Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Liderul Sanitas de la Vidra, la Terapie Intensivă. Guvernul PNL a contestat însă acordarea stimulentului de 2.500 lei pentru angajații din Sănătate

PNL-iștii au contestat la Curtea Constituțională legea prin care Parlamentul României extinde acordarea stimulentului de 2.500 lei pentru angajații din Sănătate și pentru perioada stării de alertă. În acest fel „răsplătesc”guvernanții liberali munca depusă de „armata în alb” pe care o mai pomenesc din când în când ca să dea bine la televizor. Așa înțeleg ei că funcționează o societate care se zbate să-și revină din criza ultimelor luni. Astfel, un medic care șase ore nu bea apă, nu mănâncă și nici nu merge la toaletă din cauza faptului că este „sigilat” într-un combinezon, este ignorat de Guvern. „Parlamentul României a aprobat ca stimulentul de 2.500 lei pe care-l primeau salariații care lucrează direct în tratamentul bolnavilor Covid, să fie acordat și pe perioada stării de alertă, atât timp cât spitalele sunt în continuare pline de bolnavi Covid. Numai că președinția nu a promulgat legea și Guvernul României a constest la Curtea Constituțională. Avem foarte mulți colegi implicați, atât din Spitalul Județean Focșani, cât și din Spitalele Adjud și Dumbrăveni, în tratarea bolnavilor Covid, iar pentru luna iulie acest stimulent a fost blocat de această contestare. Lucrul ăsta a creat multe nemulțumiri în rândul colegilor mei, mai ales că acest stimulent a fost aprobat cu multă întârziere și era singurul care, în mod real, venise în sprijinul lor”, ne-a explicat vineriClaudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea.

Acesta mai spune că primul stimulent de 2.500 lei aferent lunii aprilie a venit cu întârziere, abia la începutul lui iunie. Și aici nu vorbim doar de medici, ci de tot persoanlul medico-sanitar și auxiliar sanitar implicat în lupta cu pandemia. „Acest stimulent îl vor primi în funcție de rezultatul de constituționalitate pe care-l va da Curtea Constituțională la acea sesizare făcută de Guvern. Am speranța că judecătorii Curții Constituționale se vor apleca cu multă atenție și vor da un aviz pozitiv pentru că în mod real colegii noștrii se confruntă cu situații aproape inumane. Acum lucrează în acel echipament de protecție la temperaturi foarte mari, e aproape inuman, și este un risc foarte mare la care sunt expuși. Să nu uităm că sunt aproape 140 de cadre medico-sanitare din Vrancea infectate până acum cu SARS-CoV-2. Am avut mulți colegi în stare gravă. Chiar acum, în Terapie Intensivă, este internat liderul Sanitas de la Spitalul Vidra, într-o situație extrem de dificilă. Este internat la Terapie Intensivă de săptămâna trecută, și vă pot spune că viața lui a fost în pericol multe zile. Acum este stabilizat, evoluția este una pozitivă, dar situația lui rămâne destul de gravă”, mai spune Claudiu Grosu.

Șase ore într-un „cuptor”

Acesta ar putea fi sinonimul combinezoanelor în care sunt îmbrăcați eroii în alb. Eroi cărora abia dacă le distingi culoarea ochilor din spatele ochelarilor de protecție și a vizierelor. Eroi care ajung la căpătul puterilor, după gărzi obositoare și valuri de bolnavi infectați cu Covid. „Aproximativ 6 ore într-un combinezon, timp în care nu bea apă, nu poate merge la toaletă. Au fost situații în care colegi de-ai noștrii au trebuit să-și pună pamperși, deci nu poți să te duci la toaletă și să rămâi în același combinezon, el trebuie aruncat pentru că manipularea și dezbrăcarea în condiții de securitate improprie, nu fac altceva decât să te expună foarte mult riscului de a te infecta. Toți colegii noștri care au fost testați pozitiv până la această dată, au primit și un ajutor din partea sindicatului de 500 lei. Sumele pe care le-ar disponibiliza în vederea acordării acestui stimulent probabil că-i deranjează, și din păcate asta este atitudinea Guvernului asupra colegilor noștrii despre care se spune că sunt eroii din prima linie”, mai precizează liderul Sanitas Vrancea.

Promisiuni lăsate „în coadă de pește”

Cu câtă vervă sosea la Focșani ministrul PNL al Sănătății Nelu Tătaru în luna aprilie. Ehe! Câte „planuri” avea pentru orașul abia afectat atunci de pandemie… Și cât de ușor s-a dezumflat după ce, pe bună dreptate, o vrânceancă a cerut socoteală pentru lipsa medicamentului Euthyrox, folosit în tratarea afecțiunilor glandei tiroide. De ce?! Păi la televizor promitea că vin tirurile ticsite de aceste medicamente, iar în realitate, prin farmaciii bătea vântul. Și ministrul se pare că a gafat din nou: „Colegii mei s-au simțiți trădați de atitudinea ministrului Sănătății. Legat de acest spor de pandemie, ministrul Sănătății, în vizitele directe pe care le-a făcut în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, le-a promis coelgilor noștrii cu care a discutat că se va zbate ca acest spor să fie acordat, iar atunci când au solicitat aviz de la Ministerul Sănătății, li s-a spus că nu trebuie să-l dea, deși este un drept legal”, ne-a mai spus Claudiu Grosu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?