Este o reglementare benefică pentru vrânceni și pentru toți românii din zonele montane
În toți cei patru ani ai legislaturii 2016-2020, deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici, a venit permanent în sprijinul vrâncenilor, dar și al celorlalți români care locuiesc în zonele montane. Inițiativa sa cea mai cunoscută în domeniu, denumită sugestiv „Legea Muntelui”, reglementează modalitățile de protecție și dezvoltare inteligentă, durabilă și incluzivă a zonei montane și vizează punerea în valoare a resurselor naturale și umane, creșterea nivelului de trai, stabilizarea populației, menținerea identității culturale, creșterea puterii economice la nivel local și național, în condițiile păstrării echilibrului ecologic și protecției mediului natural.
„Sunt vrâncean și om al muntelui, și știu că agricultura realizată în zona montană este așa numita «agricultură curată», care folosește tehnici și mijloace tradiționale. Produsele realizate în zonele de munte au o calitate și o valoare nutritivă excepționale, sunt gustoase, sănătoase, nepoluate și necontaminate și, tocmai de aceea, sunt foarte căutate și apreciate în țară, dar și în străinătate. De aceea, mi se pare extrem de important să reglementăm atent această zonă, venind în sprijinul fermierilor și micilor întreprinderi, pentru a dezvolta potențialul economic specific și a contribui la creșterea nivelului de trai al vrâncenilor și al tuturor românilor care locuiesc în zonele de munte”.
Necesitatea adoptării Legii Muntelui este dată de faptul că zona montană – care reprezintă aproximativ 30% din suprafața țării, cuprinzând 27 de județe, printre care și Vrancea – este marcată de o serie de dezavantaje naturale, care țin de altitudine, climă, pantă, fertilitate scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetație etc.
În același timp, în zona montană se înregistrează o tendință de scădere a populației tinere, distanțele mari față de centrele decizionale și administrative, precum și izolarea față de căile de comunicație și piețele de desfacere, fiind câteva dintre dezavantajele zonei, care îngreunează substanțial viața locuitorilor săi.
Tocmai pentru a răspunde acestor provocări, Legea Muntelui include prevederi care încurajează crearea de noi locuri de muncă, creșterea competitivității economice prin valorificarea superioară a produselor specifice și dezvoltarea mediului de afaceri local.
Articol executat de SC MEDIA UNO SRL, la comanda PSD filiala Vrancea, Cod mandatar 11200020