Ministerul Transporturilor a decis să închidă o serie de drumuri naționale în zonele avertizate de meteorologi înainte de declanșarea Codurilor portocalii, astfel încât siguranța participanților la trafic să nu fie afectată, iar utilajele de deszăpezire să poată acționa eficient pe tronsoanele închise, a anunțat, marți seara, instituția.
De asemenea, utilajele suplimentare mobilizate în ultimele zile, din cadrul direcțiilor regionale ale CNAIR, Brașov, Iași, Timișoara, Craiova și Cluj-Napoca, sunt deja în dispozitiv în zonele vizate de avertizările meteorologice, pregătite să intervină. „Pentru cele 7 județe ce se vor afla sub Cod portocaliu sunt mobilizate 491 de autoutilaje, 14.648 tone de sare și 3.500 tone de nisip. În plus, utilajele CNAIR sunt la dispoziția autorităților responsabile de gestionarea situațiilor de urgență pentru intervențiile ce au ca scop salvarea de vieți omenești”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, pe sectorul feroviar, la nivel național, pe toată perioada avertizărilor meteo, se vor introduce 560 de locomotive diesel în locul celor cu tracțiune electrică. Personalul CFR mobilizat este de 960 de angajați, iar mijloacele de intervenție, repartizate pe regionale conțin: 8 pluguri și 189 de drezine și utilaje multifuncționale. „Fac apel la cetățeni, să nu plece la drum în zonele afectate, decât în cazuri de extremă necesitate și să consulte actualizările on-line ale Comandamentului Central de Iarnă din cadrul Ministerului Transporturilor și harta interactivă cu situația drumurilor și a trenurilor în timp real sau să apeleze numerele de telefon puse la dispoziție pentru o informare corectă asupra infrastructurii de transport. Prioritatea noastră rămâne siguranța tuturor participanților la trafic și a călătorilor”, a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.
MT a adoptat o serie de măsuri de prevenție pentru realizarea circulației în condiții de siguranță pe sectoarele rutier și feroviar, având în vedere avertizările meteorologice din următoarea perioadă. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 10 ianuarie, ora 22:00 â 11 ianuarie, ora 8:00, în județele Constanța și Tulcea, va fi în vigoare un Cod portocaliu de viscol și polei. În perioada menționată, vântul va sufla cu rafale de 70 â 80 kilometri/oră și se vor semnala ninsori puternic viscolite, dar și precipitații mixte ce vor depune polei. De asemenea, în perioada 10 ianuarie, ora 23:00 â 11 ianuarie, ora 15:00, alte șase județe din zona Moldovei vor fi sub Cod portocaliu de ninsori și viscol. Astfel, în noaptea de marți spre miercuri (10/11 ianuarie) și în prima parte a zilei de miercuri (11 ianuarie), în județele Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Buzău și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, viteza vântului va atinge 70 â 80 km/h, troienind zăpada și reducând vizibilitatea sub 50 de metri.
Pe de altă parte, începând din seara zilei de marți, ora 21:00, și până miercuri, ora 21:00, va fi în vigoare un Cod galben de fenomene meteo extreme. În intervalul respectiv, aria ninsorilor se va extinde dinspre extremitatea sud-estică și va cuprinde treptat jumătatea de est a țării. În cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, în zona Carpaților de Curbură și, temporar, în Dobrogea, vor fi ninsori moderate cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 â 60 km/h, viscolind și spulberând zăpada.
Județele avertizate cu Cod galben sunt: Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Capitala.