Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani prezintă, în parteneriat cu Asociatia Culturală „Nirmal Art”, un concert de muzică clasică persană. Acesta va avea loc miercuri, 18 ianuarie 2017, la ora 19.00, pe scena Ateneului Popular și reprezintă o premieră pentru urbea noastră.
Concertul face parte din Turneul Național „Comorile Persiei”, promovat de Asociația Culturală „Nirmal Art”, turneu care conține concerte, workshop-uri și conferințe ce se vor desfășura în importante instituții de cultură din România. Biletele se găsesc la agenția de bilete a Ateneului Popular, la prețul de 30 lei.
Publicul focșănean va beneficia de un concert inedit susținut de artiștii iranieni Saeed Dadkhah și Hossein Sanaei, cărora li se va alătura percuționistul Sorin Bundă. Melodiile seducătoare ale „maqamurilor” vor fi interpretate la instrumente specifice – setar, kamancheh, tabla – și vor fi „brodate” pe versurile poeților sufiți Hafez și Rumi.
„Concertele turneului Comorile Persiei vor demola două mituri: cel al inaccesibilității muzicii clasice și cel al armoniei ca unic limbaj al acesteia. Ne aflăm în fața muzicilor Orientului, pe cât de melodioase și de accesibile, pe atât de elaborate. Muzica clasică persană este modală și monodică, asemănătoare din punct de vedere al concepției celei bizantine și celei indiene. A fost nevoie ca Jordi Savall să îl descopere pe Dimitrie Cantemir pentru ca noi să ne dăm seama care este locul lui în istoria muzicii universale. Muzica lui Cantemir este scrisă pe maqam-uri otomane. Un demers demn de lăudat este cel al Ansamblului Anton Pann, al cărui lider, Constantin Răileanu, a realizat, atât în zona spectacolului, cât și în cea științifică legătura dintre arta lui Dimitrie Cantemir, Anton Pann și muzica din zilele noastre”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
Despre sufi și muzica persană
Muzica sufi are rol devoțional și de meditație și este practicată de membrii comunității ce poartă acest nume. Mișcarea sufi a început în India (pe teritoriul actualului Pakistan) în secolul VIII și este răspândită astăzi mai ales în Persia, dar și în Liban, Turcia și India. În centrul vieții acestei mișcări se află iubirea reciprocă dintre Dumnezeu și oameni, respingând, prin urmare, ideea inaccesibilității lui Dumnezeu. Filosofia sa este influențată de mai multe religii: creștinism gnostic, buddhism, zoroastrism, hinduism și are la bază apropierea față de Dumnezeu prin cunoaștere mistică, iubire și asceză. De-a lungul secolelor, poeții sufi au devenit cunoscuți în întreaga lume: Rumi, Hafiz, Bulleh Shah, Amir Khusrow sau Khwaja Ghulam Farid.
Cel mai cunoscut gen al muzicii sufi este qawwali întâlnit în special în India și Pakistanul de astăzi, însă este parte și din ceremonialul Sema al Dervișilor rotitori, a cărui muzică se numește ayin, un gen vocal instrumental popular în Turcia. Un alt gen care aparține culturii din Vestul Africii este gnawa, iar sufi din Indonezia, Afghanistan și Moroc folosesc, de asemenea, muzica în practica lor. Genurile laice ale sufiților sunt ghazals și kafi, piese acompaniate de percuție și armoniu, scrise pe versuri ale poeților menționați anterior.
Muzica clasică persană este una modală și monodică, asemănătoare din punct de vedere al concepției celei bizantine și celei indiene. Cel mai spectaculos în lumea maqamurilor este acordajul. Putem găsi în interiorul unei scări muzicale trei distante de trei sferturi de ton, incredibil de consonante în structura acestora. Muzicologii ultimelor decenii au putut remarca bogăția melodică și distincția acesteia. Deși suntem astăzi familiarizați mai mult cu muzica clasică a Occidentului, cea orientală nu este cu nimic mai prejos, fiind nu doar purtătoarea unei tradiții locale și a unui mesaj spiritual, dar fiind foarte elaborată și rafinată.
Despre artiști
Compozitorul Saeed Dadkhah Tehrani (setar, voce, tambur) s-a născut în 1974 în Isfahan, Iran. A început studiul muzicii persane în copilărie și a cântat în festivalurile sufite. A studiat maqamurile tradiționale persane și muzică vocală cu celebrii Ali Rostamian și Mohammad Reza Shajarian și setar și compoziție cu Mohammad Reza Lotfi Tehrani este maestru sufi și specialist în poezie persană și a susținut recitaluri, conferințe și concerte în Iran și Turcia.
Hossein Sanaei (kamancheh, vioară) s-a născut în Isfahan, Iran, în data de 25 octombrie 1982. A învățat vioară în orașul natal și este dedicat stilurilor tradiționale persane, folosind vioara pe acordajul muzicii persane. A studiat cu maeștrii: Homayoun Khorram și Abolhassan Saba. Sanaei stăpânește și instrumentul tradițional kamancheh (instrument cordofon cu arcuș) și setarul (instrument cu corzi ciupite). Cântă muzică tradițională persană, muzică clasică sufi și muzică populară. De asemenea, a încercat și fusion și world music A absolvit cursurile de teoria muzicii, compoziție și armonie în Iran. În 2011 a fost invitat în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, unde a susținut un concert alături de Grigore Leșe.
Sorin Bunda -Sudhir (tabla) început studiul muzicii cu vioara la Scoala de muzica si arte plastice nr.1 „Iosif Sava”, Bucuresti și au urmat studii de muzică clasică indiana vocal si percutie (tabla) la Academia de Muzica si Arte Frumoase „Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1999-2000).