Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: La doar 13 ani, Miruna Lăbunț suferă de leucemie; luni, în Italia, fratele mai mic îi va dona măduvă

Pe 1 iunie, copilăria Mirunei Ioana Lăbunț s-a oprit în loc cu o durere groaznică de cap și febră. Era împreună cu familia într-o vizită, când, brusc, fratele ei mai mic, Andrei, i-a alertat pe părinți că Miruna nu se simte bine. Distracția s-a transformat treptat în nelinișite. Familia a plecat acasă cu speranța că Miruna își va reveni. N-a fost să fie așa. A doua zi dimineață au mers de urgență la Spitalul Județean Focșani pentru că starea fetei nu se ameliorase deloc. Dacă la prima vedere, medicii le-au spus părinților că ar fi vorba de o anemie, rezultatul primit a doua zi de la internare avea să fie altul… leucemie.

Am plecat la țară, i-a fost rău copilului, febră, dureri de cap. Am plecat și am internat-o la spital la Focșani. Aici a internat-o doar pe fată pentru că era perioada Covid-ului și niciunul dintre părinți nu a putut să urce cu ea. I-au făcut investigații, i-au luat analize și a doua zi dimineață, la ora 08:00, ne-a sunat domnul doctor să ne ducem la spital ca să ne comunice rezultatele. Ne-a spus direct în față că e vorba o leucemie, nu știa ce tip este, dar confirmaseră că e leucemie. Am luat legătura cu profesorul Miron din Iași și, în aceeași zi, pe 2 iunie, am plecat la Iași. Am internat-o doar pe fată, pe mine nu, pentru că nu aveam testul Covid făcut‟, povestește Marian Lăbunț, tatăl Mirunei. Bărbatul spune că a fost nevoit să doarmă trei zile în mașină, pentru că nu găsea nicăieri posibilitatea să-și facă testul pentru depistarea coronavirusului ca să se poată interna împreună cu fata lui.

„Mi-au dat imediat formularul să semnez acordul că-mi moare copilul‟

După ce a primit rezultatele testului Covid, Marian Lăbunț a simțit pentru prima dată gustul amar al părintelui ajuns în spital cu un copil bolnav de leucemie. „Mi-au dat imediat formularul să semnez acordul că-mi moare copilul, că-i grav. Am semnat. A început chimioterapia imediat, o cură de chimioterapie de 7 zile, dar ea nu a rezistat decât cinci zile din cauza bacteriilor și a microbilor luați din spital. Fata a intrat într-o comă joi și profesoara de acolo ne-a spus că nu știe dacă trece de weekend. De acolo a început calvarul‟, mai spune tatăl fetei.      Miruna este diagnosticată cu leucemie acută mieloblastică, o formă foarte rară pe care, conform medicilor cu care au vorbit părinții fetei, o dezvoltă doar adulții peste 30 de ani. Rata de supraviețuire la un adult diagnosticat cu acestă boală este de două luni, însă organismul tânăr al Mirunei luptă cu ultimele puteri pentru a supraviețui.

Un vrâncean care-și dorește anonimatul a plătit 100 de mii de euro spitalizarea și peste 14.000 de euro avionul privat

Consultându-se cu diferite persoane, părinții au ajuns la concluzia că singura șansă pentru copilul lor este să apeleze la ajutorul unei clinici din străinătate. Așa au ajuns la Spitalul Pediatric „Bambino Gesu‟ din Roma. Însă reprezentanții spitalului le-au comunicat că-i primesc doar dacă fac dovadă că pot plăti spitalizarea: 100 de mii de euro! „Am reușit să găsim un sponsor din Vrancea, nu o să-i dau numele pentru că nu este de acord. Spitalul «Bambino Gesu» de aici ne-a acceptat doar cu condiția să facem dovada că avem cu ce să achităm spitalizarea. Suma s-a ridicat la 100 de mii de euro, acel sponsor a depus banii în contul spitalului, de asemenea, ne-a plătit și avionul privat care a costat undeva la pe 14.000 de euro, ca să ajungem în Italia‟, a precizat Marian Lăbunț.

Imediat ce au ajuns în Italia, Miruna a fost supusă altor investigații și analize, după care a început curele de chimioterapie. Patru la număr. Medicii au descoperit însă că fata suferă și de o boală autoimună care a făcut ca organismul ei să refuze toate curele una după alta. „Ajunși la ultima cură de chimioterapie, rezultatul final era să plecăm acasă și să-și aștepte sfârșitul pentru că nu mai aveau ce să-i mai facă efectiv. Dar, a venit speranța de la băiat. Când am plecat în Italia, ne-au luat probe și mie, soției și băiatului, să vadă care dintre noi este compatibil cu fata. Din fericire pentru Miruna și pentru noi, a ieșit că băiatul este compatibil 100% cu fata.

          L-am avut și pe băiat internat, i s-au făcut ivestigații, controale de rutină să fie totul ok, iar  profesorii de aici au decis să încerce acest transplant, un transplant cu 50%  șanse de vindecare. Așteptăm un miracol, să prindă transplantul, să nu i-l respingă, pentru că dacă i-l respinge, suntem terminați… ne întoarcem de unde am venit.  E vorba de un transplant de măduvă‟, mai spune tatăl Mirunei.

„I-au căzut unghiile de la mâini, pielea a început să i se schimbe… are și diabet, leziuni pe creier‟

Luni, ambii copii ai familiei Lăbunț vor intra în operație: băiatul va fi sub anestezie pentru ca medicii să-i extragă măduvă din coloană, iar sora lui mai mare va fi pe un pat alăturat, pregătită pentru transplant. Emoțiile sunt mari pentru părinții care nu mai știu ce să facă pentru a-și vedea copila sănătoasă. „După transplant, avem 18 zile timp în care trebuie să așteptăm și  să vedem dacă i-l acceptă sau nu. De astăzi am început radioterapia, câte două ședințe pe zi, până vineri. Sâmbătă îi vor face o cură de chimioterapie, cea mai agresivă cură care există pentru a-i aduce valorile la 0. Trecem prin niște chinuri groaznice, i-au căzut unghiile de la mâini, pielea a început să i se schimbe… are și diabet, leziuni pe creier și multe, multe altele, dar sperăm că va fi bine‟, spune tatăl.

Timp de 13 ani, singura „cumpănă‟ din viața Mirunei a fost operația de apendicită când a trebuit să stea internată în spital, povestește tatăl ei care nu-și explică cum i s-a îmbolnăvit copilul căruia i-au făcut analize de două ori pe an. „Ni s-a explicat și în Italia, și în România că bolile acestea apar peste noapte, chiar dacă îi faci analizele luna asta, luna viitoare e posibil să apară din senin. Nu au o explicație. Cu trei zile înainte să-i fie rău, după 26/27 mai, începuse să consume foarte multă apă, ajunsese la 3, chiar 4 litri de apă pe zi. Noi făcusem programare în cursul săptămânii să mergem undeva la o clinică să-i facem analize, dar n-am mai apucat pentru că i s-a făcut rău și a trebuit să o internăm.

           Are o formă de diabet insipid, nu e zaharat, glanda hiopofiză de la creier nu-i secretă o anumită substanță și tot timpul îi e sete. Ajunseseră să bea câte 16 litri de apă pe zi, vreau să vă spun că i-a cutremurat pe doctori. Acum i-a stabilizat consumul de apă cu un medicament. Problema e transpantul, să fie ea rezistentă și să i-l accepte organismul. După 1 iunie, copilul meu nu a respirat aer decât în ziua transportului din România până în aeroport, și de la aeroport până aici în spital. În rest suntem numai în spital. Lucrează doar soția, am stabilit să rămână ea în țară și să lucreze‟, mai spune tatăl.

Viața costă! Familia Lăbunț are nevoie de ajutorul nostru

După transplant, Marian Lăbunțva trebui să-și găsească o locuință cu chirie în care să stea cu cei doi copii. O chirie în apropierea spitalului „Bambino Gesu‟ din Roma pentru că vor putea beneficia de asistență gratuită la domicilui doar dacă locuința în care vor sta va fi la maximum 10 kilometri distanță de spital. „Ne trebuie bani pentru consumabile, va trebui să ieșim afară după transplant, dacă vrea Dumnezeu, va trebui să luăm o chirie care  să fie până în 10 kilometri distanță de spital pentru că avem asistență gratuită de la spital la domiciliu dacă sunt peste 10 kilometri distanță, va trebui să plătim vizitele și sunt 2/3 vizite pe zi și am înțeles că este unde la 70 de euro costul. Nu-mi trebuie să mă îmbogățesc de la nimeni, vreau doar să-mi văd copilul sănătos. Avem nevoie de sprijin financiar pentru cheltuielile de zi cu zi, chirie, mâncare…  Dacă după aceste 18 zile nu-i reușește transpantul, va trebui din nouă să-i ia băiatului măduvă și să-i facă un nou transplant‟, se teme bărbatul.

Mama Mirunei, Lăbunț Ane-Mari, lucrează în cadrul cabinetului de Reumatologie din Ambulatoriul Integrat al Sapitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu‟ din Focșani. Un apel umanitar a fost lansat ieri pe pagina de facebook a Spitalului Militar Focșani, în speranța că fata colegei lor va putea fi ajutată de oamenii cu suflet mare chiar și cu o distrbuire.

Cei care vor să ajute pot contribui cu orice sumă în contul: RO98RZBR0000060001773826 deschis la Raiffeisen Bank pe numele doamnei Lăbunț Ane-Mari, mama Mirunei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?