Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta – Problemele de pe Aleea Școlii: parcările, câinii cu stăpân și oamenii care caută în gunoaie

Reluăm rubrica „Monitorul vine pe strada ta‟ pentru a vedea cum au fost modernizate străzile din municipiul Focșani, prin programul derulat de primărie. Luni, am ajuns în zona Gării, pe Aleea Școlii, stradă pe care constructorii au turnat anul trecut în octombrie primul strat de asfalt. Realibitarea acestei străzi s-a făcut prin proiectul: „Modernizare și reabilitare drumuri locale, în intravilanul municipiului Focșani”, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și prin bugetul local.

Dragi focșăneni, au fost reluate lucrările de refacere a infrastrucuturii pe străzile: Moș Ion Roată, Transilvaniei, Gloriei și Cpt. Traian Ionescu, urmând ca în perioada următoare să fie continuate lucrările și pe străzile Aleea Florilor, Aleea Școlii, Str. Cartier CFR, Emil Racoviță, Ion Creangă, Putnei, Rodnei, Cărăbuș, Albinei, Alecu Russo, Jiliștei și Muncitori. Astfel, pe TOATE aceste străzi va fi tunat cel de-al doilea strat de asfalt (cel de uzură), după ce la finalul anului trecut a fost așternut primul covor asfaltic. Între timp, pe fiecare dintre aceste străzi, constructorul va finaliza penultima etapă a lucrărilor și anume ridicarea la cota finală a capacelor de canal, a căminelor de gaze naturale și a gurilor de scurgere și racordarea geigerelor la rețeaua de canalizare, pentru a putea fi la același nivel după turnarea stratului de uzură‟, se arăta într-o postare pe Facebook a primarului Cristi Valentin Misăilă, din 27 aprilie a.c..

Acum, în vară, au turnat și al doilea strat de asflat. Este bine, nu avem de ce să ne plângem… înainte, pe vreme din asta ploioasă, ne murdăream până la genunchi prin noroaie și bălți. Cu răbdare se fac toate. Avem și trotuarele frumoase, nu ne rupem gâtul… este bine, bravo lor‟, spune Tanța, o bătrânică ce locuiește pe str. Aleea Școlii.

Zona este foarte liniștită, dar avem probleme cu cățeii care au stăpân

Peisajul de toamnă pictat în culori ruginii, parcă știrbește puțin din bucuria oamenilor. Poate doar chicotele elevilor care învață la Școala nr. 7 „Adrian Păunescu‟ Focșani, mai înveselesc puțin atmosfera pe Aleea Școlii. După ce strada a fost asfaltată, noroaiele, gropile și celelalte neplăceri create de infrastructura rutieră, au fost înlocuite cu cele produse de câinii… cu stăpân și de oamenii care caută prin gunoaie. De ce, ne explică una dintre locatarele unui bloc din apropierea Școlii nr. 7.

Înainte să o asfalteze, strada era inundată mereu; n-a fost asfalt niciodată aici. Am o viață întreagă de când stau aici. Trotuarele tot în vara asta s-au pus. Câini vagabonzi nu sunt, mai mulți sunt din ăștia obraznici care sunt ai proprietarilor. Intră în grădină, își fac nevoile, și nu strânge nimeni după ei.

De exemplu, aici, numai eu fac curat, sticlele acelea multe pe care le vezi, de mine sunt puse, sunt trandafiri. Acum i-am pus pentru prima dată, până acum erau sârmele cu rufe, și, pentru că nu mai sunt, ne-am gândit să punem flori.    Probleme majore nu avem, doar cu cățeii și cu oamenii care caută prin tomberoane. Zilnic vin. Noi ducem gunoiul în pungă, ei scormonesc și lasă gunoaiele pe jos. Ar trebui amendați, să nu-i mai lasă să facă mizerie. Au cărucior din ăla de copil și caută în gunoaie, apoi lasă mizeria în urmă. Trebuie rezolvată cumva problema asta‟, spune doamna Maria.

Masca în apropierea școlilor, purtată mai mult de frica amenzilor?!

Deși suntem în apropierea unei unități de învățământ, iar legea spune că este obligatorie purtarea măștii de protecție, majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit pe  trotuarul Școlii nr. 7 nu purtau masca, fie pentru că: „Am uitat care era distanța aceea în care erai obligat să porți mască, și acum o am în geantă, nu stau să o mai scot‟, fie pentru că: „Am ieșit puțin să mă întâlnesc cu cineva și am uitat masca acasă. Știu că este obligatoriu‟.

Masca de protecție a devenit obligatorie, la începutul aceste luni, pe o distanță de 50 metri în jurul unităților de învățământ din Vrancea, în intervalul orar 7:00-20:00. Hotărârea a fost adoptată în data de 07.10.2020 de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea. „Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în zona adiacentă unităților de învățământ pe o distanță de 50 m față de căile de acces către acestea”, se arată în hotărârea CJSU.

Poartă lumea mască pe lângă școală că de nu, amendă, nu poartă de frica Covid-ului… de frica amenzii mai mult. Ne-au zăpăcit cu totul măștile astea, nu mai putem pleca nicăieri fără ele‟, spune un bărbat care-și parca mașina în apropierea școlii.

Cred că este un lucru de bun simț să porți masca de protecție, mai ales în contextul în care ne aflăm. Nu-i nevoie de nicio lege, pentru că oricum oamenii le încalcă, este nevoie de bun simț. Porți mască ca să te protejezi pe tine, și apoi pe cei din jur‟, spune Alina, o elevă a Școlii nr. 7 Focșani.

„Să se facă și parcările!‟

Covorul asfaltic de pe Aleea Școlii arată bine, la fel și trotuarele, însă locuitorii din zonă se plâng că nu au locuri de parcare așa cum și-ar dori. „Deocamdată, totul este bine. De asfaltat, s-a asfaltat, dar mașinile pe care le parchează la blocuri ne-au făcut noroi. Ar trebui făcut ceva cu locurile de parcare. De 50 de ani stau aici. Trotuarul din partea școlii parcă este prea mare, pentru că nu pot trece două mașini. Copacii i-au toaletat, nu mai e nevoie. Dar trebuie să se rezolve problema asta cu parcările‟, spune domnul Ion.

Parcări sunt, dar nu-s asfaltate. Am vrea să știm când vom scăpa de tot de noroaie. Vine iarna, va fi și mai multă umiditate, ce facem?! Mergem pe asfalt, dar ne înnoroim în parcare?!‟, spune un alt bărbat. Sunt și oameni care se declară mulțumiți de lucrările de reabilitare, și mai ales de zonă. „Sunt mutată recent în zonă. Mi se pare că arată ok și asfaltul, și trotuarul. Am două săptămâni de când sunt în zonă și, dacă tot a fost vreme urâtă, n-am apucat să văd dacă au copiii loc de joacă prin apropiere, am înțeles că este unul puțin mai în față la Grădinița nr. 15. Zona mi se pare foarte liniștită. Nu sunt maidanezi pe aici, deci e o zonă sigură pentru copii‟, spune Ana, o mămică ce ieșise puțin cu băiețelul la plimbare, în fața blocului.

În apropierea străzii Aleea Școlii, pe lângă Școala nr. 7 „Adrian Păunescu‟ Focașni, mai găsim și Grădinița cu Program Prelungit nr. 23, Clubul Sportiv Școlar de Gimnastică și Biserica „Sfinții Trei Ierahi‟. Părinții care au copii mici spun că la Grădinița nr. 15, care se află pe str. Bârsei, este un loc de joacă amenajat, în care pot merge cu copii după ora 16:00 ca să se joace. De altfel, grădinile din fața bocurilor sunt atât de spațioase, încât copiii se pot juca în voie și acolo: „Nu este periculos. Sunt practic sub ochii noștri, nu sunt mașini. Îi putem supraveghea mai bine‟, spune o mămică.

Am luat în considerare comentariile pe care unii dintre dumneavoastră le-ați lăsat la postarea de pe pagina de Facebook a Monitorului de Vrancea în care ne cereați să venim și pe străzile neasfaltate. Facem precizarea că multe dintre aceste străzi au fost deja incluse în programul de reabilitare a infrastructurii rutiere în intravilanul Municipiului Focșani, Primăria Municipiului Focșni urmând să finalizeze toate lucrările începute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?