Guvernul refuză să discute cu sindicatele pe subiectul sporurilor, deci rămâne de văzut cum anume va evalua care dintre sporuri sunt nejustificate, în lipsa dialogului social, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Federaţiei PUBLISIND, Cătălin Trăistaru, în timpul acţiunii de protest organizate de sindicat în faţa Ministerului Justiţiei. „Este a doua formă de protest din calendarul care se întinde pe perioada a două luni de zile: protestele sunt o reacţie în primul rând la măsura de îngheţare a salariilor şi a sporurilor, prin Ordonanţa 226, dar şi faţă de celelalte măsuri de austeritate pe care le pregăteşte Guvernul Cîţu. Una din măsurile anunţate este că vor umbla la sporuri şi vor vedea care din acestea sunt nejustificate. Nu ştiu cum vor constata acest lucru fără să aibă un dialog social real cu partenerii de dialog, aşa cum am solicitat anul trecut. Nici până la momentul de faţă ministerele de resort şi Guvernul nu s-au pus la masă cu reprezentanţii sindicatelor, pentru a vedea dacă există sporuri acordate nejustificat şi, de fapt, să constate care sunt problemele din salarizare, pentru a putea să vină ulterior cu măsuri de corectare sau de modificare a legii şi de eliminare a inechităţilor salariale”, a afirmat Cătălin Trăistaru, care este şi liderul Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.
Vicepreşedintele PUBLISIND a subliniat că sporurile au rolul de a compensa lipsa condiţiilor de muncă din sistemul public. „Ne îngrijorează informaţiile despre tăierea sporurilor, pentru că salariile din sistemul bugetar nu sunt atât de mari pe cât sunt anunţate în presă, ele sunt compuse în foarte multe domenii din sporuri, sporuri care au fost acordate unele pentru condiţii de muncă, altele pentru condiţiile în care ne desfăşurăm activitatea, ceea ce denotă că dacă guvernanţii, pe parcursul anilor, nu au fost capabili să creeze condiţii de muncă şi să asigure angajaţilor o stabilitate, au venit să compenseze acele deficienţe cu sporuri. Bineînţeles că neîmbunătăţirea condiţiilor de muncă nu poate să fie compensată decât cu un spor sau cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Normal că dacă acele sporuri se vor tăia, asta va însemna tăieri salariale, ceea ce înseamnă diminuarea veniturilor oamenilor”, a explicat Trăistaru.
De asemenea, liderul sindical a avertizat că Executivul pregăteşte concedieri în sistemul public. „Aşteptăm ca Guvernul în primul rând să deblocheze dialogul, să se pună la masă, să înţeleagă că oamenii care muncesc în România – şi munceşte şi sistemul bugetar, nu doar cel privat – au nevoie să fie reprezentaţi, au nevoie de dialog, au nevoie să le fie cunoscute problemele, să ne punem la masă şi să identificăm cele mai bune măsuri pentru a rezolva problemele de salarizare. Tăierile salariale, îngheţarea salariilor şi concedierile care urmează să se facă în sistemul public nu sunt cea mai bună măsură. Ele sunt cele mai la îndemână, dar asta nu arată decât incapacitatea şi incompetenţa de a guverna fără a găsi alte resurse şi alte măsuri pentru a rezolva problemele”, a susţinut vicepreşedintele PUBLISIND.
Câteva zeci de sindicalişti afiliaţi Federaţiei PUBLISIND au participat, miercuri, la un miting în faţa Ministerului Justiţiei. Majoritatea sindicaliştilor prezenţi erau grefieri şi angajaţi din sistemul penitenciar, dar, conform organizatorilor, la proteste participă şi sindicalişti din domeniile administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, poliţie şi poliţie de frontieră, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS.
Sindicaliştii solicită eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea Legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi corelarea creşterii salariului minim cu majorarea preţurilor de consum.