Magistrații Judecătoriei Focșani au respins cererea de validare a ultimelor alegeri derulate la Obștea Vidra Tichiriș, în urma contestațiilor făcute de membrii obșteni. Prin decizia magistraților, care nu este definitivă, sunt anulate modificările aduse Consiliului de Administrație. Practic, se revine la situația anterioară, când Obștea nu putea fi condusă iar singura soluție este organizarea unei Adunări Generale, conform statutului. „Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de Obştea de moşneni în devălmăşie a satelor Vidra şi Tichiris de înregistrare a modificărilor intervenite în componenţa Consiliului de Administraţie. Cu drept de apel în termen de 5 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune, sub sancţiunea nulităţii la Judecătoria Focşani”, se arată în decizia magistraților Judecătoriei Focșani.
O sută de membri obșteni au solicitat anularea ultimei Adunări Generale unde a fost desemnat noul Consiliu de Administrație, ca fiind nelegală și netemeinică. Grupul de o sută de membri obșteni a formulat o Contestație în anulare a Hotărârii Generale și a procesului verbal al alegerilor derulate în 8 martie și 21 iunie. Documentul a fost făcut public de avocatul Sergiu Caba, unul dintre obștenii care au inițiat această acțiune legală. Acesta a arătat care sunt consecințele deciziei luate de magistrați. „1. Alegerile din luna Martie și luna Iunie a acestui an, în care s-a cerut reconfirmarea Președintelui pe buletinul de vot cu consecința plății dividendelor, au fost o mască pentru a-și asigura următorul mandat de Președinte, fără a da posibilitatea altui obștean de buna credință să poata candida. 2. S-a mai constat că, în mod abuziv, numărul membrilor obșteni a fost redus din 1040 de membri la 800 de membri, doar pentru a fi statutară și pentru a se valida de unul singur pentru un alt mandat. 3. Plata dividendelor restante a intrat în al treilea an de deficit financiar, iar acum trebuie să primim 1500 de lei de membru obștean. Lucru ce nu îl văd prea curând. 4. Trebuie organizate alegeri cu bună credință să putem aduce OBȘTEA pe drumul cel bun și pentru a ne lua drepturile așa cum se cuvin. În acest moment în conturile obștii nu mai sunt bani”, precizează acesta într-o postare pe facebook.
Obștenii spun că un prim motiv de nelegalitate al Adunării reiese din faptul că Bogdan Mărica nu mai are calitatea de președinte al Obștii de moșneni încă din 7 septembrie 2019 deoarece mandatul său a fost de doi ani, în perioada 2017-2019, conform Statutului. Potrivit cererii de anulare, anul trecut, în decizia 4 din 25 martie, a Consiliului de Administrație, se stabilea organizarea alegerilor pentru președinte, membrii consiliului de administrație și cenzori. Practic, se recunoștea astfel că Bogdan Mărica nu mai era președintele valid al Obștii și nu avea calitatea să convoace Adunarea generală. Se mai arată că ultima înregistrare în Registrul asociațiilor și fundațiilor a organelor de conducere a obștii a fost făcută în 2017, când a fost ales consiliul de administrație și președintele. „Mandatul astfel acordat a încetat în cursul lunii septembrie 2019, ulterior acestei date obștea pârâtă nemaiavând organe de conducere, orice acte sau fapte juridice întocmite în numele acesteia de diverse persoane fiind realizate fără mandatul Adunării Generale, în consecință fiind lovite de nulitate”, se arată în cererea de anulare. Obștenii arată că, potrivit statutului, singura modalitate de convocare statutară a unei Adunări generale era la cererea unei cincimi din moșneni iar orice organizare în alte condiții este nestatutară.
O altă anomalie, spun obștenii, este că Obștea din Vidra are circa 1040 membri însă pentru Adunarea Generală din 21 iunie a fost prezentat un tabel în care erau înscriși cu drept de vot doar 800 de persoane.
Sursa foto: Facebook/Obstea Satelor Vidra-Tichiris