Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

VIDEO și GALERIE FOTO: Lecții online, fără caiete, și contabilitate în versuri, în cadrul Festivalului ”Inovafest” de la Colegiul Edmond Nicolau


Creativitatea și inovația și-au dat mâna la cea de a zecea ediție a Festivalului național „Inovafest”, care a avut loc sâmbătă la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani. Evenimentul a vizat valorizarea și promovarea exemplelor de bună practică, ce ilustrează creativitatea și inovarea în învățământ, ca factor cheie pentru dezvoltarea competențelor personale, profesionale și sociale, prin învățarea pe tot parcursul vieții. La eveniment au făcut prezentări elevi și profesori din mai multe licee tehnice și tehnologice din județ, dar și din țară. Festivalul le-a oferit tuturor elevilor și profesorilor ocazia de a-și testa potențialul creativ și inovativ, de a interacționa cu oameni cu aceleași pasiuni și, totodată, de a învăța metodic, prin exercițiu constant.

Sâmbătă au putut fi admirate diverse piese, utilaje, dar și prezentări de reviste sau aplicații tehnice pentru îmbunătățirea orelor de curs și mai ales a relațiilor între profesori, elevi și părinți. Dacă unii au ales tehnica pură, alții au îmbinat-o cu partea artistică. Astfel, echipa Colegiului Tehnic „Valeriu D.Cotea” din Focșani, condusă de directorul unității de învățământ, profesorul Remus Paraschiv, a prezentat o instalație de aer, realizată de elevii liceului pe care îl conduce. Un moment amuzant și interesant a fost acela în care un grup de elevi de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani au vorbit despre contabilitate, active, pasive, venituri și cheltuieli, profit, creanțe sau impozite în versuri, pe melodii celebre de folk.
Alături de elevi și profesori au fost prezenți și inspectorul general pentru învățământul tehnic și profesional din cadrul Ministerului Educației Naționale (MEN), profesorul Dragoș Cosma, profesoara Lauriana Ailincuței, șefa Inspectoratului Școlar Județean Vrancea (IȘJ), decanul facultății de Automatică din Galați, profesorul Gelu Gurguiatu, fost elev al colegiului gazdă. „Mă bucur că ne aflăm azi (sâmbătă-n.r.), aici, la cea de a zecea ediție a acestui festival, care s-a perindat în mai multe locuri din țară. Întotdeauna organizăm acest eveniment în locuri dragi sufletelor noastre, locuri în care avem prieteni. Suntem la Focșani pentru că aici avem un colectiv pe care îl apreciem, gazdă este domnul director Danielescu, pe care îl cunoaștem de foarte mulți ani și cu care colaborăm în multe etape ale concursurilor și olimpiadelor naționale. Ne-am gândit să îi facem această onoare acum și să facem aici acest festival. Când am început acest festival, ne-am gândit în primul rând la voi, elevii, și mă bucur că sunteți alături de noi, pentru că știm că noi, ca români, suntem un popor inventiv, un popor creativ și am zis că de aici trebuie să izvorască câte o scânteie an de an și mâine viitorii specialiști, care cred că sunteți dumneavoastră, vor aduce ceva bun acestei țări. Astăzi, la secțiunile pe care le avem în derulare, sper să vedem acele idei inovatoare, să ne bucurăm împreună, pentru că în afara concursului care se desfășoară, sunteți aici, legați prietenii, relaționați și, de ce nu, veți colabora în viitor pentru ceva care se naște aici. Vă urez succes astăzi și vă așteptăm mereu la aceste competiții școlare care sunt, în primul rând, ale dumneavoastră, ale elevilor”, a spus reprezentatul MEN în deschiderea lucrărilor.
Și șefa IȘJ Vrancea, profesoara Lauriana Ailincuței a felicitat Colegiul „Edmond Nicolau” pentru deschiderea cu care se raportează la nou și la tehnică. „Mă bucur să vă regăsesc, pentru că în doar două luni ne întâlnim să deschidem lucrările unei noi competiții școlare, de data aceasta pentru învățământul profesional și tehnic. Salut cu căldură în rândurile noastre prezența invitaților, a domnului inspector Dragoș Cosma și a domnului profesor Gurguiatu, care s-a reîntors, de data aceasta în calitate de oaspete și decan. Este oricând o mândrie pentru învățământul vrâncean să-și reprimească foștii elevi, într-o calitate de această dată profesională, pentru a sprijini următorii elevi, care vor prelua din mers ștafeta. Salutăm inițiativa conducerii liceului de a organiza pentru a zecea oară un eveniment care are ca bază de pornire dorința de a impulsiona elevii în demersul lor, de a pune pe hârtie inventivitate, creativitatea dincolo de orele de curs. Mulțumesc pentru orele de curs și urez elevilor, tinerelor speranțe, mult succes în ceea ce fac”, a transmis profesoara Lauriana Ailincuței.
Despre importanța tehnicii în mediul educațional a vorbit și fostul absolvent al liceului-gazdă, în prezent profesor universitar, Gelu Gurguiatu. „Bun găsit și vă rog să își scuzați emoțiile, dar vă vorbesc din suflet, mai ales că sunt în locul unde mi-am petrecut cei mai frumoși ani din viață, anii liceului și ai adolescenței. Vă rog să îmi iertați emoția, care se citește în vocea mea. O emoție care vine prin prisma faptului că am petrecut patru ani aici și am intrat în fiecare sală din acest liceu acum 20 de ani. A trecut ceva vreme, cu siguranță lucrurile s-au cam schimbat datorită eforturilor oamenilor care au rămas aici. Un alt motiv de emoție este acela că ne aflăm în mijlocul elitei societății românești, o elită care astăzi este reprezentată de dumneavoastră și se pregătește ca mâine să conducă destinele acestei țări. Mâine veți ajunge în funcții, mâine veți avea cuvinte de spus care își vor pune amprenta pe evoluția societății. Sper să o faceți cu implicare și să nu vă ghidați după acest sistem de învățământ de valori care este promovat prin alte medii decât mediul educațional, universitar și sper din tot sufletul ca toți aceea care sunteți prezenți astăzi, în calitate de candidați, peste câteva zile, după ce ați terminat examenul de bacalaureat, să veniți alături de noi, în cadrul facultății și după aceea să vă întoarceți, peste câțiva ani, și să îi învățați și pe ceilalți din învățămintele dumneavoastră. Vă doresc succes și vă aștept la facultate”, a spus Gelu Gurguiatu.


Ore fără caiete și colaborare directă cu părinții

Una dintre atracțiile evenimentului a fost prezentarea profesorului Mihail Fâsan, cadru didactic la Colegiul „Edmond Nicolau” și inspector resurse umane la IȘJ Vrancea. Profesorul Mihail Fâsan a vorbit despre eficientizarea relației profesor – elev – părinte utilizând platforma weebly. Acesta a povestit cum elevii săi nu mai au caiete la ora sa, care este digitalizată în totalitate. Profesorul și-a dorit să implementeze la orele sale noutățile învățate în cadrul unui curs Erasmus +, la care a participat. „Mi-am dorit să aplic ceea ce am învățat prin participarea mea la cursul „Using E-Learning Platforms” din Cehia, care are ca obiectiv familiarizarea cu tendințele actuale de folosire a internetului, cu modul în care acestea pot fi aplicate în crearea de e-lecții, oferind idei practice despre felul în care acestea pot încorpora tehnologia în procesul de predare – învățare – evaluare”, a spus profesorul Mihail Fâsan.
Weebly reprezintă o platformă, un mijloc de comunicare rapid și eficient între profesor – elev – părinte într-o grupă de pagini web multimedia, accesibile pe internet, în principiu oricui, de obicei pe o temă anume, care sunt conectate între ele prin așa numite hyperlinkuri. Prefesorul Fâsan a explicat pas cu pas cum a dezvoltat platforma și care sunt avantajele utilizării weebly.
Utilizarea platformei oferă elevilor informații științifice prezentate sub formă de fișiere pdf (suport de curs), fișiere audio-video (tutoriale), la aplicații/ teme/ fișe de lucru în clasă sau acasă, oferă feedback privind evaluările lucrărilor elevilor (note, vizualizarea on line a testelor, vizualizarea prezenței), oferă informații părinților privind prezența, notarea elevilor. De asemenea, este posibilă vizualizarea online a testelor pe care le-au susținut copiii. Totodată, utilizarea platformei oferă elevilor posibilitatea de a avea acces ușor și dirijat la informații științifice prezentate sub formă de fișiere pdf, fișiere audio-video, la temele propuse de profesor, au posibilitatea de a-și crea portofolii la disciplinele la care profesorii utilizează Weebly, publicând aplicațiile/ fișele de lucru/ temele realizate în clasă sau acasă, prezentate sub formă de fișiere pdf/ doc (eseuri), fișier autocad, fișiere audio-video (argumentări ale soluțiilor propuse), posibilitatea de publicare a lucrărilor pentru examenul de certificare a competențelor, posibilitatea de a comunica cu profesorul prin secțiunea „contact”.
De asemenea, această platformă poate fi utilizată de părinți, care au posibilitatea de a monitoriza frecvența și notarea la disciplinele unde profesorul utilizează weebly, posibilitatea de a vizualiza online testele la care au participat copiii lor, posibilitatea de a comunica online cu profesorul prin pagina „contact”. Profesorul Fâsan a concluzionat că tehnica ce se află la îndemâna tuturor trebuie transformată într-un avantaj, din care toți actorii implicați, respectiv elevi, profesori și părinți, să aibă numai de învățat și de câștigat. Dar în special elevii, care sunt beneficiarii direcți ai procesului educativ.

Orele de educație fizică, adaptate la specificul meseriilor învățate

Profesorul de educație fizică și sport Ionel Ambrozie a vorbit despre conceptul de programă analitică pentru învățământul profesional, care presupune structura unei programe bazate pe pregătire fizică generală, pe antrenament sportiv, pe introducerea unor ramuri sportive, începând cu gimnastică, gimnastică aerobică, baschet, handbal sau fotbal, astfel încât elevii care sunt la clasele de profesională să aibă o bună pregătire fizică, psiho-fizică și motrică pentru inserția pe piața muncii. „Noi trebuie să transformăm programa școlară a MEN, să o adaptăm ca să îi vină în sprijin elevului. Această programă școlară trebuie realizată pe etape. Adaptarea ramurilor sportive în funcție de specificul meseriei lui în cadrul orelor este una dintre ele”, a spus profesorul Ionel Ambrozie.
Odată cu încheierea festivalului „Inovafest” s-au încheiat și activitățile dedicate zilelor Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”. Anterior, în cadrul zilelor unității de învățământ au avut loc mai multe activități, printre care și decernarea unor premii sportive, cupe, diplome personalizate și medalii oferite de profesorul Ionel Ambrozie elevilor sportivi, care au făcut parte din echipele reprezentative ale colegiului și au participat la olimpiadele naționale ale sportului școlar. Au fost premiați elevii Cătălina Mircea, Elena Păduraru, Daniela Surupățeanu , Mihail Răvoiu, Alexandra Tarbă, Gabriel Grecu, Mădălin Macovei, Marius Ștefan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?