După două luni în care mașinile școlilor de șoferi au fost trase pe dreapta din cauza pandemiei de coronavirus, cursanții au revenit la orele de condus. Echipați corespunzător, cu mască și mănuși de protecție, viitorii șoferi sunt nerăbdători să obțină permisul de conducere, și asta ne-au spus chiar reprezentanții școlilor de șoferi din Focșani. Candidații cărora le-a expirat dosarul de școlarizare, în perioada 16.03-17.05.2020, vor beneficia de o prelungire a valabilității dosarelor de două luni, aferente lunilor în care activitatea școlilor auto a fost suspendată.
”Noi am fost primii afectați!”
Cornel Melinteanu, patronul Școlii de șoferi Cornel din Focșani, spune că au fost primii afectați din cauza virusului și asta pentru că nu și-au putut desfășura activitatea în niciun fel. „Noi am fost primii afectați. Din ce punct de vedere?! Examenul de traseu, pe data de 16.03, într-o luni, s-a susținut. Pe data de 17.03, când era data noastră de examen, a Școlii de Șoferi Cornel, nu s-a mai dat, a fost prima zi de suspendare a examenelor. Nu am putut relua activitatea până luni, 18.05. Deci activitatea noastră a fost suspendată timp de două luni.”
Cursanții școlii de șoferi Cornel sunt informați că dosarele de școlarizare a căror valabilitate a expirat în perioada 16.03-18.05.2020 au fost prelungite cu 60 de zile. „Tot ce a expirat în perioada 16.03-18.05 s-a prelungit valabilitatea, inclusiv a actelor, adică fișă medicală, cazier și testele psihologice. S-a prelungit, de asemenea, și valabilitatea școlii cu două luni, exact pentru cele 60 de zile în care activitatea noastră a fost suspendată”, subliniază Cornel Melinteanu.
Când reîncep examinările?
Conform informațiilor publicate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, reluarea examinărilor la proba practică se va face începând cu data de 2.06.2020. Activitarea de examinare la proba teoretică se va relua în perioada 15.06-22.06.2020, în funcție de numărul candidaților. „Prima programaare pentru proba practică este pentru data de 2.06, într-o marți, iar proba teoretică, am înțeles că va avea loc după data de 16.06, tot într-o marți pentru că examenele teoretice se susțineau numai marțea și joia, prin urmare, 16.06 va fi prima zi de exaxminare teoretică”, mai spune Cornel Melinteanu.
N-ai mască, nu conduci!
Participarea la orele de condus este condiționată de purtarea măștii de protecție. Cursanții care nu au mască de protecție atunci când vin la curs, sunt reprogramați. Cel puțin așa se întâmplă la Școala de șoferi Cornel. „Pe perioada practicii, este obligatorie purtarea măștii și a mănușilor. Cei care au venit fără mască, nu i-am primit, i-am reprogramat.” Patronul Școlii de șoferi este și instructor auto în carul aceleiași instituții, și spune, mai în glumă, mai în serios, că nu poate respecta distanța de 1,5/2 metri în timpul orelor de conducere. În schimb, spune el, atâta vreme cât și instructorul, și cursantul poartă mască și mănuși de protecție, pericolul infectării este evitat.
Pe parcursul celor opt ore de lucru pe zi, se lucrează doar cu câte patru candidați pe zi, cu pauze de jumătate de oră după cele două ore aferente fiecărui curs. În această pauză, mașina este dezinfectată total, astfel încât să fie pregătită pentru următoarea ședință de condus.
„Mașinile sunt dezinfectate în detaliu”
Mult așteptata agitație s-a reinstalat și la Școla de șoferi Melinteanu din Focșani. Ascunzându-și timiditatea în spatele măștilor de protecție, cursanții s-au întors la volan și se reacomodează cu mersul prin oraș. Din când în când mai primesc o mână de ajutor și de la instructorul auto. „După 15 martie, până pe 15 mai, activitatea noastră a fost suspendată. Cursanții sunt nerăbdătorii să dea cât mai repede examenul și să ia permisul. După data de 5 au început programările pentru proba de traseu”, declară Iulian Melinteanu, administratorul Școlii de șoferi Melinteanu.
Deși spune că nu au primit indicații în acest sens, cursanților li se scanează temperatura, asta după ce au fost verificați dacă au mască și mănuși de protecție. „Cursanul are obligația să poarte mască, eventul mănuși. Temperatura se ia deși, până în acet moment, nu ni s-au dat instrucțiuni că suntem obligați să le luăm temperatura. De asemenea, după fiecare ședință de conducere, mașinile sunt dezinfectate în detaliu”, mai spune acesta.
Atenție! Candidații care se află în izolare sau carantină, nu vor putea susține examenul pentru obținerea permisiului de conducere.
Fără rude și prieteni la susținerea probei practice
Potrivit digi24.ro, desfășurarea activității de examinare la proba practică va fi condiționată de câteva măsuri de siguranță: purtarea măștii de protecție va fi obligatorie atât pentru examinator, cât și pentru cursant; persoanele a căror temperatură corporală depășește 37,2 ℃ nu vor fi primite la examen; se va respecta distanța de 1,5 metri între persoanele aflate la locul de întâlnire pentru susținerea probei practice; candidații se vor prezenta singuri la examen, fără rude, prieteni sau alte persoane.
Am încercat să obținem mai multe detalii despre modul în care vor fi organizate examenele pentru obținerea permisului de conducere și de la reprezentanții Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului județului Vrancea, dar aceștia nu au vrut să discute cu noi.