Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Primăria Focșani vrea să racordeze 44 de blocuri ANL la rețeaua ENET


Reprezentanții primăriei municipiului Focșani vor să racordeze blocurile ANL la rețeaua de încălzire centralizată a ENET. Decizia municipalității este justificată de situația în care se află echipamentele învechite prin care se asigură apa caldă și încălzirea la 44 de blocuri ANL, din care 28 sunt situate în Cartierul Sud și 16 în Cartierul Brăilei.
Discuțiile despre extinderea rețelelor ENET la aceste blocuri sunt mai vechi, însă este pentru prima dată când la Consiliul Local Focșani este prezentată o documentație pentru lucrările de intervenție, cu o estimare a costurilor, ce vor fi acoperite din bugetul local și bugetul de stat. Valoarea totală a investiției a fost estimată la 6,4 milioane lei, din care construcții montaj înseamnă 1,7 milioane lei, iar cheltuielile cu utilaje, echipament tehnologic încă 3,9 milioane lei.
Lucrările presupun realizarea a 6,27 kilometri de conducte preizolate și 39 module termice pentru apă caldă și încălzire, termenul de realizare fiind de 12 luni. Reprezentanții Primăriei arată că, în prezent, blocurile ANL din străzile Ulmului, Bradului, Pinului și cele situate în Cartierul Brăilei sunt dotate cu centrale termice de scară, instalate și puse în funcțiune în perioada 2002-2003. Aceste centrale au o durată de funcționare, până în prezent, de circa 13-14 ani, care depășește durata de viață de 10 ani a unei asemenea instalații tehnice.
În același timp, la ENET a fost demarat un proces de modernizare în 2010, pentru creșterea eficienței energetice și încadrarea în normele europene de mediu. În aceste condiții, este necesară extinderea ENET și la locuințele ANL. „Prin racordarea acestor cartiere se urmărește încărcarea optimă a echipamentelor de cogenerare din centrala nou realizată, cât mai aproape de valorile nominale, astfel încât să crească eficiența energetică atât a centralei cât și a sistemului de transport și distribuție a căldurii. Soluția propusă pentru racordarea blocurilor ANL constă în extinderea rețelei de transport a agentului termic pentru Cartier Brăilei din zona PT 49 și PT 68 paralel cu Bulevardului Brăilei, cu traversarea celor două mari intersecții cu sens giratoriu (Kaufland și intersecția cu Calea Munteniei). Pentru Cartier Sud, punctul de racord este în amonte de PT 42, traversare strada Constructorului și Aleea Stadionului, paralele cu Stadionul până la strada Ulmului, cu ramificații la toate blocurile. În subsolul blocurilor, pe amplasamentul actualelor centrale, se vor amplasa module termice pentru încălzire și apă caldă de consum”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?