PSD Vrancea a reclamat mai multe nereguli la secțiile de votare. Într-un comunicat remis presei sâmbătă seară, social democrații au precizat:
„ALERTĂ! Prefectul de Vrancea, suspect de fraudă electorală!
Ștampilele cu mențiunea votat predate de Prefectura Vrancea la o secție de votare din comuna Măicănești au tuș pe ele și există suspiciunea gravă că au fost folosite pe buletine de vot, în favoarea PNL. Incidentul a fost semnalat la Poliție, prin apel la 112.
Organizaţia PSD Vrancea a făcut sesizare la BEC Vrancea privind manipularea frauduloasă a ștampilelor cu mențiunea votat distribuite către secțiile de votare de Prefectură, care conform legii are obligația să gestioneze distribuirea materialelor necesare votării în toate secțiile de votare.
Într-o secție din circumscripția Măicănești, la momentul desigilării plicurilor cu ștampile în vederea numărării acestora de către președintele secției de votare, s-a constatat că ștampilele fuseseră utilizate, având urmă de tuș.
Având în vedere că ștampilele cu mențiunea votat au fost sigilate la Prefectură și buletinele de vot sunt în directă coordonare a reprezentantului PNL în BEJ, care are și calitatea de director de cancelarie al prefectului, există suspiciunea rezonabilă că aceste ștampile au fost utilizate în mod fraudulos în vederea deturnării rezultatului alegerilor în favoarea PNL.
Solicităm ca până la deschiderea secțiilor de votare din Măicănești să se clarifice motivele pentru care ștampilele cu mențiunea votat aveau imprimat tuș și în ce scop au fost utilizate acestea înainte de sigilarea lor în plicuri”, a transmis sâmbătă seara Biroul de Presă PSD Vrancea.
Duminică după-amiază, social democrații au reclamat, tot într-un comunicat de presă: „Prefectul de Vrancea, agent electoral pentru peneliști!
PSD Vrancea a depus o plângere penală pentru modul în care sunt organizate alegerile locale de către Instituția Prefectului.
Incompetența dovedită de luni de zile de prefectul Gheorghiță Berbece a fost reconfirmată prin gestionarea defectuoasă a acestor alegeri.
Ne-au fost aduse la cunoștință două chestiuni flagrante. Pe de o parte este vorba despre mai multe ștampile care prezentau deja tuș pe ele, generând suspiciunea că acestea au fost deja folosite. A doua situație reclamată de cei care votează este faptul că tușul de pe ștampila de vot nu ține pentru ștampilarea tuturor celor patru buletine de vot, fapt care poate duce la vicierea votului!
Aceste aspecte organizatorice ar fi trebuit verificate de către prefect și echipa sa însă vrâncenii trebuie să știe faptul că toți cei angajați la Prefectură de către Berbece sunt fie candidați, fie reprezentanții PNL în diverse birouri electorale.
Berbece a transformat Instituția Prefectului în al doilea sediu de partid și prin ceea ce face se străduiește să fure alegerile, în favoarea liberalilor!”.
Scandal la Suraia
„Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, agent electoral pentru soția sa”, a acuzat PSD într-un alt comunicat de presă, de duminică seara:
„PSD Vrancea a sesizat Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea după ce l-au identificat pe secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Norocel Pompiliu Stroe în fața unei secții de votare din comuna Suraia, acolo unde soția sa candidează la funcția de primar, din partea PNL.
Un astfel de gest este inadmisibil și ilegal! Faptul că secretarul de stat face campanie electorală și staționează zeci de minute în fața unei secții electorale, alături de un grup de peneliști, este o încălcare flagrantă a legii și un abuz de natură să influențeze votul în localitate și să aducă un avantaj electoral soției sale! Pentru o faptă mult mai puțin gravă, un alt candidat s-a ales cu dosar penal, pentru că a fost susținut de Tony Blair.
Pe această cale, PSD Vrancea solicită Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului de Jandarmi să nu se lase influențați de funcția secretarului de stat Norocel Pompiliu Stroe și să ia măsurile care se impun în acest caz!”
Nereguli și în alte localități
Social-democrații au organizat duminică și o conferință de presă în care au reclamat multiple nereguli. Deputatul Nicușor Halici a acuzat că la Slobozia Bradului, candidatul PNL la funcția de primar ar fi fost surprins la o „întâlnire“ în ceas de noapte cu alegătorii. „La Slobozia Bradului avem o sesizare care din nefericire s-a lăsat cu persoane implicate în accidente, întrucât a existat suspiciunea că, acolo, candidatul de la PNL la funcția de primar al comunei Slobozia Bradului, s-ar întâlni cu alegătorii din localitate în noaptea de 26-27 septembrie. Echipa candidatului PSD a mers să vadă despre ce este vorba și de acolo s-a iscat un întreg scandal care s-a lăsat cu urmăriri, cu batăi cu săbii pe parcursul nopții. Poliția a fost sesizată, se anchetează, iar vinovații vor fi trași la răspundere“, a afirmat deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici. În acest caz a fost înregistrată o plângere penală, dar, susțin polițiștii vrânceni, sesizarea nu se confirmă. „În Slobozia Bradului, prin apel 112 a fost sesizat faptul că o persoană ar oferi sume de bani cetățenilor pentru a influenta votul. În urma verificărilor efectuate de către echipa operativă, s-a stabilit faptul că aspectele cuprinse în sesizare nu se confirmă“, se arată într-o informare a polițiștilor vrânceni.
Deputatul Nicușor Halici a prezentat și incidentele cu ștampilele folosite care au fost descoperite în secții de votare din Focșani și Măicănești. Ori, aceste ștampile au fost sigilate la Instituția Prefectului și nu trebuiau să fie murdare de tuș. „Cel puțin în două localități, până la acest moment, respectiv Focșani și Măicănești, am fost sesizați că, atunci când s-a desigilat plicurile cu ștampila mențiunea votat, acestea au fost identificate ca materiale care au fost utilizate, aveau tuș pe membrana ștampilei. Un lucru nu doar interzis dar și absolut incorect din punct de vdere electoral, care a fost sesizat. La acest moment plângerile își urmează cursul. Instituția Prefectului este cea care gestionează, cu echipa prefectului, toate materialele necesare votării. Aceste ștampile pare că au venit de la Imprimeria Națională și au fost împachetate și sigilate de către reprezentanții prefectului. Aceștia trebuie să răspundă dacă au utilizat aceste ștampile sau au intrat în posesia lor așa cum le-au dat mai departe, un lucru care va trebui sancționat și trebuia sesizat și trebuia remediat, să nu dea la rândul lor ștampile utilizate pentru a nu crea niciun fel de suspiciune. Sper că instituțile abilitate își vor face datoria și vor identifica și în acest caz făptuitorii, sper ca aceste ștampile să nu fi fost folosite pe buletine de vot care se vor regăsi în urne diseară, după ora 21. Dacă va fi așa, vor trebui să răspundă conform legii”, a spus duminică deputatul Nicușor Halici.
Acesta a adăugat că a fost sesizat inclusiv faptul că PNL continuă să facă acțiuni de campanie electorală după termenul stabilit prin lege. „E regretabil că PNL nu înțelege că s-a încheiat campania electorală. Nu înțelege și lucrul acesta poate fi văzut iar noi am sesizat acest lucru și o vom face în continuare, că PNL continuă campania electorală atât în mediul online cât și în cel fizic”, a adăugat Nicușor Halici.
Un alt incident ar fi avut loc la Bolotești, unde președintele TNL Bolotești a fost acreditat ca reprezentant al presei.
Un alt incident a fost la Odobești unde au dispărut ștampile cu mențiunea votat de la o secție de votare. „Suspiciunea noastră este că la Odobești s-a încercat să se facă acea fraudare, cunoscută ca suveica. Sper să nu fi reușit pentru că suveica are nevoie de un singur buletin de vot, ștampila folosită o singură dată în afara secției. După aceea foarte greu poate fi identificată. De asemenea, și la Odobești am sesizat instituțiile abilitate să facă cercetări, să fie în alertă și să nu fie viciat sub nicio formă intenția și opțiunea de vot a alegătorilor”, a spus deputatul Nicușor Halici.
Informația a fost confirmată de IPJ Vrancea. „Prin apel 112, președintele unei secții de votare din Odobești a sesizat faptul că a constatat lipsa unei stampile de vot. Polițiștii efectuează verificări, în cauză fiind întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt“, au informat polițiștii vrânceni.
Deputatul Halici a făcut un apel la echilibru, un apel la normalitate, la faptul că o competiție trebuie să aibă limite din toate punctele de vedere, nu doar cea legală. „Cred că vrâncenii, românii, trebuie să rămână uniți și după o astfel de competiție, să nu mai încercăm să dezbinăm, să influențăm, să punem presiune pe alegători. Să îi lăsăm să aleagă așa cum le dictează conștiința și, de ce nu, atitudinea proactivă pe care fiecare alegător a avut-o în viața cotidiană a urbei în care votează”, a spus deputatul Nicușor Halici
La Inspectoratul Județean de Poliție au fost înregistrate mai multe incidente electorale. „Poliția Orașului Panciu a înregistrat un dosar penal în care efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și exercitarea unei profesii fără drept. În fapt, o femeie a sesizat faptul că o femeie folosește o legitimație de jurnalist care ar fi falsă pentru a intra în diverse secții de votare“, se arată într-o informare a IPJ Vrancea.
Și în Răcoasa a fost semnalat un incident electoral. „În Răcoasa a fost sesizat faptul că este transportată urna mobilă fără respectarea regimului prevăzut de lege. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului urnei de vot-art.390“, se arată în informarea IPJ Vrancea.