Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Profesorul Alexandru Rafila: În programul PSD pe Sănătate am propus să facem o reţea naţională de centre medicale comunitare

Profesorul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a prezentat marţi programul partidului pentru domeniul Sănătăţii, printre proiectele despre care a vorbit acesta numărându-se şi înfiinţarea unei reţele naţionale de centre medicale comunitare şi îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. „Am propus în acest program să facem o reţea naţională de centre medicale comunitare. Mă refer la faptul că în comunele din România cu o populaţie mai mare de 5.000 de locuitori şi probabil câteva din cele care au între 4 şi 5.000 de locuitori putem să înfiinţăm o astfel de reţea naţională de centre comunitare. Am estimat un necesar, într-o primă fază, în primul ciclu electoral, până în anul 2024, de 800 de astfel de centre. Un cost mediu de înfiinţare a unui astfel de centru – probabil în jur de 500.000 de euro, iar numărul de beneficiari, având în vedere că într-un centru ar putea să lucreze 3-4 medici de familie, ar fi de circa 6 milioane de locuitori. Acest pas, dacă va fi îndeplinit, va reprezenta cheia reconstrucţiei întregului sistem de sănătate, pentru că îl legăm de reţeaua de centre de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate. Adică, omul într-un areal relativ mic are acces la serviciile de medicină primară şi nu numai, la asistenţă socială şi asistenţă comunitară şi, de asemenea, încercăm în măsura posibilului asistenţă medicală stomatologică”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

El a adăugat că este important ca medicii de familie să fie determinaţi să lucreze în aceste centre, ei fiind deseori „utilizaţi ca masă de manevră”, dându-li-se uneori „sarcini imposibile”. Un alt capitol despre care a vorbit Rafila a fost cel care ţine de îngrijirea persoanelor vârstnice şi de îngrijirea la domiciliu. ”În mediul rural, dar şi în oraşe stau foarte mulţi oameni singuri. În mediul rural există 1,7 milioane de persoane cu vârsta de peste 70 de ani care sunt singure, nu au pe nimeni, trăiesc singure. Cine îi ajută pe aceşti oameni în situaţia pandemiei? Cine îi ajută să îşi obţină medicamentele, să le facă mici intervenţii medicale de care au nevoie? Dezvoltarea acestui sistem de îngrijire la domiciliu este esenţială pentru aceste persoane. Şi în mediul urban există un număr similar. În mediul rural comunitatea de obicei îi cunoaşte, dar sunt în oraşe oameni care sunt singuri în blocuri de garsoniere, nu-i cunoaşte nimeni. Ăsta trebuie să fie de fapt mesajul pe care trebuie să îl dăm, trebuie să reconstruim spiritul comunitar, să avem comunităţi sănătoase, educate, sigure. Noi trebuie să ne reîntoarcem cu toţii să fim parte a comunităţii, să avem conştiinţa apartenenţei la comunitate, iar menţinerea sănătăţii comunităţii înseamnă menţinerea sănătăţii fiecăruia dintre membrii acelei comunităţi”, a mai spus Rafila.

Comunicarea a fost punctul cel mai slab în această pandemie; mesajele trebuie să fie adaptate

Profesorul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a declarat marţi că, din punctul său de vedere, comunicarea a fost punctul cel mai slab al autorităţilor în această pandemie. „Comunicarea, din punctul meu de vedere, a fost punctul cel mai slab în această pandemie. (…) Nişte cifre seci şi nişte informaţii repetitive legate de folosirea măştii nu cred că sunt suficiente încât să convingem oamenii că suntem un sistem, suntem o ţară, care poate să gestioneze această pandemie. Deci mesajele, în primul rând, trebuie să fie adaptate, să fie profesioniste, să ţină cont de evoluţia pandemiei. Gândiţi-vă că noi am avut acelaşi tip de mesaj în luna iunie, când lucrurile erau sub control şi avem acelaşi tip de mesaj acum, când nu mai sunt sub control. S-a schimbat ceva din punct de vedere al informaţiilor pe care le primiţi? În fiecare zi primiţi o informaţie legată de numărul de cazuri noi, de numărul de decese şi de numărul de persoane internate la Terapie Intensivă. Şi cam atât”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

El a adăugat că informaţiile legate de transmiterea virusului ar trebui „puţin mai adânc analizate”. „În judeţul Braşov, vă dau un exemplu, există informaţii referitoare la judeţul Braşov, dincolo de cifre? Unde avem probleme? Care sunt căile de transmitere a infecţiei? Ce anume ar trebui să aibă în vedere populaţia ca să nu se infecteze într-un judeţ afectat? Nu avem acest tip de informaţii, îmi pare rău. Şi mai mult, nu trebuie să fie doar oameni specializaţi în comunicare aici. (…) Eu cred că trebuie să ai echilibru, să ai bună credinţă şi să fii onest atunci când vorbeşti cu oamenii, să le spui adevărul. Un om care este informat are mult mai multă încredere chiar dacă informaţia pe care o primeşte îl afectează”, consideră acesta.

Grindeanu: Dacă România ar fi un pacient, astăzi ar fi deja la Terapie Intensivă

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat marţi că, dacă România ar fi un pacient, astăzi ar fi deja la Terapie Intensivă. „Pandemia a lovit România direct în faţă. Urmează o lovitură economică direct în plex. Fără a rezolva criza medicală, nu putem vorbi despre relansarea economiei, întoarcerea copiilor noştri la şcoală sau păstrarea locurilor de muncă. Iohannis şi Guvernul său au eşuat catastrofal. Nu au avut niciun plan concret pentru combaterea pandemiei. Toate deciziile lor au fost luate în funcţie de sondaje. Au ignorat opiniile specialiştilor. Mai grav, prin măsurile luate, au creat doar haos, neîncredere şi confuzie în rândul cetăţenilor. Statul ar fi trebuit să fie un partener real al cetăţenilor în această perioadă. În schimb, Iohannis şi Guvernul au divizat societatea, au jucat politic sănătatea oamenilor. Doar pentru a-şi acoperi eşecul. În loc de încredere şi credibilitate, românii au primit doar haos, aberaţii şi bâlbâieli. Din cauza lor şi doar din cauza lor, ne aflăm astăzi în faţa dezastrului sanitar. Dacă România ar fi un pacient, astăzi ar fi deja la Terapie Intensivă”, a spus Grindeanu, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD în care a fost prezentat programul pe Sănătate al partidului.

El a adăugat că planul PSD pe Sănătate este să pună oamenii şi ţara pe primul loc. „Suntem onoraţi că în acest demers îi avem alături de noi pe cei mai buni specialişti în domeniul medical pe care îi are România. Toate măsurile din planul PSD pentru combaterea pandemiei sunt luate de experţi, nu de impostori ca la PNL. Sunt măsuri concrete, coerente, care vor ajuta România să treacă de această criză şi să redevenim puternici. Planul PSD poate fi pus în aplicare din prima zi. Este un plan simplu, pe care fiecare român îl poate înţelege şi îl poate sprijini. De aceea, fiecare român va fi parte a acestui plan. Nimic nu este mai important decât sănătatea şi siguranţa poporului român”, a menţionat Grindeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?