Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Arafat: Nunţile, botezurile, aniversările sunt interzise în următoarea perioadă

Evenimente private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise sunt interzise în perioada următoare, până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus, a declarat, marţi seara, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat. „Botezul de la biserică nu este inclus aici. Acolo se face şi se face cu un număr limitat de oameni. Dacă nu mă înşel este de 16 persoane. Vorbim aici de festivităţi, de mese festive, de botezuri, dar în afara lăcaşelor de cult”, a spus Raed Arafat.

Referindu-se la programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, el a precizat că în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis că acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori acestea vor funcţiona la o capacitate de 50%. „Atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la 3 la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la ora 23,00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată”, a precizat şeful DSU.

În ceea ce priveşte hotelurile, când incidenţa cazurilor este peste 3 la mia de locuitori, acestea vor putea servi numai persoanele care sunt cazate.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că, de miercuri, restaurantele îşi pot relua activitatea în interior, având în vedere că incidenţa în Bucureşti este mai mică de 3 la mie, Raed Arafat a răspuns: „Acolo unde este incidenţă sub 3 la mie, Comitetele Judeţene vor lua acest lucru, bineînţeles, în considerare, vor emite decizia lor pe incidenţă şi normal că restaurantele pot să îşi reia activitatea şi sperăm să nu ajungem la 3 la mie. Dacă se ajunge la 3 la mie se opreşte activitatea”.

Raed Arafat a mai anunţat marţi că purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori.

Starea de alertă se prelungeşte pe teritoriul României cu încă 30 de zile, începând cu data de 15 octombrie. Decizia a fost luată marţi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. „Astăzi, în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a luat decizia de propunere a prelungirii stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 15 octombrie. (…) După cum aţi putut vedea, şi la nivel european se prevede un trend ascendent, şi la nivel de România avem acelaşi trend. Trecând peste testele efectuate în ultimele zile, sâmbătă şi duminică, în care am avut un număr mai mic de teste şi am avut un număr mai mic de cazuri noi raportat în fiecare zi, avem astăzi 3.100 de cazuri raportate în cele 41 de judeţe plus municipiul Bucureşti. Raportăm aici creşterea numărului de cazuri în Alba, Bacău, Timiş, Prahova, Cluj, Iaşi şi municipiul Bucureşti; rămân acele judeţe cu creştere accentuată a transmiterii în comunitate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că tot în şedinţa CNSU s-au luat anumite decizii referitoare la măsuri restrictive adaptate la nivel naţional şi la nivelul fiecărei localităţi prin decizii ale Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

„Tot astăzi s-a aprobat lista ţărilor cu risc epidemiologic din care se revine şi se păstrează aceleaşi reguli. Revenirea din aceste ţări impune un test negativ dacă se rămâne în ţară, în România, doar trei zile, iar dacă durata este mai mare se intră în carantină 14 zile, cu posibilitatea efectuării unui test în a 8-a zi şi, în cazul în care testul este negativ, se iese din carantină la 10 zile”, a precizat Nelu Tătaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?