Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Proiectul Vrancea Curată. Colectarea gunoaielor menajere din mediul rural se va face „din poartă în poartă“

Liberalii nu au votat proiectul de hotărâre!

 

Colectarea gunoaielor menajere din localitățile din mediul rural se va face din poartă în poartă și nu cum a fost prevăzut inițial de la centrele de colectare. În acest sens, Consiliul Județean a aprobat, ieri, în ședință extraordinară, Studiul de fezabilitate revizuit, devizul general actualizat și indicatorii tehnico-economici actualizați pentru proiectul “Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”.

Fazarea acestui proiect în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare reprezintă, potrivit prevederilor Ghidului de finanțare, o extensie a POS Mediu pentru finalizarea proiectelor finanțate și derulate în cadrul acestui program. Având în vedere noile reglementări legislative în materie, în vigoare, aduse prin O.U.G nr.74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, se impune operarea modificărilor în mod corespunzător, atât la nivelul Aplicației de finanțare, cât și la nivelul Studiului de fezabilitate.

Astfel, sistemul de colectare a deșeurilor în mediul rural stabilit „la punct fix” (platforma de colectare) a fost modificat prin „colectarea din poartă în poartă”.

În conformitate cu prevederile legislației în vigoare pentru colectarea în mediul rural a deșeurilor menajere de la punctele de colectare, cum erau prevăzute inițial în studiu, în conformitate cu Legea 211, se prevede colectarea din poartă în poartă. Practic, Consiliul Județean Vrancea vine în ajutorul locuitorilor din județ, iar operatorul va colecta din poartă în poartă deșeurile menajere, care vor fi transportate la stațiile de transfer și de acolo la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret. O altă modificare care se face este introducerea unei stații de transfer la Gugești, care se adaugă celorlalte trei stații existente în proiect. Stația de la Gugești va fi folosită pentru deșeurile colectate din zonă dar și din localitățile de pe Valea Râmnicului“, a explicat Romeo Iordache, directorul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea.

Cu toate aceste explicații, liberalii din Consiliul Județean s-au abținut de la vot și au invocat tot felul de motive pentru nu vota proiectul de hotărâre amintit. După ce a oferit mai multe explicații, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan le-a spus consilierilor liberali că nu este nici iresponsabil și nici mincinos și nici nu face ca Ion Ștefan, zis și „Grindă“, care oprește oamenii pe stradă și le spune că face pod de sticlă deasupra Cascadei Putna. „Dar vă spun cu multă responsabilitate că a modifica un studiu de fezabilitate și indicatorii în acest sens, sunt lucruri care nu se fac de pe o zi pe alta. Orice profesionist cunoaște acest lucru. Așa că mai terminați-o cu populismul ăsta, că dacă erați dumneavoastră (PNL-n.r.) făceați lucrurile în 3 zile“, a afirmat Marian Oprișan.

23,2 milioane lei pentru evacuarea deșeurile depozitate neconform în vecinătatea CMID Haret

Tot în ședința extraordinară care a avut loc ieri, plenul Consiliului Județean a aprobat alocarea sumei de 23,2 milioane lei pentru eliberarea spațiului ocupat de deșeurile depozitate neconform în vecinătatea Celulei 1 aferentă Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret (CMID), respectiv Celula 2.

Directorul Romeo Iordache a explicat că s-a ajuns în această situație deoarece societatea ILGO Mărășești a continuat să depoziteze gunoaie menajere în vecinătatea Celulei 1 aferentă Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, iar când a venit vremea să evacueze aceste deșeuri, ILGO SA și Consiliul Local (CL) Mărășești au motivat că nu au banii necesari. Acesta a arătat că administrația județeană a acționat în instanță firma mai sus amintită și CL Mărășești. „Consiliul Local Mărășești, cu conducerea societății ILGO Mărășești, au hotărât să depoziteze deșeuri în vecinătatea CMID până la finalizarea contractului. Operatorul care a gestionat acest depozit neconform este SC ILGO SA Mărășești, aflată în subordinea Consiliului Local Mărășești, și a fost sancționat de Garda de Mediu. Consiliul Județean a făcut nenumărate demersuri pentru ca ILGO SA și CL Mărășești să aducă la starea inițială terenul și să evacueze aceste deșeuri. Toate răspunsurile primite de Consiliul Județean conțin același lucru și anume că nu au resursa necesară pentru evacuarea deșeurilor. În acest context, Consiliul Județean Vrancea a dat în judecată cele două entități. Instanța de judecată a dat câștig de cauză Consiliului Județean, a obligat ILGO SA și CL Mărășești să aducă terenul la starea inițială și să evacueze toate deșeurile. În autorizația de funcționare emisă pentru CMID Haret se precizează clar că trebuie evacuate aceste deșeuri. În acest context, Consiliul Județean este nevoit să recurgă la evacuarea terenului cu resurse proprii, urmând ca ulterior întreaga valoare a prestărilor de servicii să fie recuperată de la SC ILGO SA și CL Mărășești“, a explicat Romeo Iordache. Acesta a spus că deșurile din groapa neconformă vor fi trasportate la groapa de gunoi de la Muchea, județul Galați, care are o capacitate foarte mare și este locația unde majoritatea primăriilor vrâncene transportă gunoiul menajer. Cu toate aceste explicații, liberalii din Consiliul Județean nu au votat acest proiect de hotărâre, abținându-se de la vot.

Proiectul „Vrancea Curată“ a început la finele anului 2009, la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, când a fost semnat contractul de finanțare. Proiectul „Vrancea Curată“ a fost întârziat mulți ani de procedurile de achiziție publică, mai exact contestațiile făcute de competitori. Doar la primul contract de lucrări a fost o întârziere de trei ani din cauza contestației și a procesului din instanțele de judecată. Ulterior au fost problemele cu autoritățile locale din comunele conduse de primarii liberali din Țifești și Ciorăști. De altfel, la Ciorăști, inițial adminstrația locală a pus la dispoziție terenul pentru cele opt puncte de colectare într-un singur amplasament, nu în diferite zone ale comunei. Abia ulterior, după discuții cu primarul liberal a fost emisă o nouă hotărâre a Consiliului Local din Ciorăști prin care au fost stabilite alte opt amplasamente. Administrația județeană a intrat recent în posesia terenurilor respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?