Cea mai puternică bază de cercetare, microbiologie, epidemiologie moleculară și imunologie din țară, Institutul Cantacuzino, a revenit în custodia Ministerului Sănătății. Guvernul a adoptat în această lună o ordonanță de urgență prin care este reglementată activitatea de cercetare și producție de vaccinuri a Institutului Național de Cercetare Cantacuzino. Odată cu revenirea în subordinea Ministerului Sănătății s-a reluat, experimental, și producția de vaccinuri antigripale pe noile echipamente achiziționate, așa cum a declarat pentru News.ro, fostul manager al unității sanitare, Adrian Ionel.
Finanțarea activităților desfășurate de institut se va realiza din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.
Institutul de seruri si vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino” este înregistrat în mod oficial din anul 1921, dar încă din 1901, odată cu numirea sa ca profesor la Facultatea de Medicină din București, profesorul Cantacuzino creează și conduce „Laboratorul de Medicină Experimentală” care avea să prepare serul antistreptococic și apoi serul antidizenteric. Acestea au fost doar două dintr-o lungă serie de produse biologice, pe care la va produce Institutul Cantacuzino, al cărui „Laborator de Medicină Experimentală” a constituit punctul de plecare.
După cel de al doilea Război Mondial au avut loc la Institutul Național unele schimbări, acesta divizându-se în două mari sectoare: sectorul care se ocupa cu cercetarea științifică și sectorul de producție, cele două având la rândul lor mai multe secții. De-a lungul timpului, Institutul și-a păstrat însă ordinea activităților, urmând aceleași coordonate de producție, cercetare, sănătate publică si învățământ. După închiderea sa, în anul 2010, a urmat o perioadă de dificultate în achiziționarea vaccinurilor necesare și totodată de neîncredere din partea românilor vizavi de vaccinare. „Ca specialist al medicinei preventive, redeschiderea Institutului Cantacuzino și reînceperea producției de vaccinuri nu poate decât să mă bucure, în sensul că putem beneficia la timp și la costuri mici de vaccinuri produse de specialiștii noștri. Să nu uităm că noi (generația mea), generația parinților noștri au fost imunizați cu vaccinuri produse la Institut, vaccinuri care și-au dovedit eficiența”, ne-a declarat dr. Diana Stoica, medic epidemiolog, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.