Primăria Focșani vrea să cofinanțeze de la bugetul local cheltuielile de la Adăpostul de noapte „Sfântul Nicolae cel Nou”, un proiect derulat de Societatea Națională de Cruce Roșie, filiala Vrancea. Proiectul de hotărâre a fost discutat la ședința ordinară a Consiliului Local de săptămâna trecută. Actul normativ prevede ca municipalitatea să devină partener al proiectului Adăpostului de noapte și să asigure finanțarea cheltuielilor în perioada ianuarie 2017-decembrie 2021. Suma totală estimată pentru anul 2017 este de 399 mii lei. „Serviciul Public Local de Asistență Socială Focșani va asigura cofinanțarea anuală în baza unui contract de cofinanțare, în limita prevederilor bugetare anuale, întocmind în acest sens, împreună cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România-filiala Vrancea un buget estimativ al proiectului. Cofinanțarea proiectului va fi efectuată lunar pe baza deconturilor înaintate de către Societatea Națională de Cruce Roșie din România-filiala Vrancea, însoțite de documente justificative și după verificarea legalității, realității și oportunității acestora de către personalul de specialitate al Serviciului Public Local de Asistență Socială Focșani”, se arată în proiectul de act normativ.
La Adăpostul de noapte pot fi cazați de 20 de oameni ai străzii și, în cazuri extreme, circa 30 persoane, prin asigurarea cu saltele de dormit de la Crucea Roșie. Cheltuielile cu personalul de la Adăpostul de noapte „Sfântul Nicolae cel Nou” sunt de jumătate de normă pentru șeful de centru, normă întreagă pentru administrator, doi asistenți sociali, un psiholog, trei paznici, trei îngrijitori, un asistent medical, un supraveghetor de noapte, un medic, un jurist, stabilite la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată. Prin proiect sunt finanțate și cheltuielile cu utilitățile, adică iluminat, încălzire, apă, cu hrana acordată beneficiarilor, cheltuielile de igienizare, întreținere, reparații dar și pentru serviciile de avizare în vederea reacredității și licențierii.
Beneficiarii adăpostului sunt persoanele care necesită un adăpost de urgență până la soluționarea situației sociale, inclusiv persoanele care și-au pierdut locuința din diverse motive și nu au resursele materiale necesare pentru o nouă locuință și nici nu beneficiară de alte servicii sociale. Pot fi cazate și persoane vârstnice cu boli mintale care își pierd orientarea și sunt găsite la un moment dat pe străzile municipiului, în gară, stații de autobuz. La Adăpost sunt asigurate, printre altele, servicii de igienă personală, înscriere la medicul de familie, hrană, servicii de consiliere în vederea integrării sociale, sprijin pentru întocmirea dosarului în vederea stabilirii unui grad de invaliditate sau în vederea obținerii ajutorului social.