Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Deputatul Nicușor Halici: „Parlamentul este singura instituție care a implementat integral recomandările incluse în ultimul raport MCV!”

Luni, 15 iunie 2020, s-a desfășurat în regim online reuniunea periodică dintre Parlamentul României și Comisia Europeană, pe tema Mecanismului de Comunicare și Verificare (MCV). Parlamentul României a fost reprezentat de deputatul PSD de Vrancea Nicușor Halici, președintele Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități. Din partea Comisiei Europene au participat William Sleath, director în cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene și Sara Vassalo Abreu Vieitas de Amorim, coordonator de politici în cadrul Directoratului General pentru Justiție și Consumatori.

Chiar în deschiderea întâlnirii, deputatul PSD de Vrancea Nicușor Halici a subliniat faptul că, dintre toate instituțiile statului român supuse procesului de monitorizare, Parlamentul este singura care a implementat toate cele cinci recomandări primite din partea Comisiei Europene, cu ocazia ultimului raport MCV, de la sfârșitul lunii octombrie 2019.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre motivele care au stat la baza adoptării unor măsuri legislative de urgență, în perioada care a trecut de la precedenta întâlnire între cele două instituții, din luna februarie, pe tema MCV. A fost analizat și modul în care Parlamentul a avut posibilitatea să verifice aceste inițiative legislative, mai ales ținând cont de faptul că perioada ultimelor trei luni a fost marcată, la nivel mondial, de criza medicală declanșată de pandemia COVID-19.

Președintele Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități din Camera Deputaților, Nicușor Halici, a subliniat, în acest context, faptul că, în ultima perioadă, Parlamentul României a fost trimis într-o zonă secundară de decizie de către guvernul actual, care și-a asumat emiterea de acte normative specifice, culminând cu o serie de 25 de Ordonanțe de Urgență adoptate într-o singură noapte, majoritatea emise fără consultarea Consiliului Legislativ sau a Consiliului Economic și Social. În marea lor majoritate, aceste acte normative, adoptate cu încălcarea regulilor, s-au dovedit ulterior a fi neconstituționale.

Mai mult, deputatul Nicușor Halici a subiniat faptul că, de multe ori, guvernul nu a informat Legislativul cu privire la actele normative pe care urma să le adopte, parlamentarii aflând detalii chiar în timpul desfășurării ședințelor de guvern, sau chiar după încheierea acestora. Această situație de fapt a fost catalogată de reprezentantul Parlamentului drept complet anormală, în ceea ce privește modul de lucru care ar trebui să existe între cele două puteri ale statului, cea legislativă și cea executivă.

În ceea ce privește cadrul legislativ pe termen lung, reprezentanții Uniunii Europene au dorit să afle care sunt mijloacele prin care Parlamentul României se poate asigura de calitatea proiectelor legislative propuse spre dezbatere și votare. Președintele Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități din Camera Deputaților a prezentat modul de lucru al celor două camere ale Parlamentului, al comisiilor de specialitate și faptul că acestea analizează atent textele proiectelor aflate în dezbatere, discută toate amendamentele depuse și țin cont de avizele pe care, conform legii, trebuie să le dea și alte organisme ale statului, precum Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social.

Totul are loc într-o atmosferă de totală deschidere și transparență”, a menționat deputatul PSD Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?