Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: BACALAUREAT 2020: Doi elevi au fost eliminaţi din examen după ce au încercat să copieze

Ieri, absolvenții de liceu au susținut cea de-a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat, proba obligatorie a profilului. Elevii au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva atât subiectele de la Istorie, cât și pe cele de la Matematică; puțin ar spune cei care nu au reușit să dezlege la timp misterele problemelor matematice.

În Vrancea, s-au înscris 2.364 de candidaţi în prima sesiune a examenului de Bacalaureat, însă la proba de ieri 128 de elevi au absentat. Astfel, din cei 2.234 elevi prezenţi, 1.436 au susţinut proba scrisă la Matematică, în timp ce doar 798 au dat proba la Istorie. Cei 168 de elevi care au absentat ieri, mai au o şansă în sesiunea specială care va avea loc în data de 7 iulie.

Deşi proba termometrului au trecut-o cu brio toţi, doi candidaţi la Bacalaureat şi-au furat căciula fiind prinşi când încercau să copieze. Cei doi au fost eliminaţi din examen pentru fraudă şi nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului maturităţii.

Istoria, Constituțiile și… capcanele

Pentru elevii care marți seară au repetat mai mult constituțiile, subiectul al III-lea a venit ca o gură de aer proaspăt. Concret, candidații au avut de elaborat un eseu de două pagini despre practici politice adoptate în România în secolul al XX-lea având în vedere următoarele: „menționarea câte unui aspect referitor la Constituția României din 1923, respectiv la Constituția României din 1938; precizarea ideologiei totalitare impusă în România și prezentarea unei practici politice totalitare adoptată de statul român, în prima jumătate a secolului al XX-lea; menționarea a două prevederi ale Constituției statului român, adoptată în 1965 și formularea unui punct de vedere referitor la practicile adoptate în România, în ultimul deceniu al secolului al XX-lea și susținerea acestuia printr-un argument istoric.‟

Elevii spun că teza le-a pus la grea încercare atenția. „Capcanele au fost la secole, pentru că la subiectul al II-lea am avut o întrebare de genul: «Precizați secolul la care se referă sursa dată»; iar în text aveam anul 1441 și eram tentat să scriu secolul XIV, dar mi-am adus aminte ce a spus profa de Istorie la clasă, și am scris XV pe ultima sută de metri‟, spune un elev al Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret‟ Focșani.

Constituțiile de la Istorie au fost ușoare pentru o uniristă care se pregătește pentru studenția care îi va permite să se întoarcă în Constanța, oraș în care a locuit și în trecut. „Am dat la Istorie. La subiectul III au fost Constituțiile, din punctul meu de vedere a fost ușor; ceva cât de cât actual. Sinceră să fiu chiar aseară am învățat tot. Având în vedere că am ieșit după două ore, zic că au fost suficiente cel trei ore. Am fost 12 în sală. A fost ok cu masca, am avut experiență și de luni. Sincer, chiar n-am învățat nimic în ultimele luni cu școala online. Mă duc la Constanța pe Geografia turismului pentru că am locuit acolo până de curând și mi se pare mai ok, mai neaglomerat. Nu mă așteptam deloc la «O scrisoare pierdută», dar am făcut față‟, a spus o elevă a Colegiului Național „Unirea‟ Focșani.

Ușor sau greu?! Eusebiu Munteanu, proaspăt absolvent al Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu‟ Focșani este de părere că cei care s-au pregătit văd subiectele ușoare, în timp ce pentru ceilalți, dificultatea vine tocmai din faptul că nu au reușit să asimileze informațiile necesare. „Am avut statul român modern, Constituțiile, combinat. Depinde cum a învățat fiecare; eu m-am pregătit pentru tot. Consider că a fost foarte ușor. Eu sunt la Muzică și vreau să dau la Conservator pe chitară clasică. Sper să scot un 8 per total‟, a mai spus Eusebiu Munteanu.

Matematica de 10, versus cifrele neînțelese

Matematica este văzută de mulți elevi drept o mașteră înfiorătoare pe care numai un geniu o poate înțelege. Dar nu-i la fel pentru toți. Andrei Serian se pregătește intens pentru admiterea la Medicină, iar subiectele de la Matematică le-a rezolvat ieri foarte ușor. Se așteaptă la un 10. „Am dat la Matematică, am avut analiză și algebră. Asta-i ce am lucrat. Comparând cu Româna, cred că subiectele au fost de aceeași dificultate, numai că la Matematică subpunctele de la C au pus probleme mai mari. La mate mă aștept la 10. Vreu să dau la Medicină.

Mâine dau la Chimie organică. Aceste trei luni cu școala online mi-au fost de ajutor pentru că m-am pregătit pentru Medinică, bine, nici bac-ul nu l-am neglijat. Ținând cont că s-a scos materia de pe semestrul II, nu m-a deranjat, am învățat toți patru anii, nu mi-a venit greu. La română mă aștept la o notă peste 9, pentru că acolo depinde de profesor, iar la Chimie ar trebui să iau 10, pentru că fac pregătire de când hău‟, a spus ieri Andrei Serian, absolvent al Colegiului Național «Unirea» Focșani.

Alți candidați au ieșit din sala de examen cu un gust amar; Matematica a fost mai grea decât un bolovan pus în spatele unei furnici. „N-am înțeles o boabă. Am scris și eu numele pe foaie și m-am chinuit acolo să scriu ceva ca să treacă timpul. Dacă nu-l iau, dau bacul data viitoare. Asta e‟, se consolează George, absolvent al Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea‟ Focșani.

O altă elevă a Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea‟ Focșani a declarat că primele subiecte de la Matematică au fost relativ ușoare, așa că se așteaptă la o notă de trecere. „Am dat la Matematică, a fost ok. Subiectul I a fost foarte simplu, subiectul II așa și așa, iar subiectul III chiar a fost foarte greu, din punctul meu de vedere. Mă aștept la un 7, 7 și ceva; la română tot cam așa pentru că ne-a dat peste cap cu «O scrisoare pierdută». Mâine dăm la Chimie sau Biologie, sau depinde ce profil ai. Pe mai departe vreau să merg la Universitatea din București pe Protecția Consumatorului, acum să vedem dacă luăm bacul‟, speră Roxana-Valentina Ștefan.

Încă un hop până la vacanţă

Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată azi, 25 iunie. Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru marți, 30 iunie (până în ora 12:00). Anul acesta, afișarea rezultatelor se va face cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcoalr Judeţean Vrancea, „contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00 și pe data de 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”.

Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?