce scrie în Codul administrativ, i-au rămas străine rândurile care instituie obligația prezentării unui „raport anual de activitate, care este făcut public prin grija secretarului general al unității/ subdiviziunii administrativ-teritoriale”. Important pentru dumneaei este că are dreptul la un birou complet utilat și echipat, în orice cameră a primăriei, după cum poftește. Până la urmă, fiecare are prioritățile sale, însă după cum se vede, acestea nu au legătură cu relația cu cetățenii, care poate ar dori să fie informați, măcar o dată pe an, asupra activității desfășurate.
Singurii care au scris câte ceva sunt Alina Ramona Drumea și Corneliu-Dumitru Gheoca, de fapt acesta din urmă fiind cel care a informat anual focșănenii despre ce a mai făcut. E drept, așteptăm cu sufletul la gură rapoartele de activitate aferente anului 2020, chiar dacă suntem deja în a treia lună a anului 2021. Sau poate chiulangii ne-au pregătit o surpriză și vor depune un raport „multianual”. Nu de alta, dar tare ar fi interesant de văzut cam ce cred consilierii liberali că e important în activitatea de ales, în afară de a se opune proiectelor.
Ca să detaliem totuși un pic, Alina Ramona Drumea ne spunea în 2017 că raportul de activitate îl completează conform prevederilor Legii 215/2001, articolul 54, alineat 4, care nu avea nicio legătură cu documentul în sine, ci cu activitatea comisiilor de specialitate. Până la urmă, important este că a scris ceva. Aflăm că în primul său an de mandat, în calitate de ales liberal, a făcut parte din Comisia pentru drepturile omului, cultură, învățământ, sănătate și sport, a avut 11 proiecte inițiate în decursul a 4 ședințe de Consiliu Local și că s-a preocupat de învățământ ca reprezentant în consiliile de administrație ale Grădiniței 23, Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu”, Liceului Pedagogic „Spiru Haret” și Palatului Copiilor Focșani. Totodată, fusese reprezentant în comisia pentru evaluarea și asigurarea calității în unitățile de învățământ preuniversitar.
Alte vremuri, când majoritatea de atunci, constituită din PSD, ALDE și independentul Emanuel Gongu au considerat că este democratic ca fiecare consilier, indiferent de partid, să aibă șansa de a vedea ce înseamnă un consiliu de administrație într-o unitate de învățământ sau o comisie pentru evaluarea și asigurarea calității. Comparativ cu acea situație, mandatul acesta, cel puțin în acest an, majoritatea PNL și USR-PLUS a decis că doar reprezentanții lor pot face parte din astfel de structuri.
Revenind la raportul consilierei PNL, aceasta mai detalia în 2017 că făcuse parte din Comisia Socială la nivelul CL Focșani pentru analizarea cererilor privind repartizarea locuințelor destinate închirierii din fondul locativ de stat și că i se atribuise în grijă Zona 4 Vest a municipiului. „Am avut întâlniri periodice cu cetățenii din zonele arondate, privind problemele sociale ale acestora. am conlucrat permanent cu ceilalți consilieri locali, cu angajații Primăriei Focșani și cu primarul municipiului Focșani dl. Misăilă Cristi. am participat la diverse evenimente și manifestări organizate de Primărie și alte instituții în cadrul municipiului, acțiuni culturale, sociale, științifice sau comemorative de interes local sau național. Întreaga activitate de consilier local s-a desfășurat într-un ritm susținut și a vizat ajutorul pentru cetățeni, crearea unor condiții mai bune de trai, precum și dezvoltarea armonioasă și eficientă a municipiului Focșani”, detalia aceasta.
În 2018, același consilier ne spunea ce a făcut în 2017: „în calitate de consilier local din partea Partidului Național Liberal în cadrul Consiliului Local al Municipiului Focșani, am participat la toate ședințele ordinare, extraordinare, deîndată cât și la ședințele de comisii”. Poate nu pare o mare realizare, dar la un moment dat prin 2020, când a fost angajată secretară pe la ministerul lui Grindă, doamna Drumea reușea mai rar să se întâlnească cu ai săi colegi în ședințele de CL. În general, mai toate rapoartele completate de aceasta merg pe aceeași linie, proiecte mai multe sau mai puține, în funcție de activitatea din Comisia socială, de unde făcea parte, împreună cu alți colegi de la mai toate partidele.
Cât despre Corneliu Gheoca, acesta a „intrat în pâine” în CL Focșani abia în 2017 și a făcut parte din două comisii de specialitate: cea de urbanism și agricultură și cea pentru drepturile omului, cultură, învățământ, sănătate și sport. Acesta scrie că „în relația cu cetățenii… am organizat periodic întâlniri cu aceștia, în diferite zone ale orașului, întâlniri în urma cărora cetățenii mi-au relatat problemele existente”. Singurul din grupul PNL care a completat un astfel de raport în anul 2020, pentru 2019, a fost Corneliu Gheoca. Probabil activitatea intensă a celorlalți 4 liberali îi împiedică să și scrie câteva rânduri explicative pentru indemnizațiile de care beneficiază.
Sursa foto: http://www.jamesyang.com/