Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

GALERIE FOTO: Cât ai fi dispus să plătești pentru un kilogram de cireșe?

Cireșele de mai și-au făcut loc, momentan, doar pe una dintre tarabele comercianților din Piața Moldovei. Un kilogram de cireșe aduse din Grecia costa joi 80 de lei, cu 20 de lei mai puțin față de zilele trecute (la același vânzător), iar cele autohtone se vând la jumătate, mai precis cu 40 de lei. Scumpe, în opinia unora, pofticioase pentru alții. „Mamaie, noi avem banii drămuiți pentru alimentele astea de bază: o pâine, niște cartofi, o legătură de ceapă și puțină brânză. Aș mânca și eu cireșe, dar sunt și scumpe, și nici nu mai au gustul celor din copilăria mea. S-au schimbat toate, uite așa ca vremea”, spune o bătrânică ridicând privirea spre norii care cerneau picături de ploaie peste oraș, joi dimineață.

Am luat câteva din astea mari, mai mult de poftă pentru că avem și noi cireșe la țară, dar încă nu s-au copt”, spune o tânără care s-a îndurat să-și satisfacă pofta de cireșe în prima decadă a lunii mai.

Pe timpul pandemiei, și nu numai, unii producători locali și-au mutat „tarabele” pe internet; de la salată, ceapă verde, răsaduri de diferite soiuri și fructe de sezon, cum sunt cireșele și căpșunele, ofertele sunt variate, bani să ai. Un kilogram de cireșe românești, vândute direct de un producător local din Urechești, județul Vrancea, costă 25 de lei, livrarea fiind gratuită. În zona Nereju, cireșii abia și-au scuturat florile, fructele urmând să se coacă undeva spre sfârșitul lunii iunie.

Căpșune delicioase de-ți lasă gura apă

Dacă joi, în Piața Moldovei din Focșani, doar un singur comerciant avea cireșe la vânzare, nu același lucru se întâmplă cu căpșunele. Mirosul lor aproape că inundă toată piața, ademenindu-te precum mierea pe albine. „Da, pofți, poftiți că sunt bune!”, se aude din toate părțile. Coapte în solariile de la noi din țară, sau aduse din străinătate, căpșunele se vând în piață cu 15/20 de lei kilogramul, sau 10 lei caserola. „Sunt foarte gustoase să știți, au un parfum în ele ca odinioară”, ne asigură bătrânul din spatele tarabei, care avea la vânzare doar o singură lădița plină ochi cu căpșune pe care spera să le dea până pleacă acasă.

Departe de legume și fructe, „bătălia” se dădea între comercianții de la tarabele cu răsaduri, cu toate că ploaia măruntă le-a cam alungat cumpărătorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?