Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Ghidul călătorului prin legislație. Testamentul (III)


Un caracter esențial al testamentului este că aceasta poate fi revocat în tot cursul vieții testatorului. Acesta din urmă nu poate renunța la acest drept. Drept urmare, el poate să revină asupra testamentului și să îl revoce parțial sau total oricând dorește, până în ultima clipă a vieții sale. În exercitarea dreptului său de revocare, testatorul nu este limitat și nici nu este ținut să facă vreo dovadă a motivelor sale, el putând revoca testamentul după bunul său plac.
Revocarea este fie voluntară, când este făcută de către testator, fie judecătorească, atunci când aceasta se pronunță de către instanța de judecată pentru anumite fapte culpabile.
Revocarea voluntară a testamentului poate fi făcută:
– fie expres, prin intermediul unui testament încheiat mai târziu cu respectarea condițiilor impuse de lege sau printr-un act autentic întocmit la notar.
– fie tacit, atunci când rezultă indirect, dar indiscutabil din anumite acte sau fapte ale testatorului sau cunoscute de acesta, cum ar fi întocmirea unui testament nou, care, deși nu prevede revocarea primului, cuprinde prevederi contrare cu cele anterioare sau înstrăinarea obiectului ce făcea obiectul testamentului. Testamentul olograf (cel scris în întregime de testator) poate fi revocat și prin distrugerea, ruperea sau ștergerea sa, ștergerea unei dispoziții din testamentul olograf de către testator implicând revocarea acelei dispoziții. Pentru a fi valabile, modificările realizate prin ștergere vor fi semnate de către testator.
    Dacă testamentul olograf este distrus, rupt sau șters de altcineva și acest fapt este cunoscut de testator, acest fapt implică revocarea doar în condițiile în care acesta era în măsură să îl refacă.
    La rândul său, dispoziția prin care se revocă total sau parțial testamentul poate fi retractată în mod expres prin act autentic notarial sau prin testament, dispoziția respectivă înlăturând efectele revocării testamentului cu anumite excepții prevăzute expres de lege.
Pentru informații suplimentare în legatură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?