Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Taxele și impozitele locale din Focșani nu vor fi majorate în 2017


Taxele și impozitele locale din Focșani nu vor fi majorate în anul 2017, arată proiectul de hotărâre pregătit de administrația locală și supus dezbaterii publice. Sunt și noutăți față de taxele și impozitele locale aplicate anul trecut. Astfel, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, impozitul pe teren va fi majorat cu 500% începând cu al treilea an. Tot un impozit majorat cu 500% vor plăti și cei care lasă neîngrijite clădirile și terenurile situate în intravilanului municipiului. Procedura de încadrare a clădirilor și terenurilor din intravilan în categoria neîngrijite a fost deja aprobată prin hotărâre a Consiliului Local. De asemenea, municipalitatea propune stabilirea la 40 lei a plafonului „creanțelor fiscale restante aflate în soldul rolurilor nominale unice inactive, la data de 31 decembrie an fiscal curent și neachitate, creanțe ce vor fi anulate de către Serviciul Impozite și taxe locale”. Raportul atașat proiectului precizează că prin rol inactiv se înțelege „acel rol care nu mai are în proprietate bunuri urmăribile și pentru care nu se mai calculeasă impozite și taxe în anul curent”.
    O simulare a taxelor care vor fi achitate de focșănenii care lasă neîngrijite clădirile și terenurile pe care le dețin a fost prezentată la o dezbatere organizată de municipalitate în luna octombrie. De exemplu, impozitul pentru un metru pătrat de teren situat lângă E85 este 0,6 lei/metru pătrat. Supraimpozitat cu 500%, impozitul ajunge la trei lei astfel încât pentru un teren de o mie de metri pătrați se vor achita fix 3000 lei la ghișeele primăriei. Impozitele sunt mai mari în zona A, unde se ajunge la 0,8 lei/metrul pătrat. Probabil că cea mai dificilă situație va fi la terenurile care au aparținut Mopaf. Cele 19 hectare de teren din Focșani au fost lăsate de izbeliște după ce fabrica de mobilă a intrat în faliment. Proprietățile sunt scoase la vânzare de către lichidatorul celor trei firme care și-au împărțit aceste terenurile.
    Proiectul de hotărâre prevede că, la verificarea stării în care se află o clădire vor fi luate în calcul și punctate starea acoperișului, respectiv învelitoare, cornișă, jgheaburi,  burlane, a fațadelor, precum tencuiala, zugrăveala, tâmplăria, elementele decorative. Al treilea criteriu este cel deficiențelor structurale vizibile din exterior, unde sunt evaluate șarpanta, pereții, împrejmuirea. În proiect se mai arată că sunt considerate degradări majore cele care trebuie remediate imediat, care cuprind mai mult de 50% din suprafața sau corpul construcției, care presupun fisuri mari ce influențează structura imobilului. În acest caz, construcția trebuie reabilitată sau desființată. Pentru fiecare imobil va fi calculat un punctaj procentual, după completarea fișei de evaluare conform nivelului de degradare. Au fost stabilite trei categorii de impozitare a clădirii, de la un punctaj procentual de minim 30% până la 100%. Prima categorie presupune o supraimpozitare de 300% iar a treia categorie, unde punctajul procentual este cuprins între 80 și 100%, înseamnă o supraimpozitare cu 500%. Regulile sunt mai simple la evaluarea terenurilor lăsate paragină. În acest caz, la evaluare, inspectorii Primăriei punctează dacă terenul este neîngrijit și dacă are deșeuri depozitate pe el. În acest caz, supraimpozitarea va fi de 300% și poate ajunge la 500% dacă pe teren sunt deșeuri și este neîntreținut.
    Proiectul privind taxele și impozitele AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?