Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Șapte PERCHEZIȚII și opt persoane duse la audieri. Vrânceni acuzați de trafic de persoane şi proxenetism în Franța

Şapte persoane pe numele cărora autorităţile franceze au emis mandate europene de arestare, fiind suspectate de trafic de persoane şi spălare de bani, au fost luate pe sus pe poliţiştii de la Crimă Organizată Vrancea.

Ieri, poliţiştii vrânceni, coordonaţi de un procuror de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi în baza unui ordin european emis de autorităţile din Franţa, au făcut mai multe percheziţii domiciliare în locaţii de pe raza judeţului nostru, la persoane căutate de autorităţile franceze pentru trafic de persoane. Potrivit unor surse, ar fi fost efectuate şapte percheziţii, iar din locaţiile verificate s-au ridicat telefoane mobile dar şi sume de bani, lei şi euro. De asemenea, anchetatorii au mai găsit şi documente din care rezultă efectuarea unor transferuri de bani din Franţa către România, transferuri ce au fost făcute între membrii grupării infracţionale şi persoane din familiile lor. Totodată, anchetatorii au găsit şi mai multe maşini de lux despre care se crede că au fost achiziţionate cu bani obţinuţi din activitatea de trafic de persoane. La audieri au ajuns mai multe persoane.

Din anchetă a rezultat că membrii grupării, începând de acum trei ani, au exploatat sexual pe teritoriul Franţei mai multe tinere din judeţul nostru, dar şi dintr-un judeţ învecinat. Astfel, persoanele în cauză au câştigat de pe urma victimelor sume importante de bani pe care le-au investit în case şi maşini.

Până acum anchetatorii au identificat peste 15 victime şi opt suspecţi. Faţă de aceştia din urmă, autorităţile din Franţa au emis mandate europene de arestare. Acuzaţiile sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane și spălare de bani. Persoanele suspectate că au făcut trafic de persoane în străinătate vor ajunge la Curtea de Apel Galaţi pentru confirmarea mandatelor de arestare emise pe numele lor.

Iată ce au transmis, marți, într-un comunicat de presă, procurorii DIICOT:

La data de 13.10.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare, în baza unui ordin european de anchetă emis de către autoritățile din Franța, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada octombrie 2017 – septembrie 2019, membrii unui grup infracțional organizat ar fi comis fapte de trafic de persoane şi proxenetism pe teritoriul Franței.

În urma investigațiilor efectuate a rezultat faptul că aceștia au recrutat tinere, cu preponderență din mediul rural, care proveneau din familii destrămate și fără posibilități financiare, cărora le promiteau o viață lipsită de griji și, prin intermediul metodei “loverboy”, le-au sedus după care le-au determinat să practice prostituția și să le remită sumele de bani obținute.

Astfel, după ce transportau persoanele vătămate pe teritoriul Franței, membrii grupării publicau anunțuri pe diferite site-uri cu privire la serviciile sexuale prestate de către acestea, localitatea, durata de ședere a acestora şi un număr de telefon de contact. Clienții primeau mai apoi prin mesaj text mai multe detalii în legătură cu prestațiile sexuale propuse şi tarifele practicate.

Membrii grupării foloseau mai multe linii telefonice pentru a atrage un număr mai mare de clienți și deplasau victimele în diferite locații, în scopul atragerii a cât mai multor clienți prin această formă de turism sexual.

Câștigurile obținute, estimate la aproximativ 6000 de euro/lună/fată exploatată, erau păstrate în totalitate de către membrii grupării, rareori fiind împărțite în mod egal cu victimele, care, dacă încercau să fugă, erau amenințate și agresate.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente, înscrisuri, telefoane mobile și laptopuri utilizate de către persoanele suspecte în desfășurarea activității infracționale.

În cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.), la sediul SCCO Vrancea vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 8 persoane.

În cursul anului 2019, autoritățile franceze au procedat la arestarea unui număr de 9 suspecți, membrii ai aceluiași grup infracțional, acțiunea de astăzi de pe teritoriul României fiind faza a 2-a a operațiunii de destrămare a acestei rețele organizate.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Târgu Mureș și Iași și SCCO Vrancea și Buzău.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?