Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO: REPORTAJ. Vino să descoperi „satul de altădată” în Crângul Petrești. „Suntem o școală democratică”

Pe ulițele satului înghețat în timp bate vântul. Câteva păsări ale cerului zboară dintr-un copac în altul și-și strigă puii. Foșnetul crengilor înalte mai animă puțin atmosfera, iar picăturile timide ale ploii potolesc setea de viață a pământului uscat de canicula ultimelor zile. Așa a fost sfârșitul de săptămână la Muzeul Satului din Crângul Petrești, acolo unde, în perioada aceasta are loc un proiect cultural-educativ marca Centrul Cultural Vrancea și Muzeul Vrancei, instituții subordonate Consiliului Județean Vrancea. Despre ce este vorba?! În fiecare zi de marți, începând cu ora 12:00, și joia, de la 16:30, vrâncenii sunt așteptați la Muzeul Satului din Crângul Petrești să descopere „Satul de altădată” prin intermediul Atelierelor de vacanță.

Experții și meșterii populari ai Școlii Populare de Artă coordonează de-a lungul verii o serie de activități menite să-i acomodeze atât pe copii, cât și pe adulții interesați, cu muzica, desenul și meșteșugul. „Suntem o școală democratică, la noi, pe lângă copii, așteptăm și maturi, nu avem limită de vârstă, de educație, de convingere religioasă și așa mai departe; nimic nu limitează accesul vrâncenilor la cultură și la ceea ce Școala Populară de Artă le poate oferi”, dă asigurări Liviu Nedelcu, directorul Centrului Cultural Vrancea.

Activitățile au loc respectându-se măsurile igienico-sanitare impuse de pandemia de COVID-19. Tuturor vizitatorilor le este scanată temperatura, au la dispoziție soluții dezinfectante și, chiar dacă sunt într-un spațiu deschis, le sunt recomandate purtarea măștii de protecție și respectarea distanțării sociale.

Comuniunea om-natură-artă

Proiectul „Satul de altădată”, demarat de cele două instituții culturale vrâncene, se află la prima ediție, iar organizatorii lui își propun să-i apropie mai mult pe oameni de frumos. „Proiectul este la prima ediție, este un proiect pe care îl organizăm în parteneriat cu Muzeul Vrancei, un partener tradițional pentru instituția noastră pentru că avem împreună cu ei o serie de proiecte importante legate în primul rând de meșteșugurile tradiționale, de datini și de obiceiuri. Proiectul de față merge în paralel cu ceea ce am organizat până acum, legându-se și el de tradițiile vrâncene; ne dorim să evidențiem și să scoatem în valoare tradiția și meșteșugurile tradiționale vrâncene, drept pentru care am hotărât ca proiectul nostru, care este unul educațional, să aibă loc în Muzeul Satului. De fapt, tema proiectului este «Satul de altădată»”, spune Liviu Nedelcu.

Pentru ca totul să devină și mai interesant, în cadrul atelierelor de vacanță, copiilor li se oferă posibilitatea de a învăța mai multe despre desen, pictură sau muzică în aer liber chiar de la meșterii populari care vor veni în Crângul Petrești începând cu luna august. „Ne dorim ca tinerii să înțeleagă, să cunoască și să iubească tradiția românească, dar s-o pună în valoare și s-o redimensioneze în arta lor, în căutările lor artistice. Proiectul nostru a început de săptămâna trecută și va merge până la sfârșitul lunii iulie, pentru că atunci experții de la Școala Populară intră în vacanță/concedii, iar după aceea ne propunem să desfășurăm ateliere pe meșteșuguri tradiționale. Vom chema, în perioada lunii august, meșteri populari, angajați ai Școlii Populare de Artă care vor prezenta iubitorilor meșteșugurile lor și posibilitățile de a confecționa o mască, un instrument muzical sau de a țese la război”, mai spune Liviu Nedelcu.

Dorința părinților versus aptitudinile copiilor

Fiecare om are măcar un talent. Dacă nu ești bun la desen, poate ai ureche muzicală, dacă falsezi, poate corpul tău este menit să execute mișcări coregrafice. Și lista poate continua. Directorul Centrului Cultural Vrancea, Liviu Nedelcu, scoate însă în relief o problemă pe care a întâlnit-o de a lungul anilor la părinții care vin să-și înscrie copii la Școala Populară de Artă: vor cu orice preț să-l facă artist, chiar dacă puiul de om nu are aptitudinile necesare. „Chiar am avut probleme în ultimii ani, pentru că părintele își dorește cu tot dinadinsul ca unul din copii să urmeze muzică sau artă plastică, iar copilul să nu aibă nicun fel de disponibilități pentru acest lucru. Vorbim aici despre copii care nu au auz muzical, care nu simt ritmul sau, în cazul artelor vizuale, de copii discromați sau cu probleme de vedere și care nu pot urma acest traseu. Nici în muzică, dacă nu avem ureche muzicală sau dacă nu simți ritmul, nu putem face nimic, cum nici în arta vizuală, dacă nu vedem culorile, nu putem face nimic. Deci părinții trebuie să înțeleagă că testele pe care noi le dăm pentru copii lor, le vin în ajutor,nu să-i dezavantajeze. E mult mai complicat să lucrezi cu un copil care nu are apitudini și să-l pui alături de copii cu aptitudini, și să se simtă într-un fel înlăturat sau marginalizat, și altă treabă să-i spunem discret că ar fi bine să-și îndrume copilul spre un alt domeniu artistic”, consideră Liviu Nedelcu.

Înainte mă pasionau oleacă jocurile la calculator

Joi am stat de vorbă cu Bogdan și Darius, doi puști care au lăsat jocurile pe calculator pentru activitățile în aer liber. Copiii au spus că le place în Crângul Petrești, ba mai mult, și-au făcut deja prieteni noi. „Pictez această casă. Am stat cu casa în față și după acea am schițat pe hârtie. Dacă este, când o să cresc mare, vreau să mă fac pictor, dacă nu, merg la armată. Îmi place aici, în Crâng, pentru că sunt în natură și-mi fac și prieteni noi‟, a recunoscut Bogdan Cucu, 13 ani.

Colegul său de bancă, Darius, pictează tot o casă. În trecut, băiatul spune că-l pasionau jocurile pe calculator, dar acum a descoperit că-i place să picteze, așa că se inspiră chiar și din desenele animate. „Desenez o casă. Mama mea m-a trimis la un curs de desen și chiar îmi place. Am mai desenat personaje din desene animate și tot așa. L-am făcut pe Mickey, pe Gumball din Cartoon Network, și tot felul de personaje. Am descoperit o mică pasiune, înainte mă pasionau oleacă jocurile la calculator. Vara asta o să ies pe afară cu bicicletele că m-am împrietenit cu niște băieți‟, spune Darius Stoica, 9 ani.

Și adulții sunt încântați de proiectul „Satul de altă dată”, mai ales după lunga perioadă în care au stat mai mult în casă cu cei mici, de frica virusului. „E foarte interesant, chiar mi-a plăxut ideea de aer liber, e prima dată când Darius face așa ceva, și-și dezvoltă creativitatea. Marți erau deschise foarte multe căsuțe și ne-am bucurat de frumusețea interioarelor. Când am văzut aceste ateliere, am venit pentru că am văzut că el a început să deseneze după tutoriale pe internet, am văzut că este pasionat și am zis să venim”, spune Cezarina Stoica, mama lui Darius.

E interesant și lăudabil că s-au gândit să facă, pe perioada verii, și mai ales în contextul pandemiei, așa ceva. Când am făcut 50 de ani am descoperit pasiunea pentru desen, acum am destui. Am descoperit pur și simplu, dar am cochetat în copilărie cu desenul. E doar o pasiune și plăcere pentru desen. Chiar n-am mai ajuns de mult pe aici, prin Crâng, este frumos”, observă Mioara Andronache, o doamnă care a aflat despre aceste ateliere de vară de pe internet.

Pentru elevii Școlii Populare de Artă, ieșirea în Crângul Petrești este un prilej bun pentru creație. Pe ulițele satului bătrân am întâlnit-o pe Monica Hărăbor, elevă a Școlii Populare de Artă de aproape 5 ani. La bază este economist, dar își face timp și pentru desen, pasiunea ei din copilărie. „E un lucru foarte frumos și foarte adecvat, având în vedere noua situație cu pandemia de coronavirus. Cred că doar așa ne mai putem întâlni pentru a ne desfășura activitatea. La bază sunt economist, în cazul meu, munca și pasiunea se împacă foarte bine. Din copilărie sunt pasionată de desen, de artă. La început, au fost creioanele colorate, apoi, treptat, treptat, am făcut și pictură în acuarele, ulei, goașe, culori care au ca solvent apa. Am și câteva lucrări înrămate pe care le-am mai oferit și prietenilor, familiei, am făcut reproduceri, acestea-mi ies cel mai bine”, crede Monica Hărăbor.

Înscrierile se fac on-line, descărcând fișa de înscriere prin linkul- https://bit.ly/3hnRreB sau la sediul Centrului Cultural Vrancea, str. Mitropolit Varlaam, nr. 48 bis, Focșani, de luni până vineri, între orele 08.00 – 16.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?