Vasele de ceramică găsite săptămâna trecută de un sătean din Obrejița au fost descoperite în jurul unui schelet uman chircit, o poziție care indică un mormânt din epoca bronzului. Cercetătorul Aurora Apostu de la Muzeul Vrancei spune că scheletul indica poziția unui om chircit în poziție fetală, iar în jurul lui erau trei vase de ceramică, adică un mormânt tipic din epoca bronzului. „Oasele vor fi reînhumate la biserica nouă din localitate iar vasele sunt la laboratul Muzeului și urmează să fie expuse. Unul va fi întreg, al treilea va fi trei sferturi iar al treilea va fi jumătate”, ne-a spus Aurora Apostu, care a precizat că zona Dumbrăveni-Cândești-Sihlea și, mai nou Obrejița, este cunoscută pentru descoperirile arheologice ale obiectelor din Cultura Monteoru. Cât despre continuarea cercetărilor, acest lucru depinde de posibilitățile financiare pentru deschiderea unui șantier arheologic. La acest moment, bărbatul care a descoperit mormântul nu a primit nici măcar un leu, statul fiind proprietarul tuturor lucrurilor descoperite, conform legislației românești.
Bărbatul din Obrejița spune că alături de scheletul uman a găsit și un schelet de animal. Descoperirile au fost făcute cu ocazia unor săpături pe care le efectua în curtea locuinței. La fața locului au ajuns reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, împreună cu un ofițer al IPJ Vrancea și un arheolog al Muzeului Vrancei. Conducerea Direcției pentru Cultură arată că, la locul descoperirii, s-a constatat existența unui vas din ceramică aproape întreg și a unor fragmente ceramice de dimensiuni diferite, de culoare neagră, din pastă de lut ars, cu model incizat manual. Arheologul Muzeului Vrancei a apreciat că este vorba de un vas ceramic din epoca bronzului – Cultura Monteoru (Ic4). „Cu acordul celui care a făcut descoperirea, vasul de ceramică, dar și fragmentele de ceramică au fost preluate de arheologul Muzeului Vrancei, în vederea studierii științifice și a demarării procedurilor de clasare în patrimoniul cultural național mobil, conform prevederilor legale”, a precizat directorul Direcției pentru Cultură, Traian Negulescu.
Cultura Monteoru poartă denumirea așezării eponime descoperită la Sărata-Monteoru, Buzău, ocupând un teritoriu întins în regiunile de deal din centrul României, respectiv Sud Estul Transilvaniei, Moldova centrală, Vrancea și zona de Nord a Munteniei până în județul Dâmbovița. Situată în aria centrală de locuire a tracilor nordici, carpato-dunăreni, grupul Monteoru a contribuit, spre sfârșitul epocii bronzului, la formarea unei noi sinteze etno-lingvistice și culturale, cunoscută sub numele de cultura Noua.
Epoca bronzului în România este o perioadă din preistoria României împărțită în Epoca bronzului timpuriu( cca. 3500-2200 înainte de Hristos), Epoca bronzului mijlociu (cca.2200-1600/1500 î.H.) și Epoca bronzului târziu ( cca. 1600/1500-1100 î.H.). (ro.wikipedia.org)