Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Premierul Cioloș scoate oamenii din Răcoasa în stradă. „Oamenii sunt proprietari de pădure dar mor de frig în casă“


Locuitorii comunei Răcoasa vor protesta azi, în fața sediului primăriei din localitate, împotriva Ordonanței de urgență nr. 51/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice. Oamenii sunt nemulțumiți că prevederile acestei ordonanțe i-au lăsat fără lemne de foc în prag de iarnă. Practic, susțin oamenii, OUG 51/2016 nu le mai permite proprietarilor de păduri să exploateze masă lemnoasă dacă nu au încheiat un contract de pază cu o structură silvică. Contactat de reporterii noștri, primarul comunei Răcoasa, Vladimir Păun (FOTO), a confirmat că există această problemă dar și că a autorizat mitingul de protest. „S-a ajuns în această situație deoarece majoritatea locuitorilor comunei nu au demarat procedurile de succesiune a moștenirii din motive financiare, iar în acest context, majoritatea titlurilor de proprietate sunt emise pe numele unor persoane decedate. Deoarece proprietarii legali sunt decedați, conform prevederilor OUG 51/2016, structurile silvice refuză să încheie contracte de pază cu urmașii titularilor din titlul de proprietate dacă nu este făcută succesiunea și moștenirea în așa fel încât proprietarii acestor păduri să aibă și acte în acest sens. Nefiind proprietari în acte, nu pot încheia contracte de pază și nici nu pot face acte de punere în valoare pentru a tăia lemne din pădurile proprietate. S-a ajuns în situația în care oamenii sunt proprietari de păduri, dar mor de frig în casă. În această situație se află peste 80 la sută din proprietarii de păduri din Răcoasa”, a arătat primarul Vladimir Păun.    
    Acesta a adăugat că la protestul de azi sunt așteptați aproximativ 200 de oameni care vor veni și cu propunerea ca în fiecare situație să fie lăsat măcar unul din moștenitorii defunctului să încheie contract de pază și să solicite documente de punere în valoare pentru a avea lemne de foc. „Omenii vor o soluție la problema lor. Succesiunile nu au fost făcute din cauza costurilor foarte mari, iar oamenii sunt săraci și nu au acești bani. De asemenea, trebuie știut că la Răcoasa nu s-a făcut niciodată exploatare de masă lemnoasă pentru comercializare nici cu camionul și nici cu camioneta. Oamenii sunt disperați de frig și au început să taie prunii și merii din grădini pentru a se încălzi. Și asta în condițiile în care pădurea cade pe noi, cum se spune în popor”, a mai precizat primarul Vladimir Păun.
    Punerea în aplicare a Ordonanței 51 a nemulțumit și personalul silvic dar și pe proprietarii de păduri. Forestierii au solicitat Parlamentului suspendarea Ordonanței 51 privind contravențiile silvice și consideră că acest act normativ este unul care lovește numai în personalul silvic, nicidecum în persoanele care produc, cu adevărat, pagube în pădurile României. De asemenea, Federația Proprietarilor de Păduri din România, Nostra Silva, a atras atenția asupra faptului că actuala criză a lemnului de foc destinat populației este cauzată și de intrarea recentă în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 51/2016 privind contravențiile silvice, prin care controalele au devenit abuzive.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?