NU CONDUCEŢI SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI ȘI FĂRĂ PERMIS!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de diminuare a capacității de conducere, deși există tendința de a se subestima rolul său.
Ieri, 29 decembrie a.c., în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Odobești au oprit pe o stradă din comuna Broșteni un autoturism condus de un bărbat, de 53 de ani. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o concentrație de 0,51 mg/L alcool pur în aerul expirat. Acestuia i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. În cauză polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.
Aseară, în jurul orei 22:00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Nănești au efectuat semnalul regulamentar de oprire a unui autoturism care se deplasa pe strada Mesteacănului. Întrucât bărbatul de la volan nu s-a conformat, continuându-și deplasarea, echipajul de poliție a procedat la urmărirea acestuia cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, însă conducătorul auto a virat către curtea unui imobil. Din autoturism au coborât trei persoane, în calitate de pasageri dar și conducătorul auto care a fost identificat ca fiind un bărbat, de 40 de ani, din comuna Ciorăști. Acesta emana halenă alcoolică iar polițiștii l-au testat cu aparatul etilotest care a indicat o concentrație de 0,48 mg/L alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală unde i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei.
Polițiștii rutieri reamintesc faptul că, de cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
BULETIN DE PRESĂ IPJ Vrancea, 30 decembrie 2020