Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO : MELODII DE NEUITAT: Ani de liceu


”Ani de liceu” este unul dintre cele mai cunoscute și iubite cântece de muzică ușoară, scris în 1986 de compozitorul Florin Bogardo pe textul lui Sașa Georgescu, fiind interpretat de compozitor și de soția sa, Stela Enache. Melodia a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului ”Liceenii” (1987) în regia lui Nicolae Corjos. Regizorul Nicolae Corjos mai colaborase cu Florin Bogardo pentru coloana sonoră a filmului ”Declarație de dragoste” (1985). Inițial melodia ar fi trebuit să fie cântată de Oana Sârbu și Ștefan Bănică jr, protagoniștii rolurilor principale din film, dar în final regizorul a apelat la interpretarea duetului Stela Enache — Florin Bogardo. Cântecul a apărut pe două albume — ”Muzică din filme românești (1988, Electrecord) și ”Cântecele noastre, toate…” (2005, Intercont Music).
În 2002, trupa TNT a lansat o piesă inspirată din melodia ”Ani de liceu”, cu titlul ”Ani de liceu 2002”, ale cărei versuri fac referire la textul original scris de Sașa Georgescu, dar linia melodică este diferită, muzica fiind semnată de Marius Moga. Oana Sîrbu și Ștefan Bănică jr. au interpretat împreună melodia în multe emisiuni televizate, dar au cântat-o și singuri, fiecare în spectacolele sau concertele proprii.
Stela Enache cântă și în prezent melodia în concerte și la emisiuni tv. Compozitorul Florin Bogardo s-a născut la București, la 16 august 1942. A studiat la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu”, la secția compoziție. A debutat, în anul 1963, la Festivalul național de muzică ușoară Mamaia, cu piesa ”Cum e oare dragostea?” interpretată în concurs de cântăreața Margareta Pâslaru, obținând Premiul special al Uniunii Scriitorilor. În 1967 s-a angajat ca regizor muzical la Radiodifuziunea Română, în același an începând să-și interpreteze singur compozițiile de muzică ușoară. A mai colaborat cu cântăreți precum Mihaela Mihai și Aurelian Andreescu. A continuat colaborarea cu Margareta Pâslaru, compunând două melodii pe textele interpretei — „Ca tine nu e nimeni” și „Nu-i nimic” — sau încredințându-i alte creații — „Să nu uităm să iubim trandafirii” (Mamaia, 1969), „Casa mea”.

În anul 1968 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. A înregistrat numeroase piese pe discuri de autor sau colective pentru casa de discuri Electrecord. Dintre compozițiile sale amintim: ”Apleacă-te lin”, ”Absența”, ”Primul vals”, ”Eminescu ție”, ”Un om, o viață”, ”Iertare”, ”Tu ești primăvara mea”, ”Ceas de taină”, ”Iarna”, ”În numele iubirii”, ”Diminețile mele”, ”Balada pescărușilor albaștri”, ”Cum pot să te conving și ce să fac”, ”Printr-un sărut”, ”Dăruiește-mi acest ceas de iubire”, ”Ca soarele, ca floarea”, ”Vraja sărutului”. Majoritatea pieselor au fost scrise pentru soția sa, Stela Enache.
Compozitorul a semnat coloana sonoră a filmului ”Bunicul și doi delincvenți minori” (1976), în regia Mariei Callas-Georgescu, dar și a altor pelicule, toate regizate de Nicolae Corjos: ”Alo, aterizează străbunica” (1981), ”Declarație de dragoste” (1985), ”Liceenii” (1986), ”Extemporal la dirigenție” (1987) etc. A luat numeroase premii, printre care: Premiul Uniunii Scriitorilor, la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia din 1963, Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1974, 1982). A fost decorat în 2000 de Președinția României cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler ”pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”.
Compozitorul și cântărețul Florin Bogardo a murit la 15 august 2009, cu o zi înainte de a împlini 67 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?