Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO și GALERIE FOTO: Manifestări comemorative dedicate eroilor neamului românesc, la mausoleele din Focșani, Soveja și Mărășești

Consiliul Județean Vrancea a organizat ieri manifestări comemorative dedicate eroilor neamului românesc, la mausoleele eroilor din Focșani, Soveja și Mărășești. Din cauza epidemiei de coronavirus, evenimentele din 6 august s-au desfășurat fără public. Practic, momentele comemorative din 6 august au avut loc în prezența unui număr restrâns de reprezentanți ai autorităților județene, locale, ai MApN, MAI, Guvernului României, veterani și reprezentanți ai presei. „Deși trecem printr-o perioadă cu totul deosebită, și în acest an vom cinsti cum se cuvine memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă din Vrancea! Dată fiind situația pandemică, evenimentele din data de 6 august se vor desfășura fără publicul care ne-a fost în fiecare an alături“, se arată într-un mesaj al Consiliului Județean Vrancea.

Manifestările au debutat la ora 11.00 la Mausoleul Eroilor din Focșani, cu o slujbă religioasă urmată de depuneri de coroane din partea Consiliului Județean, Primăriei Focșani, MApN, MAI. După același tipar, manifestările au continuat de la ora 14.00 la Mausoleul Soveja și s-au încheiat seara la Mausoleul Mărășești.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că ziua de 6 august 1917 a reprezentat un moment de cotitură în istoria noastră. Cei care au luptat în Primul Război Mondial la Mărășești, la Mărăști și Soveja s-au jertfit pentru România de astăzi. „Avem datoria să-i comemorăm, să-i cinstim și să-i respectăm pe eroii neamului nostru pentru ca jertfa lor să aibă un ecou în conştiinţele urmaşilor. Am făcut-o de fiecare dată și vom continua să o facem și să plantăm în sufletul fiecărui român sentimentul de patriotism! Sper ca acest sentiment să crească an de an așa cum o fac și cei 300.000 de stejari din Parcul Memoriei Naționale, plantați pentru memoria celor care și-au dat viața pentru România! Toți au fost un exemplu de curaj și demnitate! Le datorăm veșnică recunoştinţă celor care şi-au vărsat sângele pentru neamul şi ţara noastră. Să ne înclinăm cu adâncă emoție și respect în fața celor care și-au dedicat viața crezului de a-și sluji țara! Onoare și Patrie! Așa să ne ajute Dumnezeu!“, a precizat Marian Oprișan.

La rândul său, primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a transmis următorul mesaj: „Mă înclin în fața eroilor care își dorm somnul de veci în Mausoleul Eroilor din Focșani! Monument istoric și fost lăcaș de cult, mausoleul a fost ridicat, începând cu anul 1927, la iniţiativa generalului Toma Lişcu şi a Societăţii “Mormintele Eroilor Căzuţi în Războiu”, filiala Putna. Aici sunt înhumați peste 2.000 eroi, în osuarul comun fiind 1.904 eroi, iar în firide 418 eroi. Realizat după proiectul arhitectului State Baloşin, inspirat din arta bizantină, lucrările la Mausoleul-Osuar al Eroilor din Garnizoana Focşani au fost finalizate în anul 1931. Focșani, acasă!”.

Mausoleele din Vrancea, reabilitate printr-un proiect inițiat de Marian Oprișan

Mausoleele vrâncene au fost reabilitate printr-un proiect european derulat de Consiliul Județean Vrancea, denumit „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost iniţiat de Marian Oprişan, șeful administrației județene, în anul 2007 și a fost finalizat în 2013. Prin acest proiect, mausoleele de la Focşani, Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate şi introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică şi religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie“.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Vrancea are în derulare obiectivul de investiții Parcul Memoriei Naționale ”Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RO MÂNDRIA, în cadrul căruia au fost plantați 335 de mii de stejari. Deși acțiunea de plantare a fost finalizată, proiectul continuă și în acest an dar și în anii următori, urmând să fie realizate lucrările de împădurire şi de întreţinere permanentă a culturilor forestiere realizate în Parcul Memoriei Naţionale RO Mândria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?