Sportul vrâncean are o mulțime de copii talentați care sunt în acel moment spectaculoase promisiuni ce urmează să devină sportivi importanți. Urcând spre juniorat numărul lor scade din varii motive. Rămân să continue cei mai puternici, cei mai dotați nu doar cu speciale calități pentru un sport sau altul, ci și cu dorință, motivație intrinsecă, rezistență la uzura fizică, mentală ori de alte feluri. La seniorat ajung și mai puțini, sportul de performanță fiind o sită prin care trec doar cei care au stofă de campioni! Și care ajung să confirme speranțele puse în ei atunci când, copii talentați fiind, au început să facă sport. ÎnMonitorul de Vrancea voi scrie, în serialul ”S-a născut talent și confirmă speranțele”, despre sportivii care încep să-și construiască poveștile de succes în timp ce trec prin – sau tocmai au trecut de – juniorat, astăzi, Profilul de performer al karatistei Irina Paraschiv.
Irina Paraschiv. O frumusețe de fată, la aproape 17 ani, karatistă la CSM Focșani 2007 și despre care antrenorul și mentorul ei, sensei Daniel Fusaru, îmi spune că ”este o sportivă după care se va forma viitoarea echipa națională de tineret, ea fiind acum junior și, de ce nu, să dea Dumnezeu să ajungă la Seniori, acolo unde contează. Acolo se face diferența”.
Am în față o fotografie făcută la 17 octombrie 2012, la puțin timp după ce karatiștii de la CSM 2007 se întorseseră cu multe medalii – argumentul pentru susținerea unei performanțe excepționale – de la Campionatul Mondial de karate SKDUN. În grupul de medaliați o copiliță de toată frumusețea, cu o privire care părea să spună, priviți cu atenție, o să devin o mare campioană! I-am cerut, recent, senseiului confirmarea că este Irina Paraschiv, a cărei creștere am urmărit-o cu interesul ziaristului căruia îi plac în mod deosebit copiii al căror talent sare în ochi, te trage de mână și te obligă să scrii. ”Da, ea este. Ce mică era!” mi-a răpuns omul de munca și numele căruia de leagă performanțele sportive – și de ce nu, de viață – ale multor karatiști ai Focșaniului.
O viață de sportivă începută la cinci ani și continuată în mod excepțional!
Fotografia era făcută la patru ani după ce Irina Paraschiv a intrat în sala de antrenamente pentru prima oară. ”Am început karate la vârsta de 5 ani din pură întâmplare! Fratele meu mai mare practica acest sport de câteva luni și am mers cu el la sală”. A fost întâmplarea – dacă a fost doar întâmplare – care a dat după patru ani o medaliată mondială. Irina a început cu kata –parte esențială a acestui sport, în care sportivii își însușesc procedeele cu care își înfruntă adversarii în partea de luptă – kumite. ”Atunci preferam partea de kata deoarece partea de kumite mă speria. Acum am ajuns să excelez la proba de kumite care mă pasionează mai mult”, îmi spune Irina Paraschiv, karatista ale cărei evoluții în luptă sunt impresionante.
Câteva idei despre modul în care se luptă le puteți vedea în câteva dintre fotografiile ce însoțesc textul. A avut de la cine învăța, antrenorul său fiind un fost mare luptător. ” Drept model îl am de la început pe sensei, Daniel Fusaru, de la care învăț cât de mult pot și încerc sa iau toate părțile pozitive!” Irina a adunat în portofoliul ei de performeră o mulțime de medalii care înseamnă tot atâtea clasări pe podiumurile competițiilor naționale, europene sau mondiale la care a concurat. Îmi spune că ”Performanța cea mai recentă este la campionatul național de Karate SKDUN din martie 2020” unde a ”câștigat titlul de campioană națională la kumite Sanbon shobu juniori și titlul de vicecampioană naționala la kumite ippon shobu juniori”.
Din 2017 a participat la toate competițiile europene și mondiale de unde mereu, îmi spune ceea ce și știam, s-a întors ”cu cel puțin un premiu, cele mai importante fiind titlul de vicecampioană mondială la individual și campioană mondială cu echipa”. Nu a reușit, încă, să obțină un titlu de campioană la individual, dar își anunță adversarele și susținătorii că nu renunță ușor la așa ceva! La competiția mondială din 2019, cea de la Karlovy Vary, din Cehia, unde pornea cu mari șanse la medalii, a avut o accidentare gravă – fractură de piramidă nazală – care a oprit-o să participe la toate probele la care era înscrisă. ”Acum sunt bine și mă pregătesc intens de următorul campionat. Acesta trebuia să fie în aprilie 2020, însă a fost anulat din cauza stării de urgență din țară. Sper să se termine totul cu bine și să revenim la antrenamente, la ceea ce ne place să facem”, a continuat dialogul Irina Paraschiv, fata care nu se teme să intre la bătaie – pe tatami – chiar dacă sunt momente în care se poate alege și cu nasul spart! Și care vrea să continue în acest sport cât mai multă vreme.
Sportul, ca opțiune și de viitor!
”Nu m-aș vedea vreodată renunțând. Pentru mine este o activitate plăcută pe care o pot face în paralel cu școala sau, în viitor, cu serviciul”. În mod evident, după ce va termina liceul – este elevă la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza și facultatea – i-ar plăcea să studieze automatica la Politehnica din București. Este elevă în clasa a 10-a, la profilul real și are ca obiecte preferate matematica și fizica. Câteodată, recunoaște, are tendința să pună ”sportul pe primul loc, mai ales în preajma unor competiții importante”, dar, îmi spune, găsește ”un balans corect între cele două” încât să performeze și la școală, așa încât să poată avea ”un viitor cât mai bun”. De altfel, rigorile impuse de sensei Daniel Fusaru sportivilor pe care îi pregătește le cer acestora să fie buni și la școală! Este o sportivă premiată și apreciază că ”premiile de la această vârstă sunt importante pentru mine pentru că îmi dau impulsul să continui, dar ținta mea e să ajung campioană la seniori!”.
La o întâlnire pe care echipa de baschet seniori a CSM Focșani 2007 a avut-o cu elevii și profesorii Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza, am constatat că Irina Paraschiv este lidera formației de majorete a Colegiului. La fel cum observasem în mai multe împrejurări – antrenamente, demonstrații publice că Irina are certe aptitudini de lider. Îi spun despre această constatare și îmi răspunde că o ”atrage partea de conducere. Îmi place să găsesc cea mai bună soluție pentru echipă și să pun în valoare atuurile tuturor. De la karate știu că munca în echipă e dificilă deoarece există neînțelegeri și prejudecăți, dar scopul este comun. Trebuie să fim toți pentru unul și unul pentru toți ca să ne putem atinge scopul. Dar toate astea m-au învățat și că nu trebuie să fiu mereu în centrul atenției ca lucrurile sa iasă bine”.
Irina Paraschiv, o fată căreia îi place, probabil ca foarte multor domnișoare de vârsta ei, să danseze, de aceea și este majoretă în echipa colegiului. Îi place și bachetul – este componentă a formației CNAIC.
Un portret special al Irinei Paraschiv – făcut de sensei Daniel Fusaru!
”Irina este un copil deosebit! Ca mulți alții, însă e special. Țin minte că a venit la karate de la 5 ani, o gâză, alături de Alice Ciontu și Gabriela Popovici, erau fetițele powerpuff. Aproape 17 ani are acum. Ea a devenit Regina, i-a luat locul Andreei Arginteanu. Este un copil frumos, ambițios și o adevărată luptătoare. Are rezultate bune și la școală, de aceea o apreciez foarte mult. Inspiră noile colege (mai mici), le-am auzit în vestiar spunând că-și doresc să ajungă precum Irina. Irina se antrenează cu băieții, probabil și de aici constanța ei. Progresează frumos, lin, nu este agresivă, nu este emotivă chiar dacă este o sensibilă. Sunt mândru de ea, de ce a devenit – o domnișoară agreabilă prin prezență și comportament, prin caracter!”
Ea este Irina Paraschiv, o sportivă al cărei talent se împlinește prin muncă, lider al viitoarei echipe de tineret a României, și care se construiește frumos, devenind performer în sport și în viață!
Sursa foto: Petrică Butuc, Irina Paraschiv, facebook Daniel Fusaru