Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Primăria Focșani nu poate prelua centrul de vaccinare de la Casa Armatei fără o Hotărâre de Guvern

În plină campanie de vaccinare împotriva Covid-19, Guvernul a transferat întreaga responsabilitate a administrării centrelor de vaccinare și a angajării personalului din centre în sarcina primăriilor, cu promisiunea că autoritățile locale vor primi ulterior banii cheltuiți pe perioada derulării acesteia. Cu toate acestea, Prefectura Vrancea și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au înființat un centru de vaccinare la Casa Armatei, fără consultarea Primăriei Municipiului Focșani.

Într-un comunicat de presă, conducerea liberală a DSP Vrancea consideră „de neînțeles” refuzul „autorității locale de la Focșani, reprezentată de primarul Cristi Valentin Misăilă, de a prelua cel mai performant centru de vaccinare din județul Vrancea”.

Primarul Cristi Valentin Misăilă a explicat însă ieri, în timpul ședinței de Consiliu Local, care este motivul pentru care Primăria Focșani nu poate prelua centrul de vaccinare de la Casa Armatei. Primarul a subliniat că ar dori să preia centrul, însă nu există bază legală pentru aceasta. În plus, a precizat primarul, sunt și probleme legate de modul în care se va stabili plata facturilor la utilități. Soluția legală, spune primarul, este aceea de a fi emisă o Hotărâre de Guvern. Avem Dispensarul din Sud care într-adevăr funcționează cu un singur punct de vaccinare, dar unde se pot înființa încă cel puțin trei puncte de vaccinare. Casa Armatei nu este imobilul primăriei, este în administrarea Ministerului Apărării. Casa Armatei nu poate să închirieze sau să pună la dispoziție pe niciun temei legal spațiul pentru primărie. Eu, primarul Misăilă, nu sunt împotriva organizării centrului de vaccinare în incinta Casei Armatei. Dar trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care să se spună că îmi dă în administrare Casa Armatei. Nu pe baza unui protocol, nu pe baza unui contract de comodat. Acestea nu sunt documente legale.

          Am solicitat de la conducerea Garnizoanei Focșani documentele și contractele încheiate, pentru a vedea dacă dumnealor au posibilitatea să îmi refactureze cheltuielile cu utilitățile, în speță energie termică, electrică, apă și canalizare. Inclusiv m-am uitat pe facturile lor: 22.000 de lei apă, 30.000 de lei energie termică. Și oamenii stau în frig acolo. Energie electrică nu mai spun cât e acolo. Sunt cheltuieli pe care va trebui să le suporte bugetul local. Iar noi avem atâtea clădiri – și am avut discuția aceasta și cu domnul prefect și cu conducerea DSP în care le-am spus foarte clar să ne gândim la imobile care aparțin primăriei. Pentru că acolo nu ni se pune la dispoziție toată clădirea, ci numai o suprafață. Și vin și întreb: cum vom calcula consumurile de apă, de energie, de încălzire și așa mai departe, atât timp cât nu există o diferențiere foarte clară? Cu tot respectul pentru toți focșănenii, trebuie să găsim o soluție legală pentru a prelua acel spațiu și îl vom prelua de îndată. Singura soluție legală este Hotărâre de Guvern, a precizat primarul.

Totodată, acesta a arătat că a pus la dispoziție mai multe clădiri ale municipalității pentru organizarea unor centre de vaccinare, însă DSP Vrancea nu a considerat că focșănenii ar putea să se vaccineze nici într-un spațiu amenajat în incinta mini-hotelului de la Colegiul Mihail Kogălniceanu, și nici în sălile de sport ale școlilor. Dorința DSP Vrancea rămâne fermă: ori Casa Armatei ori nimic! Eu mă adaptez, dar nu încalc legea. Eu vreau să dorm la mine acasă, cu capul pe pernă, a subliniat Cristi Misăilă, cu referire la un eventual dosar penal care s-ar putea întocmi pe numele său în cazul în care nu va respecta legislația în vigoare.

Sursa foto: Facebook/Spitalul Militar de Urgență ” Dr. Alexandru Popescu” Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?