Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Astronomii au descoperit cea mai apropiată gaură neagră de Pământ

Cea mai apropiată gaură neagră de Terra a fost descoperită de astronomi la circa 1.000 de ani-lumină distanţă de planeta noastră, conform unui studiu ştiinţific publicat săptămâna trecută, citat de agenţia DPA. Gaura neagră se află pe orbită cu două stele ce pot fi văzute cu ochiul liber din emisfera sudică, a anunţat în jurnalul Astronomy & Astrophysics echipa de cercetători, condusă de Thomas Rivinius de la Observatorul European Austral (European Southern Observatory – ESO) cu sediul în Germania. „Acest sistem conţine cea mai apropiată gaură neagră de Pământ cunoscută”, a spus Rivinius, citat într-un comunicat emis de ESO. Datorită apropierii lor similare, cele două stele companioane ale găurii negre pot fi observate în condiţii de întuneric şi cer senin din emisfera sudică fără ajutorul instrumentelor, a explicat ESO.

Galaxia noastră, Calea Lactee, are un diametru de aproximativ 120.000 de ani-lumină. Un an-lumină este echivalent cu distanţa străbătută de lumină pe parcursul unui an. Din punct de vedere tehnic, găurile negre sunt invizibile deoarece densitatea lor şi forţele gravitaţionale rezultate sunt atât de mari, încât nici măcar lumina nu o pot lăsa să scape. Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un mod de observare a siluetelor unor găuri negre folosind radiotelescopul pentru a detecta razele X emise de materia pe care o absorb. În acest caz, însă, nou descoperita gaură neagră este cu adevărat invizibilă deoarece în prezent nu absoarbe materie din spaţiul înconjurător. Unele găuri negre sunt active, în timp ce altele sunt adormite, cum este cazul acesteia, şi pot fi detectate prin intermediul efectului lor gravitaţional asupra stelelor din apropiere.

O echipă internaţională de astronomi a dezvăluit, după un studiu cu o durată de 15 ani, o hartă cu cea mai înaltă rezoluţie până în prezent a structurii spiralate a Căii Lactee, oferind dovada clară că aceasta este o galaxie spirală barată prevăzută cu patru braţe principale, relatează agenţia Xinhua. Sistemul solar nu este localizat pe cele patru braţe importante proeminente, ci pe un pinten minuscul, numit şi Braţul Local, se arată în studiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?