Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Campania de vaccinare a început la Dispensarul din Sud. Primarul Focșaniului face apel la cadrele medicale pentru a putea asigura funcționarea optimă

Al doilea centru de vaccinare din municipiu este de ieri funcțional, în cadrul Dispensarului din Sud, care aparține Primăriei Focșani. Acesta este de altfel singurul centru de vaccinare care aparține de municipalitate, dat fiind că cel amenajat la Centrul Militar nu poate fi luat în administrare, așa cum au fost făcute inițial discuții, întrucât nu permite legislația. Lucrările de reabilitare la dispensar au fost finalizate în toamnă, însă nu a fost folosit cu destinația inițială, aceea a unui centru de permanență unde focșănenii să poată beneficia de asistență medicală de specialitate, inclusiv pentru urgențele minore.

În contextul pandemiei și a desfășurării campaniei de vaccinare desfășurate la nivel național, dispensarul și-a schimbat destinația în urmă cu câteva săptămâni, iar ieri au fost vaccinate aici primele persoane. Contractul de finanțare cu Direcția de Sănătate Publică Vrancea, prin care se vor asigura fondurile necesare acoperirii tuturor cheltuielilor de funcționare, a fost semnat abia vineri, pe data de 12 februarie. În weekend ne-am organizat rapid, de fapt eram deja organizați, a fost o mică formalitate, și în acest centru se pot vaccina zilnic aproximativ 60 de cetățeni. Avem de asemenea încheiate contracte cu un medic coordonator, cu medic specialist, cu asistenți, cu registratori, a explicat primarul Cristi Valentin Misăilă.

Potrivit directorului Direcției de Asistență Socială (DAS) Focșani, Mihaela Bratu, centrul va funcționa 12 ore zilnic, de luni până duminică, în intervalul 8.00 – 20.00, iar vaccinul furnizat este cel de la AstraZeneca, recomandat pentru grupa de vârstă 18-55 de ani. Direcția de Asistență Socială gestionează tot ceea ce înseamnă asistență socială și medicină școlară în municipiu, iar în prezent i-au fost delegate și activitățile legate de vaccinare. În acest context, Direcția de Asistență Socială Focșani a trimis săptămâna trecută o informare către Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, și Spitalul Militar „Dr. Alexandru Popescu” Focșani, precum și către medicii de familie, în căutare de cadre medicale. Iar până în acest moment, potrivit directorului DAS Focșani, și-au arătat interesul aproximativ 60 de asistenți medicali, 4 registratori și doar 4 medici. Medicul coordonator al Centrului de vaccinare cu destinație temporară este doamna doctor Teodora Simionescu, este medic coordonator dentist în cadrul cabinetelor de medicină școlară și unități de învățământ și are delegate atribuțiile pe o perioadă temporară. E mai dificil cu planificarea, dar sper să reușim răspundem tuturor solicitărilor venite din partea celor care și-au arătat interesul de a colabora în baza acestui contract de prestări servicii, a detaliat directorul Mihaela Bratu.

Potrivit acesteia, ar fi nevoie însă de minim 10, 12 medici, care să poată asigura schimbul a două ture pe zi. Fac un apel pe această cale către toți medicii și asistenții de a se înscrie într-un contract încheiat cu Direcția de Asistență Socială, pentru a putea să asigurăm funcționarea acestui centru, așa cum ne-am propus, măcar 12 ore pe zi. Știu că sunt medici și asistenți supărați, mai ales cei care au lucrat în linia întâi împotriva acestei boli care s-a răspândit în tot mapamondul. După cum bine știți, noi am avut o inițiativă de a propune Consiliului Local o premiere simbolică pentru mulți din medicii și asistenții ce au lucrat în unitățile spitalicești din municipiul Focșani, pentru a le acorda o distincție de Luptător în linia întâi. Din păcate, în Consiliul Local această inițiativă nu s-a bucurat de succes, coaliția anti-Focșani USR-PNL s-a opus și la această propunere, considerând că nu este necesar să îi premiem pe acești eroi ai noștri. Eu îi consder eroi atât timp cât au luptat și luptă în continuare în linia întâi, depun toate eforturile și chiar dacă este o obligație a lor prin jurământul depus la momentul în care au acces în profesie, eu cred că modul în care s-au implicat și modul în care au reușit să gestioneze această situație la nivel de municipiu și la nivel de județ ar fi putut fi răsplătit printr-un gest simbolic. Dar din păcate sunt unii care nu gândesc cu sufletul, gândesc doar să distrugă, gândesc că mai bine ar fi să dăm vouchere de 200 de lei pentru 30.000 de doamne și domnișoare din municipiul Focșani, probabil încă la ei campania nu s-a terminat. Eu nu zic că nu merită doamnele și domnișoarele, însă trebuie să ne raportăm și să ne limităm la prevederi legale și la posibilitățile financiare ale municipiului Focșani, a mai spus primarul municipiului.

În acest moment, în centru sunt doi registratori medicali pe tură – unul care scanează documentele de identitate ale pacienților și oferă sprijin în completarea formularului și a declarației de liber consimțământ, doi asistenți medicali care se ocupă de vaccinare, însă înainte de procedura propriu-zisă medicul de serviciu îi oferă asistență fiecărui pacient. Ulterior, post-vaccinare, fiecare persoană este supravegheată 15 minute de asistenți și de medicul din centru.

Până în acest moment, vaccinarea persoanelor deja programate în platformă a decurs fără probleme, fiecare pacient fiind supravegheat îndeaproape atât de asistenți cât și de doctor. Centrul a fost vizibil miercuri în platforma de vaccinare, cu aproximativ 1.200 de locuri, iar în weekend mai erau doar jurmătate disponibile. Vaccinul a fost adus de DSP Vrancea în centru în prima zi de vaccinare, ieri, odată cu un stoc de materiale de protecție pentru o lună. Vaccinul ajunge pentru trei zile, cantitatea necesară urmând a fi adusă progresiv. Din ce a explicat directorul Bratu, cine a fost imunizat în prima zi a fost programat pentru rapel pe 12 aprilie. În centru funcționează momentan doar un singur punct de vaccinare, la parter. Ne putem desfășura activitatea cu două puncte de vaccinare pe planul parterului, iar în funcție de colaborarea cu DSP Vrancea și deciziile dânșilor, în calitate de coordonatori ai campaniei de vaccinare, să vedem dacă putem folosi și etajul. Sperăm să putem să reușim să ducem cumva categoria de vârstă mai mică către etaj, iar vârstnicii să rămână la parter. Dar aceasta nu este doar decizia noastră, a explicat directorul DAS Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?