Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Comuna Ciorăști, obligată de instanță să pună la dispoziție terenurile pentru implementarea proiectului „Vrancea Curată“


Consiliul Județean Vrancea a obținut în instanță o primă victorie în disputa cu primarii liberali din localitățile Èšifești și Ciorăști, care refuză să pună la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer, blocând proiectul „Sistemul de management integrat al deșeurilor din Vrancea”. Secția de Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Judecătoriei Focșani a obligat administrația locală din comuna Ciorăști să adopte hotărârea de dare în administrare către Consiliul Județean Vrancea a 0,016 ha teren din domeniul public pentru înființarea a 8 puncte de colectare deșeuri. „Admite acțiunea formulată de reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vrancea cu sediul în Focșani, str. Dimitrie Cantemir nr. 1, județul Vrancea, prin reprezentantul legal, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Comunei Ciorăști, cu sediul în comuna Ciorăști, județul Vrancea pentru obligația de a face. Obligă pârâtul să adopte hotărârea de dare în administrare către UAT Vrancea a 0,016 ha teren din domeniul public pentru înființarea a 8 puncte de colectare deșeuri”, se arată în motivarea instanței de judecată.
    Săptămâna trecută, directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a făcut o prezentare a stadiului de implementare a proiectului Vrancea Curată, în ultima ședință a Consiliului Județean. Prezentarea a venit după ce, tocmai consilierii liberali au vrut să știe de ce nu a fost finalizat acest proiect. Romeo Iordache le-a explicat că tocmai colegii lor de partid, liberalii din Èšifești și Ciorăști, sunt cei care blochează acest proiect. Aceste comune nu au pus la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer, blocând practic tot proiectul. Directorul a explicat că au fost probleme inclusiv cu contestațiile în instanță, unde contractul de lucrări a fost blocat doi ani și jumătate. De asemenea, proiectantul ales de Ministerul Mediului nu s-a deplasat în toate unitățile administrativ teritoriale pentru a identifica toate amplasamentele pe care s-au constituit punctele de colectare.
    În consecință, au apărut probleme cu administrațiile locale, neconformități iar acțiunea începută de Consiliul Județean încă din 2013 s-a finalizat abia luna aceasta prin transmiterea terenurilor în administrarea UAT județul Vrancea de către cele 66 de unități administrativ teritoriale, mai puțin Èšifești și Ciorăști, care nu au dorit să transmită terenurile pentru construirea punctelor de colectare. „Evident că achiziția publică a acestui contract nu s-a putut derula întrucât Consiliul Județean se află în instanța de judecată cu cele două UAT-uri. Am informat ministerul și Autoritatea de Management și am constatat că legea 225 pe 2016 aplică sancțiuni pentru ieșirea din cadrul Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară. A trebuit să treacă un an de zile ca să apară un act normativ care să împiedice UAT-urile să iasă din Asociații de  Dezvoltare Intercomunitară pentru că acest proiect a fost făcut și cu aceste două comune”, a spus directorul Iordache. Acesta a adăugat că celelalte componente ale proiectului sunt finalizate și a fost realizată recepția lucrărilor. „Centrul de management integrat al deșeurilor de la Haret este finalizat. Lucrarea este recepționată, este păzită în permanență, pentru că sunt investiții de valori mari. Din cele patru contracte de lucrări am finalizat trei, recepționate la terminare. Al patrulea contract, construirea punctelor de colectare, stă pe loc din cauzele explicate anterior iar din contractele de livrare a echipamentelor s-au livrat inclusiv cele pentru funcționarea centrului și cele pentru operatorul care va câștiga colectarea și transportul deșeurilor de la punctele de colectare la stațiile de transfer”, a precizat directorul Romeo Iordache.

Proiectul Vrancea Curată, blocat în mod voit de liberali

    Vă reamintim că administrația județeană a tras mai multe semnale de alarmă arătând că finalizarea lucrărilor la proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Vrancea”, cunoscut și sub numele de „Vrancea Curată”, este pusă în pericol de lipsa de implicare a unor autorități locale. Două primării, Å¢ifești și Ciorăști, refuză să emită hotărâri ale consiliilor locale prin care să transmită din domeniul public al localităților în domeniul public al Consiliului Județean  suprafețe de teren în vederea construirii punctelor de colectare din cadrul proiectului.
„La constituirea Asociației de Dezvoltare intracomunitară Vrancea Curată, toate UAT – urile s-au angajat că vor face parte din acest proiect ca și membri ai asociației și aveau obligația să pună la dispoziția Consiliului Județean terenurile pe care se vor construi punctele de colectare în localitățile componente ale comunelor. Deși s-au întocmit numeroase adrese, notificări, ne-am deplasat în teren, am discutat cu primarii, la această dată mai sunt două unități administrativ teritoriale care nici nu au emis hotărârile consiliilor locale de dare în administrarea Consiliului Județean a acestor terenuri. Este vorba de comunele Å¢ifești și Ciorăști. Faptul că aceste două comune nu-și respectă obligațiile asumate nu este de bun augur pentru derularea proiectului”, a afirmat Romeo Iordache. 
   Acesta a precizat că această etapă este foarte importantă pentru finalizarea proiectului, deoarece fără identificarea acestor suprafețe de teren și trecerea lor în administrarea Consiliului Județean, nu pot fi ținute o serie de licitații privind achiziționarea unor echipamente și implicit nu va fi respectat termenul de implementare a proiectului. „Proiectul Vrancea curată este unul din cele mai mari proiecte de acest gen la nivel național, cu o valoare de 145 milioane de lei plus TVA și care are ca termen de finalizare a lucrărilor data de 31 decembrie 2016. Primăriile trebuie să ne ajute să obținem aceste terenuri pentru a putea scoate la licitație construcția acestor puncte de colectare locale. Fără finalizarea acestui contract care vizează realizarea punctelor de colectare, proiectul Vrancea Curată nu poate fi finalizat. Dacă nu finalizăm acest proiect până la data de 31 decembrie 2016 vom fi nevoiți să dăm banii înapoi și nu sunt bani puțini. Facem apel la primarii celor două localități să emită hotărârile de consiliu local prin care trec suprafețele de teren necesare realizării punctelor de colectare în administrarea Consiliului Județean și să le trimită în regim de urgență pentru a putea implementa proiectul. Orice tergiversare face ca cetățenii județului să aibă de suferit”, a spus Romeo Iordache.

Consiliul Județean derulează proiectul „Vrancea Curată”

    Consiliul Județean Vrancea are în derulare proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Vrancea”, cunoscut și sub numele de Vrancea Curată. În prima etapă au fost închise depozitele de deșeuri urbane (fostele gropi de gunoi) din localitățile: Focșani (Golești), Adjud, Panciu, Odobești și Mărășești (Haret). În cadrul acestui proiect a fost construit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret (CMID). Realizarea Centrului de la Haret a presupus: construirea unui depozit ecologic de deșeuri; construirea unei stații de compostare; construirea unei stații de sortare; construirea de clădiri administrative, parcări etc. Capacitatea totală de stocare a Centrului este de 1,8 milioane metri cubi, iar durata de viață este estimată  la 26 de ani. Prima celulă construită în cadrul proiectului se întinde pe o suprafață de aproximativ 5 hectare și va asigura stocarea deșeurilor din tot județul Vrancea pentru o perioadă de șapte ani. Pe lângă celulele de depozitare, la Centrul de la Haret este realizat un sistem de management al apei de suprafață, tratarea levigatului, colectarea biogazului rezultat din fermentații și arderea acestuia. În plus, este construită o clădire administrativă, un pod de cântărire și alte facilități administrative. În ceea ce privește Stația de compostare, aceasta va avea o capacitate de 15.000 tone/an și se compune dintr-o zonă de recepție, o zonă de compostare, o zonă de maturație și o zonă de depozitare. Toate aceste construcții se vor întinde pe o suprafață de aproximativ 2 hectare. Stația de sortare de la Haret va permite sortarea diferitelor tipuri de deșeuri și va contribui la atingerea obiectivelor privind reciclarea, asumate de România ca țară membră a Uniunii Europene.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?