Zeci de câini arctici, împreună cu musherii lor, s-au întrecut sâmbătă, la Băile Tușnad, în cadrul unei competiții de atelaje canine, prima a sezonului din județul Harghita, care a atras sute de spectatori. Startul s-a dat în apropierea pârtiei de schi din stațiune, acolo unde echipajele de câini nordici, Husky Siberian, Malamut sau Samoyed, venite din mai multe județe, au pornit pe un traseu deosebit de frumos, dar considerat cel mai dificil din țară. Cei aproximativ 60 de câini prezenți în concurs au fost împărțiți în șase categorii, în funcție de numărul și de rasa acestora. Echipajele de șase și opt câini au parcurs aproximativ zece kilometri, cele de patru câini au avut de alergat aproximativ șapte kilometri, iar echipajele cu doi câini au avut de terminat un traseu de cinci kilometri.
Unul dintre cei mai experimentați musheri înscriși în concurs a fost Parajd Zoltan, din Harghita, care practică acest sport de 11 ani și care a concurat cu un echipaj format din opt câini din rasa Husky Siberian. El a declarat, după ce a trecut linia de sosire, că traseul a fost unul tehnic, deosebit de pitoresc, iar câinii s-au simțit foarte bine și nu au avut nici un fel de problemă. Parajd Zoltan, care este managerul unei firme din Harghita, a recunoscut că aceste animale fac parte din familia sa și e o bucurie să petreacă timp împreună, atât atunci când participă la competiții, cât și atunci când merg în ture în munți. „Eu m-am apucat de sportul acesta în 2006, este al 11-lea an de când îl practic. Toți câinii mi-s dragi, fiecare are o altă personalitate, o altă pricepere, al loc și rol în atelaj, petrecem foarte mult timp împreună afară, în munți, mergem în ture, pentru plăcerea noastră și a lor. Fac parte din familie, categoric”, a spus Parajd Zoltan.
În competiție a fost prezent, alături de un echipaj de doi Malamuți, și Răzvan Bârsan, un arhitect din București, care de nouă ani nu lipsește de la nicio astfel de întrecere organizată în România. El a spus că traseul este frumos, câinii se simt bine și din concurs nu lipsește adrenalina și voia bună. O obișnuită a concursurilor de profil este și Mariana Vrabie, din orașul Bălan, care, alături de Constantin Grosu, crește Malamuți de Alaska și care a dezvăluit că sportivii săi „blănoși” mănâncă hrană specială, iar iarna refuză să bea „apă chioară” și preferă doar supă. La competiția de la Băile Tușnad, ea nu a concurat, dar am găsit-o pregătindu-i atelajul lui Constantin Grosu, care a participat, în premieră, cu doi câini de Groenlanda și unul din rasa Malamut de Alaska. Cei doi groenlandezi sunt primii din această rasă prezenți în România și sunt deținuți în coproprietate de crescătorii din Bălan și de arhitectul Răzvan Bârsan.
Mariana Vrabie a recunoscut că cei doi câini de Groenlanda se află într-un proces de învățare, prin care trec chiar și stăpânii lor, întrucât în România există puține informații despre această rasă. Întrebată ce înseamnă pentru ea câinii pe care îi îngrijește cu atâta drag, a răspuns fără ezitare: „Sunt familia noastră. Pe primul plan sunt ei și apoi noi. Și asta se întâmplă de la primul câine, în urmă cu 17 ani. Pentru că așa se zice: ‘Dacă ai un nordic, acela e doar primul'”. Concursul a fost pe placul a sute de persoane, localnici sau turiști, unii veniți special de la distanțe mari, pentru a vedea minunatele exemplare de câini nordici.
Președintele Fundației pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, Potozky Laszlo, aflat printre spectatori, a declarat că o astfel de competiție este un prilej pentru a admira superbele animale, „care îți topesc inima”, pentru a promova zona ecoturistică Băile Tușnad, dar reprezintă și o apropiere între culturi. „Cred că este și o apropiere între culturi. Fiindcă vin oamenii din toate zonele țării, se întâlnesc români, maghiari, alte naționalități, au un numitor comun, le plac animalele, le place competiția, interferează unii cu alții, vorbesc, se cunosc. Și e de ajutor, în opinia mea, într-o societate în care totul este bulversat, e nevoie și de momente de acest gen, în care să simțim că viața poate fi și frumoasă”, a spus Potozky Laszlo.
Competiția de la Băile Tușnad, ajunsă la ediția a V-a, a fost organizată de Asociația Green Zone, din localitate, împreună cu mai mulți parteneri locali și cu zeci de voluntari. „Este o competiție inedită, nu vezi prea des câini nordici care să tragă atelaje după ei. Acesta a fost și scopul nostru inițial, să contribuim, prin această competiție inedită, la promovarea turistică a stațiunii Băile Tușnad. Un alt aspect important pentru noi este voluntariatul. Fiind primul eveniment din an, e cumva ca un eveniment de început pentru voluntarii cu care lucrăm la toate ONG-urile de aici. În total, dacă calculăm, pe traseu, la start, la finish, în bucătărie, suntem peste 50 de oameni, care lucrăm de 2 săptămâni să fie competiția asta”, a spus Butyka Lorand, reprezentant al organizatorilor.
El a ținut să puncteze faptul că în acest an, în premieră, s-a cerut și ajutorul comunității, întrucât nu s-a reușit strângerea de fonduri necesare, iar oamenii din stațiune au contribuit cu ceea ce au putut, de la bani, până la palincă și cartofi și au dovedit că „e important și pentru comunitatea locală să se întâmple această competiție”. Prima cursă de atelaje canine a sezonului din Harghita va continua și duminică, atunci când va avea loc a doua manșă, calendarul competițional incluzând și alte întreceri similare, care se vor organiza doar dacă stratul de zăpadă va fi suficient. Câinii arctici sunt obișnuiți să tragă la sanie, iar rezistența lor la ger este legendară, suportând, fără probleme, minus 40 de grade Celsius. De aceea, județul Harghita oferă condiții climaterice foarte bune și este considerat un adevărat centru al practicării acestui sport.