Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Grindeanu: PNL ascunde măriri de taxe şi impozite, dar şi un posibil acord cu FMI

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că Guvernul Orban „se fereşte” să prezinte proiectul de buget pe anul 2021 pentru că acesta „ascunde măriri de taxe şi impozite”, dar şi un posibil acord cu FMI.

„Vreau să fac o comparaţie pentru că ceea ce a fost bine în anumite acţiuni, chiar dacă nu a fost promovat de PSD, trebuie subliniat. În anul electoral 2016, Guvernul din acea perioadă a venit şi a prezentat proiectul de buget exact în această perioadă. Ceea ce cerem noi Ministerului de Finanţe şi Guvernului e următorul lucru: să prezinte acest proiect de buget, pentru că noi ştim că în proiectul de buget vor fi măriri de taxe şi de impozite”, a afirmat Grindeanu, duminică, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

El a fost întrebat dacă este de acord cu declaraţia ministrului de Finanţe potrivit căreia proiectul de buget pe 2021 trebuie să fie prezentat de Guvernul care va fi alcătuit după alegerile parlamentare. Sorin Grindeanu a susţinut că PSD cere Guvernului transparenţă pentru ca românii să ştie ce se va întâmpla dacă PNL va guverna în continuare. „Din informaţiile pe care le avem, proiectul de buget pe anul viitor nu va presupune doar măriri de taxe şi de impozite, de aceea se feresc domnii de la guvernare să fie transparenţi. De fapt, solicităm transparenţă. Lucrul ăsta pare să îl irite pe domnul ministru Cîţu. Vom continua să cerem transparenţă pe proiectul de buget pe 2021. Eu şi alţii credem că lipsa de transparenţă mai ascunde ceva, dincolo de mărirea de taxe şi impozite, un posibil acord cu FMI. Nu spun că e un lucru rău, dar românii trebuie să îl afle. Asta spunem noi”, a explicat liderul PSD.

Siguranţa locurilor de muncă – printre pilonii programului de guvernare al PSD în domeniu

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a prezentat duminică programul de guvernare al partidului pe domeniul muncii, care este construit pe şase piloni, printre care siguranţa locurilor de muncă, stimularea natalităţii şi reducerea sărăciei extreme. „Noi am plecat în construirea programului de guvernare pe muncă de la ceea ce înseamnă prima obligaţie a unui Guvern şi anume aceea de a-şi proteja oamenii. Această sarcină include următorii piloni importanţi: protejarea securităţii naţionale, sănătatea, locurile de muncă, ceea ce înseamnă inclusiv familie, şi economia. Aceşti patru piloni înseamnă viitorul fiecărei naţiuni. Guvernul PNL a eşuat în această obligaţie. Pandemia – eşuat. Educaţia- eşuat. Protecţia locurilor de muncă – eşuat. Apărarea puterii de cumpărare – eşuat”, a afirmat Grindeanu, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

El a adăugat că social-democraţii în construcţia ofertei pentru domeniul muncii au plecat de la şase piloni importanţi. „În primul rând, noi venim cu un program care are ca obiectiv principal siguranţa locurilor de muncă. Este cheia, nu doar a programului pe muncă, ci şi a programului nostru economic. Cei de la PNL nu au aşa ceva. Au aruncat cu banii în economie fără a condiţiona menţinerea sau crearea de noi locuri de muncă. Doi – noi considerăm că locul de muncă este cea mai bună formă de protecţie socială. Cei de la PNL au venit cu o măsură pasivă, au băgat românii în şomaj tehnic. Dar, după, ce se întâmplă cu românii? Ies din şomaj tehnic şi intră în şomaj definitiv. Trei – nu lăsăm pe nimeni în urmă. Pe ei nu îi interesează ce se întâmplă cu tinerii care nu îşi găsesc un loc de muncă sau sunt concediaţi, cu persoanele peste vârsta de 55 de ani, cu grupurile dezavantajate. Prin acest program noi venim cu măsuri ţintite, directe, simple pentru toate aceste categorii sociale”, a susţinut prim-vicepreşedintele PSD.

Alte programe care sunt în oferta PSD pe domeniul muncii sunt stimularea natalităţii, reducerea sărăciei extreme şi creşterea puterii de cumpărare. „În 2050, vom mai fi doar 15 milioane de români. Noi venim în faţa dumneavoastră cu un program de stimulare a natalităţii. Cei de la guvernare nu au nicio măsură pentru reducerea sărăciei extreme, severe, ca şi cum această problemă în România nu există. În perioada 2017 – 2019 noi am redus numărul românilor aflaţi în sărăcie extremă cu 1,8 milioane de persoane. Acest număr este conform Eurostat. Avem programe în oferta cu care venim dedicate reducerii sărăciei şi precarităţii. Ei au redus în această perioadă puterea de cumpărare a românilor. Este un record negativ în ultimii 8 ani. Noi vom continua politicile de creştere a puterii de cumpărare şi de scoatere a românilor din acest cerc vicios al salariilor mici. În decembrie 2016 erau 350.000 de români cu salarii brute peste 1.000 de euro pe lună. În octombrie 2019, 1,1 milioane de români aveau salarii lunare brute de peste 1.000 de euro şi vom continua politicile de stimulare în acest sector”, a declarat Grindeanu. În ceea ce îi priveşte pe angajaţii de la stat, prim-vicepreşedintele PSD a menţionat că a fost introdus în programul pe economie un concept nou, cel legat de contract de performanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?