Fostul șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Vrancea, Alexandru Lefter a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat luni în dosarul retrocedării de pădure de la Gura Teghii, în care a fost implicat şi fostul şef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Focşani, Alexandru Lefter.
Acesta a primit o condamnare de cinci ani de închisoare, cu executare, pentru infracţiunea de luare de mită, aceeaşi pedeapsă fiind dată şi de prima instanţă. Acestuia i se deduce din pedeapsă perioada cât a fost în arest preventiv. Decizia este definitiva și executorie. Lefter trebuie să se prezinte la sediul poliţiei, de unde urmează să ajungă la Penitenciar.
La finele anului 2014, Lefter a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești sub acuzația de luare de mită. El a fost apoi arestat preventiv, într-un dosar privind retrocedări ilegale de păduri în județul Buzău, dosar în care a fost arestat preventiv și fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, dar și un judecător buzoian, pentru luare de mită. Lefter a fost acuzat că în perioada mai-iunie 2011 a cerut unui afacerist, Gheorghe Ceteraș, 25 mii de euro și a primit 15 mii de euro pentru semnarea și aplicarea ștampilei instituției pe care o conducea, respectiv ITRSV Focșani, pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău, dar și pentru urgentarea derulării acestei proceduri.
„(…) În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: în perioada 31 mai 2011 – 02 iunie 2011, inculpatul Lefter Alexandru, în calitate de inspector șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Focșani, a pretins inculpatului Ceteraș Gheorghe suma de 25.000 euro și a primit de la acesta suma de 15.000 euro, în scopul semnării și aplicării ștampilei instituției menționate pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău, dar și pentru urgentarea derulării acestei proceduri. Avizarea, de către ITRSV, a titlurilor de proprietate privind terenurile forestiere este o condiție prevăzută de lege”, se arăta într-un comunicat al DNA, emis la data reținerii lui Lefter.