Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO : Focșaniul are nevoie de peste 56 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii


Municipiul Focșani ar avea nevoie de peste 56 milioane euro pentru realizarea investițiilor propuse prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă prezentat, ieri, în cadrul unei dezbateri organizate la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia”. Cea mai mare parte a investițiilor pe care municipalitatea focșăneană le poate derula poate fi finanțată din fonduri europene, respectiv 49 milioane euro prin Programul Operațional Regional. Proiectul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) a fost realizat de specialiștii de la Sigma Mobility Engineering, din Pitești, care au beneficiat de informațiile furnizate de Institutul de Statistică, Poliția municipiului Focșani. Au fost realizate inclusiv interviuri în trafic cu șoferii care vin în Focșani din localitățile limitrofe pentru a afla câte persoane sunt în autoturisme, motivele pentru care vin în municipiu. Prin acest Plan au fost lansate o serie de propuneri în ceea ce privește modernizarea și fluidizarea traficului precum și necesitatea realizării unei centuri ocolitoare pentru transportul de marfă în zona de nord a municipiului.
    PMUD este considerat o cerință obligatorie pentru autoritățile locale care doresc să acceseze fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, axele 3, 4. Reprezentantul firmei din Pitești, Gabriela Mitran, a arătat că proiectele propuse prin PMUD depind de celelalte investiții care ar trebui realizate la nivel național până în 2023, cum ar fi realizarea unei șosele de centură în nordul Focșaniului, a Drumului Expres de la Ploiești precum și a Drumului Expres Focșani – Galați. Prin PMUD se propune realizarea a două noi străzi care să asigure legătura între Cartierul Laminorul și sudul municipiului, dar și între strada Cuza Vodă și Calea Moldovei.
    Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a arătat că o parte dintre propunerile prezentate vor fi realizate prin accesarea de fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 iar o parte din bugetul propriu al Primariei Municipiului. „Prioritatea noastră este realizarea unui studiu de trafic care să permită cele mai bune soluții pentru traficul rutier din municipiu. Există deja un proiect pentru realizarea unui parc tematic pentru bicicliști. Ne dorim dezvoltarea unei rețele de piste pentru bicicliști în municipiu”, a spus edilul municipiului, care a precizat că o parte dintre propunerile din PMUD au fost deja puse în aplicare la nivelul Focșaniului, cum ar fi restricțiile la tranzitul camioanelor grele.
    De asemenea, comisarul șef Daniel Fătu, de la Biroul Rutier Focșani i-a felicitat pe realizatorii proiectului că au prevăzut realizarea unor campanii de Educație Rutieră în rândul focșănenilor. Ofițerul a subliniat că prin măsurile din PMUD trebuie să se pună accent pe siguranța rutieră, România fiind una dintre primele țări din Uniunea Europeană la numărul de decese înregistrate în urma accidentelor rutiere.

Proiecte pentru reabilitarea străzilor și dezvoltarea serviciului de transport public

    PMUD propune străzile din Focșani care pot fi reabilitate cu fonduri europene, eligibilitatea proiectelor pentru obținerea banilor europeni. Fără acest document, municipalitatea nu poate obține niciun euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere sau pentru îmbunătățirea serviciilor de transport public. De exemplu, unul dintre proiectele propuse prin PMUD se referă la reabilitarea străzilor Panduri, Revoluției, Aleea Parc, Căpitan Crețu Florin, Anghel Saligny, Gh. Magheru, 1 Decembrie 1918, valoarea proiectului fiind estimată la peste 2,3 milioane euro.
    Alte proiecte vizează îmbunătățirea serviciilor de transport public prin introducerea sistemului e-ticketing, monitorizare video, crearea de terminale intermodale de transport public în zonele de Nord și Sud ale municipiului, realizarea de parcări de tip Park&Ride. De exemplu, sistemul integrat de tarifare e-ticketing presupune introducerea unor tehnici moderne IT precum achiziția prin internet, SMS, cartele preîncărcate care se validează electronic la urcarea și coborârea din mijlocul de transport, sisteme de informare a călătoriilor în vehicule și în stații. Un astfel de proiect a fost evaluat la circa un milion de euro, finanțabil prin fonduri europene. De asemenea, realizarea unui terminal intermodal de transport public urban a fost evaluat la circa patru milioane euro, proiect care poate fi realizat tot prin fonduri europene.
    Proiectul privind Planul de Mobilitate AICI

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?