Agenția Națională de Integritate nu a negat o anchetă derulată asupra liberalului Ion Ștefan „Grindă”. Jurnaliștii de la Antena 3 au arătat că există posibilitatea ca liberalul vrâncean să fie anchetat de inspectorii ANI după ce în spațiul public au apărut informații asupra modului în care Ion Ștefan ar fi declarat veniturile obținute de la una dintre firmele la care este asociat. Într-o emisiune televizată, jurnaliștii au prezentat răspunsul primit de la ANI referitor la situația ministrului liberal. Astfel, la întrebarea dacă este depusă vreo sesizare sau reclamație la ANI în cazul ministrului Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, având în vedere declarația sa de avere în care apare firma Balcanic Prod, iar în același timp, aceeași firmă a primit bani de la ministerul pe care îl conducere liberalul, cei de la ANI au transmis că „instituția nu poate furniza date și informații cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenției”. Practic, ANI nu infirmă existența unei verificări a averii liberalului Ion Ștefan.
Monitorul de Vrancea a arătat, în luna septembrie, că procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție verifică o sesizare referitoare la comiterea faptelor de fals în declarații, așa cum sunt prevăzute de Codul Penal, respectiv dacă deputatul liberal Ion Ștefan „Grindă”, ministrul Lucrărilor Publice, și consilierul local liberal Ana Maria Dimitriu au mințit în declarațiile de avere despre un împrumut de 1,4 milioane lei (300 de mii de euro).
Sesizarea se referă la banii pentru campania electorală a PNL de la alegerile europarlamentare de anul trecut, când Ana Maria Dimitriu a contribuit cu 1,4 milioane lei. Banii folosiți pentru partid au fost împrumutați de la deputatul liberal Ion Ștefan „Grindă”. Ulterior, Ana Maria Dimitriu a urcat până la o funcție de consilier la cancelaria prim ministrului Ludovic Orban.
În sesizarea penală se arată că, din documentele publice, respectiv declarațiile de avere depuse la Agenția Națională de Integritate, nu rezultă că deputatul liberal Ion Ștefan „Grindă” a realizat suficiente venituri pentru a putea acorda un împrumut de 1,4 milioane lei. În plus, din documente nu rezultă că „împrumutul declarat de Ion Ștefan a fost unul real și efectiv, iar sursele de acordare au fost legal constituite și declarate”.
În ceea ce o privește pe Ana Maria Dimitriu, se arată că „din documentele publice nu rezultă că sumele cu care Ana Maria Dimitriu a contribuit la campania electorală i-au fost restituite acesteia ca urmare a rambursărilor de la AEP”, iar aceasta nu a realizat în perioada 2019-2020 venituri care să facă posibilă restituirea sumelor reprezentând contribuția în campania electorală în valoare de 1,4 milioane lei.
Potrivit celor prezentate în sesizarea penală, declarațiile de avere depuse de Ion Ștefan „Grindă” menționează dividende ridicate de la firmele unde este acționar în valoare de 101.500 lei, adică mai puțin cu 1.298.500 lei decât suma împrumutată. Practic, din 101.500 lei, Ion Ștefan „Grindă” a reușit să o împrumute pe Ana Maria Dimitriu cu 1,4 milioane lei.
Monitorul de Vrancea a prezentat în mai multe articole cazul împrumutului de 1,4 milioane lei, bani folosiți în campania electorală a PNL de la alegerile europarlamentare de anul trecut. Informațiile despre împrumut pot fi consultate în declarațiile de avere depuse de cei doi.
Conform declarației de avere depusă la numirea în funcția de consilier în cancelaria prim ministrului, consilierul local liberal a împrumutat cei 1,4 milioane lei în două tranșe, de 1 milion, respectiv 400 mii lei. Împrumuturile au fost contractate în 2019, cu scadența în același an. Totuși, consilierul local nu precizează în declarația de avere depusă în 2020 dacă a restituit cele două împrumuturi. Mai mult, nu avea nici banii necesari pentru că cea mai mare parte a veniturilor erau din indemnizația de consilier local la Focșani, de 12.378 lei.
Ana Maria Dimitriu nu menționează nici persoana de la care a împrumutat banii, deși avea obligația să facă acest lucru. De menționat că Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese elaborat de Agenția Națională de Integritate arată că doar veniturile încasate se raportează la anul fiscal anterior supus raportării. În cazul datoriilor, de exemplu, trebuie menționat creditorul, anul în care a fost contractată datoria, precum și data la care este scadent contractul de credit.
Am consultat și declarațiile de avere depuse de deputatul liberal, care a încercat să ascundă faptul că a acordat două împrumuturi colegei de partid. Sumele împrumutate apar doar într-o declarație de avere, publicată de ANI. În schimb, declarația publicată pe pagina de internet a Camerei Deputaților nu menționează numele persoanei împrumutate de deputatul liberal. Ulterior, declarațiile de avere depuse de liberal, atât la Camera Deputaților cât și la Ministerul Lucrărilor Publice nu menționează ce s-a întâmplat cu sumele împrumutate, dacă banii i-au fost restituiți sau nu. Putem bănui că a primit banii înapoi pentru că i-a apărut un depozit bancar de 300 mii euro la sfârșitul anului trecut.
Potrivit Autorității Electorale Permanente, 1,4 milioane lei, adică aproximativ 300 mii euro, reprezintă contribuția la campania electorală a PNL făcută de consilierul local liberal Ana Maria Dimitriu. Este cea mai mare contribuție făcută în cadrul PNL la nivel național, mai mult decât alți candidați liberali, care chiar au obținut un mandat de europarlamentar, fiind plasați pe locuri eligibile. În schimb, deși a contribuit cu 1,4 milioane lei, consilierul local a rămas tot în România. Doar că a fost promovată la cancelaria prim ministrului Ludovic Orban. Probabil tot în baza acestei contribuții generoase, Grindă, deputat la mâna a treia, a ajuns să fie numit ministru.